Connect with us
Publicitate

Social

Peste 71.000 de brașoveni își serbează astăzi onomastica. La nivel național, peste 2,6 milioane de români celebrează ziua de nume

Publicitate

Publicat

pe

Este sărbătoare mare în toată țara, iar peste 2,6 milioane de români își celebrează astăzi onomastica. Zeci de mii de sărbătoriți sunt și în județul Brașov. Direcția Județeană Comunitară de Evidență a Persoanelor Brașov au anunțat că 71.625 de persoane celebrează ziua onomastică, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.

Publicitate

Dintre aceștia 61.802 sunt femei care poartă numele Maria, Mariana, Marina, Marilena, Mioara, Marinela, Marioara, Mărioara și 9.823 de bărbați cu prenumele Marian, Marin, Marinică sau Marinel.

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe 15 august. Este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria a trecut la cele veşnice.

În părţile Moldovei, Sfânta Maria este considerată „a morţilor”, fiind pomeniţi toţi cei care au numele pornind de la cel al Preacureatei şi doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) sunt sărbătoriţi cei care poartă acest nume.

Publicitate

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului prefaţează deschiderea sezonului de nunţi (16 august – 14 noiembrie), începerea târgurilor de toamnă şi a praznicelor de pomenire a morţilor.

În ceea ce priveşte obiceiurile şi tradiţiile de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului spălatul rufelor, chiar și cu mașina de spălat, este interzis. Se spune că cine spală haine în timp ce oamenii sunt la biserică va avea parte numai de ghinioane toata viața.

Se spune că în această zi nu e bine să te scalzi în râuri de munte, altfel vei fi „lovit” de soartă. Nu ai voie să te tunzi de Sfânta Maria. Acest lucru este valabil atât pentru femei cât și pentru bărbați. În cazul bărbaților, daca se tund și aruncă părul la gunoi, riscă să chelească.

Ziua de 15 august este ultima în care mai poți culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes