Connect with us
Publicitate

Social

Peste 46.000 de brașoveni își sărbătoresc onomastica, în acest weekend. Pe 21 mai, românii îi celebrează pe Sfinții Împărați Constantin și Elena

Publicat

pe

Publicitate

Mare sărbătoare în România, în acest weekend. Peste 1,8 milioane de români își vor sărbători onomastica pe 21 mai, atunci când sunt celebrați Sfinții Împărați Constantin și Elena. La nivelul județului Brașov sunt 46.462 de persoane care poartă numele celor doi sfinți.

Potrivit Direcției Județene Comunitare de Evidență a Persoanelor Brașov, în județ trăiesc 15.831 de bărbați cu prenumele Constantin, Costin, Costică, Costache, Costel, Costinel sau Costeluș. În schimb, numărul doamnelor și domnișoarelor care vor fi sărbătorite este de aproape două ori mai mare. În județul Brașov sunt 30.361 de femei care poartă numele de Elena, Lenuța, Ileana, Lenuș, Nuți, Constanța sau Constantina.

Tradiţii şi obiceiuri în ziua sfinţilor Constatin şi Elena

În ziua de 21 mai, în calendarul popular este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constandinu Puilor sau Constantin Graur. Se crede că în această zi, păsările îşi învaţă puii să zboare.

Publicitate

În această zi, era interzis să se muncească iar, prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări.

Ziua de Constandinu Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul. În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă.

Ziua sfinţilor Constatin şi Elena este cea în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Se măsoară şi se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia.

Pentru apărarea de forţele malefice, ţăranii stăteau în jurul unui foc. Prin fumul de la acest foc erau trecute şi oile, ca să fie ferite de rele, pe timpul cât vor sta singure, la stână.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes