Eveniment
Peste 70 de turişti s-au uitat impasibili cum un bătrân a căzut 40 de metri într-o râpă, în munţii Făgăraş. Salvamontist: „Unde este oare omenia? Mai exista empatie?”

Un grav accident montan a avut loc pe 26 martie în munţii Făgăraş. Un bărbat de 71 de ani a căzut de pe Vârful Lespezi, aproximativ 40 de metri. Ca prin miracol, bărbatul a supravieţuit. Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, este foarte revoltat de pasivitatea zecilor de persoane care erau în zonă şi s-au uitat impasibili la accident.
Bărbatul a avut însă noroc: patrula de la Cota 2000 era dublată pe weekend, a fost vreme bună şi Salvamont Argeş a putut interveni cu elicopterul care a fost şi disponibil imediat şi avea şi troliul montat, transmite adevarul.ro.
În plus, bărbatului nu i-a sărit telefonul din buzunar, a avut semnal, nu a avut răni serioase la mâini şi umeri şi a putut să îşi ia haine de rezervă peste ce purta, ca să se protejeze termic pe cât posibil.
Însă după ce a fost sunat de câţiva turişti care au asistat la acţiune, iar marţi a fost sunat şi de bărbatul salvat, care a dorit să mulţumească salvatorilor, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, şi-a exprimat revolta faţă de pasivitatea zecilor de turişti care s-au uitat pasivi la accidentul de săptămâna trecută.
”Unde este oare omenia? Mai exista empatie sau este strivită sub comercial? Suntem toti ULUIŢI de faptul că, preţ de câteva ore, nu a coborat NIMENI la un om care era rănit.
Vremea era bună, erau peste 70 de persoane care asistau în muchie, mare parte cu „ghizi” pentru care a fost mai importantă partea comercială decât oferirea de ajutor unei persoane rănite, aşa cum ar fi normal şi cum se învaţă într-o şcoală de ghizi adevăraţi.
Cum îţi poţi continua drumul liniştit, cu un şir supradimensionat de turişti cu „gheruţe” pe bocanci, marea majoritate începători, răspunzând la întrebările acestora cu un scurt cuvânt care probabil te disculpă numai în propria gândire: „E ok, uite că mişcă! Ştie Salvamontul de el!”.
Dacă omul ăla avea nevoie de prim ajutor? De protecţie termică? Sau doar de o persoană alături, o persoană căreia să îi pese? Muntele înseamnă întrajutorare în primul rând, asta ne învaţă el!
Sunt alpinişti, inclusiv români, cum ar fi Horia Colibăşanu sau Ticu Lăcătuşu, care au renunţat la ture pentru care se antrenaseră o viaţă şi cheltuiseră poate, mai mult decât pe propria casă, pentru a ajuta un altul care era în dificultate, dar deh, pentru asta se cer o anumită structură şi educaţie”, a scris Ion Sănduloiu pe pagina sa de Facebook.
-
Evenimentacum 3 zile
„Spitalul groazei”, de la Brașov. Cum arată una dintre unitățile medicale din oraș unde pacienților le este teamă să ajungă
-
Turismacum o zi
Destinația turistică numărul 1 a României în 2023 se află în judeţul Braşov. A fost votată de jurnaliştii din Clubului Presei de Turism
-
Administrațieacum 10 ore
Trei pavilioane ale Spitalului de Pneumoftiziologie din Brașov intră în patrimoniul Consiliului Județean Braşov
-
Socialacum 3 zile
FOTO / Meniu complet, în valoare de 17 lei, la cantina școlară. Ce mănâncă elevii unor unități de învățământ din Brașov la masa de prânz
-
Fapt diversacum 3 zile
FOTO / Fenomen impresionant! Munţii Făgăraş vizibili de la sute de kilometri, din judeţul Cluj
-
Fapt diversacum 2 zile
Braşovenii vor putea „adopta” un animal de la grădina zoologică. Cu 10 euro, se scrie numele pe un panou de la intrarea în Zoo, pentru 2.500 de euro poți vedea live, de acasă, ce face animalul
-
Administrațieacum o zi
Catacombele Braşovului, de După Ziduri, vor fi redeschise pentru public
-
Evenimentacum o zi
Accident rutier la ieșirea din Făgăraș: două victime după ce o autoutilitară s-a răsturnat