Connect with us
Publicitate

Eveniment

Peste 600 de oameni salvaţi de pe munte de salvamontiştii braşoveni, în 2022. Mai bine de un sfert dintre ei nu aveau echipament adecvat

Publicat

pe

Publicitate

În cursul anului 2022, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină în 589 de cazuri, în cursul cărora au fost salvate 613 persoane accidentate, rătăcite sau care au rămas blocate în zona montană. Aceste persoane au fost evaluate din punct de vedere medical, li s-a acordat primul ajutor, au fost imobilizate, monitorizate și transportate sau însoțite/asistate, după caz. Dintre persoanele accidentate, 176 au fost transferate structurilor SAJ/SMURD, în vederea transportului către unitățile spitalicești, pentru investigații medicale suplimentare de specialitate. O persoană a fost preluată de echipajul aero SMURD, de la Punctul de Operare Aeromedicală Brașov, iar două dintre victime, decedate, au fost predate IML.

27% din numărul de persoane care au necesitat ajutorul salvamontiștilor, respectiv 163 (101 iarna și 62 vara), nu au avut echipament adecvat sau echipament de protecție. Lipsa de educație, cultură și implicit responsabilitate montană face să vorbim încă de un număr mare de persoane echipate inadecvat, motiv care, cel mai probabil, a dus și la accidentare sau agravarea leziunilor.

În continuare, o proporție covârșitoare a numărului de intervenții este înregistrată în sezonul de iarnă: 81% din totalul de intervenții, respectiv 479, înregistrate în perioada 01.01.2022 – 30.04.2022, perioadă aferentă sezonului de practicare a sporturilor de iarnă, când domeniul schiabil din Poiana Brașov și Masivul Postăvaru a fost deschis. Cea mai mare parte a acestor intervenții s-a desfășurat pe pârtiile de practicare a schiului, snowboard-ului sau săniușului, februrarie fiind luna cu cele mai multe solicitări, respectiv 192, în care s-a intervenit pentru 194 de persoane.

Restul de 19% din intervenții și anume 110, a avut loc în extrasezon, principalul motiv fiind lipsa echipamentului adecvat, în special a încălțărilor specifice sau a faptului că deplasarea s-a făcut în afara potecilor marcate, pe pârtiile de schi, unde aderența este scăzută din cauza înclinației sau a pietrișului instabil cu care sunt acoperite.

Publicitate

Luna august este declarată la nivel național luna responsabilității montane din cauza numărului mare de evenimente, această lună fiind cea mai aglomerată din extrasezon și pentru serviciul nostru, când am înregistrat 24 de intervenții, implicând 26 de persoane, 13 dintre acestea fiind predate structurilor SAJ/SMURD.

Dezvoltarea continuă din ultimii ani a infrastructurii traseelor de bicicletă a făcut din acest sport a doua cea mai practicată activitate după drumeție, lucru care a dus și la o creștere a numărului total de accidente din extrasezon. Cei care au practicat ciclismul montan și au fost implicați în evenimente au reprezentat 23%, adică 25 de cazuri. Deși este o activitate cu o doză crescută de risc și care reprezintă o pondere importantă în numărul de intervenții, faptul că majoritatea practicanțiilor a purtat echipamentul de protecție necesar a făcut ca leziunile să fie, în principal, reduse.

Cu o incidență de 1,7 evenimente raportată la o zi, în perioada 01.01.2022 – 31.12.2022 s-a înregistrat o scădere considerabilă a numărului de solicitări față de aceeași perioadă a anului trecut, când 771 de persoane au necesitat asistență salvamont, reprezentând o medie de 2,1 pe zi.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes