Connect with us
Publicitate

Economic

Peste 50.000 de români vor beneficia de câte 10.000 de lei în noul Program „Rabla pentru sobe”. Şi Braşovul este în programul pilot

Publicat

pe

Peste 50.000 de români și câte zece mii de lei alocați de stat pentru fiecare dintre aceștia sunt coordonatele principale ale noului program lansat de Ministerul Mediului.

Este vorba despre programul „Rabla pentru sobe”, menit să-i ajute pe oameni să își înlocuiască sobele ineficiente, cu unele performante, cu randament înalt.

Publicitate

„Pentru prima oară lansăm în consultare publică un program de finanțare care își propune să înlocuiască sobele vechi, cu randament ineficient, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot crește randamentul la peste 80%. Ne dorim ca acest program să diminueze cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim să avem și un aer mai curat”, a declarat, miercuri, ministrul Mircea Fechet (foto).

Programul este unul pilot și se adresează localităților situate în zona montană în 28 de județe.

Aceste sunt Alba, Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vrancea și Vâlcea.

Publicitate

Câte 50 de sobe pentru fiecare comună a cărei primărie a fost acceptată în program

Potrivit ministrului Fechet, bugetul total inițial este de 500 de milioane de lei și acoperă costurile pentru aproximativ 50.000 de sobe.

Instituția a făcut calculul pentru o dotare cu 50 de sobe pe comună.

Concret, proiectul prevede că se finanțează 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.0000 de lei, inclusiv TVA.

Noile sobele achiziționate trebuie să aibă o putere nominală cuprinsă între 8 și 35 KW, cu un randament de minimum 80%.

Publicitate

„Primăriile se înscriu în program prin Administrația Fondului de Mediu, AFM. După publicarea listei cu primăriile acceptate, persoanele fizice care doresc să-și înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se pot înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Cei înscriși vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă”, se menționează în textul proiectului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes