Connect with us
Publicitate

Eveniment

Peste 70 de turişti s-au uitat impasibili cum un bătrân a căzut 40 de metri într-o râpă, în munţii Făgăraş. Salvamontist: „Unde este oare omenia? Mai exista empatie?”

Publicitate

Publicat

pe

Un grav accident montan a avut loc pe 26 martie în munţii Făgăraş. Un bărbat de 71 de ani a căzut de pe Vârful Lespezi, aproximativ 40 de metri. Ca prin miracol, bărbatul a supravieţuit. Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, este foarte revoltat de pasivitatea zecilor de persoane care erau în zonă şi s-au uitat impasibili la accident.

Publicitate

Bărbatul a avut însă noroc: patrula de la Cota 2000 era dublată pe weekend, a fost vreme bună şi Salvamont Argeş a putut interveni cu elicopterul care a fost şi disponibil imediat şi avea şi troliul montat, transmite adevarul.ro.

În plus, bărbatului nu i-a sărit telefonul din buzunar, a avut semnal, nu a avut răni serioase la mâini şi umeri şi a putut să îşi ia haine de rezervă peste ce purta, ca să se protejeze termic pe cât posibil.

Însă după ce a fost sunat de câţiva turişti care au asistat la acţiune, iar marţi a fost sunat şi de bărbatul salvat, care a dorit să mulţumească salvatorilor, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, şi-a exprimat revolta faţă de pasivitatea zecilor de turişti care s-au uitat pasivi la accidentul de săptămâna trecută.

Publicitate

”Unde este oare omenia? Mai exista empatie sau este strivită sub comercial? Suntem toti ULUIŢI de faptul că, preţ de câteva ore, nu a coborat NIMENI la un om care era rănit. 

Vremea era bună, erau peste 70 de persoane care asistau în muchie, mare parte cu „ghizi” pentru care a fost mai importantă partea comercială decât oferirea de ajutor unei persoane rănite, aşa cum ar fi normal şi cum se învaţă într-o şcoală de ghizi adevăraţi. 

Cum îţi poţi continua drumul liniştit, cu un şir supradimensionat de turişti cu „gheruţe” pe bocanci, marea majoritate începători, răspunzând la întrebările acestora cu un scurt cuvânt care probabil te disculpă numai în propria gândire: „E ok, uite că mişcă! Ştie Salvamontul de el!”. 

Dacă omul ăla avea nevoie de prim ajutor? De protecţie termică? Sau doar de o persoană alături, o persoană căreia să îi pese? Muntele înseamnă întrajutorare în primul rând, asta ne învaţă el! 

Sunt alpinişti, inclusiv români, cum ar fi Horia Colibăşanu sau Ticu Lăcătuşu, care au renunţat la ture pentru care se antrenaseră o viaţă şi cheltuiseră poate, mai mult decât pe propria casă, pentru a ajuta un altul care era în dificultate, dar deh, pentru asta se cer o anumită structură şi educaţie”, a scris Ion Sănduloiu pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes