Connect with us
Publicitate

Eveniment

Petrecerea cu șpriț și lăutari din Trenul Regal ar putea fi anulată. CFR Călători a solicitat denunțarea contractul cu organizatorul evenimentului

Publicat

pe

Publicitate

După ce o țară întreagă s-a scandalizat la auzul veștii că în Trenul Regal al României va fi organizată o petrecere cu șpriț și lăutari, responsabilii au luat atitudine. CFR Călători a anunțat că vrea să anuleze contractul încheiat între compania de căi ferate și firma care a organizat evenimentul care ar trebui să aibă loc pe 1 decembrie.

„CFR Călători nu are nicio implicație sau vreo contribuție în organizarea evenimentului din tren, în timpul circulației Trenului Regal al Societății Feroviare de Turism – SFT CFR SA. CFR Călători poate realiza la cerere, contra cost, prestații comerciale folosind personalul și materialul rulant propriu sau al beneficiarului. În acest sens, CFR Călători a primit o solicitare de prestări servicii pentru asigurarea remorcării și a personalului tehnic în vederea circulației garniturii Trenului Regal, pe ruta București-Sinaia și retur. Beneficiarul, odată cu solicitarea, a prezentat toate avizele tehnice de circulație ale trenului, emise de organele abilitate”, au anunțat reprezentanții CFR Călători, într-un comunicat de presă.

În urmă cu câteva săptămâni, o firmă privată a închiriat Trenul Regal de la Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA cu scopul de a organiza o petrecere chiar pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României. Petrecerea cu șpriț și lăutari, așa cum a fost denumit evenimentul, a costat 500 de euro de persoană și toate cele 80 de bilete disponibile au fost vândute. Trenul urma să circule pe ruta gara Băneasa- Sinaia și retur.

Reprezentanții Casei Regale a României s-au arătat indignați de acest eveniment care se organizează într-un tren încărcat de istorie.

Publicitate

„Cu Trenul Regal au călătorit patru generații ale familiei regale. Începând cu 2008, au fost 14 călătorii care au avut legătură cu familia regală. Trenul a condus pe Regele Mihai I și pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-6 ianuarie 1948. Același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai la 15 decembrie 2017. Ceea ce se întâmplă acum, o călătorie în scop comercial, reprezintă aproape o blasfemie. Trenul Regal îl considerăm un loc sacru, după ce l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum. Nu se poate închiria istoria României. Trenul Regal reprezintă un simbol al statalității. Nu-i poți alătura pe Ferdinand I și Maria unor lăutari”, spunea directorul Casei Majestății Sale, Ion Tucă.

„Este un eveniment privat pe care-l organizăm. Promovăm muzica lăutărească autentică, exprimată prin doine, balade, strigături, să nu se confunde cu manelele. Artiștii pe care-i promovăm noi au cântat inclusiv la Scala din Milano. Am discutat pe acest aspect cu cei de la Casa Regală. Le-am explicat că evenimentul este ca o incursiune în timp. Și la Casa Regală au fost petreceri cu lăutari. Nu am căutat să denigrăm pe nimeni”, declara Bogdan Barbuliceanu, reprezentantul firmei organizatoare, în urmă cu câteva zile.

Trenul Regal a fost fabricat în Italia la solicitarea statului român, la uzinile Ernesto Breda/Construzioni Meccaniche Milano, din 1926 până în 1928. El este compus din cinci vagoane: Vagonul Sufragerie, Vagonul Regelui, Vagonul Reginei, Vagonul Invitaților și Vagonul Casei MS Regelui.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes