Connect with us
Publicitate

Social

Peste 26.000 de brașoveni își sărbătoresc astăzi onomastica. Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei

Publicat

pe

Publicitate

Este sărbătoare mare astăzi, în toată România. Peste 900.000 de români celebrează astăzi ziua numelui. La nivelul județului Brașov sunt 26.137 de persoane care poartă numele Sfântului Apostol Andrei, spun reprezentanții Direcției Județene Comunicare de Evidență a Persoanelor Brașov. Dintre aceștia 11.229 sunt femei care poartă numele Andreea, Andreia, Andra, Andruța și 14.908 sunt bărbați cu numele de Andrei, Andreas, Andras sau Andi.

Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor și se crede despre el că a adus pentru prima dată religia creștină pe teritoriul țării noastre. Apostolul Andrei născut în Betsaida este fratele Sfântului Apostol Petru. Se numără printre cei doisprezece apostoli, fiind primul care l-a urmat pe Hristos, după ce Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos.

În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, de Sfântul Andrei există credința că locuinţele sunt păzite de strigoi, dacă oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos şi cenuşa caldă e scoasă din sobă. Tot atunci se crede că spiritele morților bântuie prin locurile în care au trăit, iar fetele de măritat îşi văd ursitul în vis. Pentru a fi feriţi de rele, din nicio casă nu trebuie să lipsească usturoiul.

Ziua Sfântului Andrei e marcată de superstiţia legată de viitor sau de soartă. Tot în această perioadă, pentru a afla cât de rodnic va fi următorul an, gospodinele pun boabe de grâu la încolţit, într-o strachină cu apă. Cât de des va răsări grâul, atât de bogată va fi recolta de anul viitor.

Publicitate

Conform tradiţiei, grâul pus la încolţit cu prilejul zilei de Sfântul Andrei „spune” câte ceva despre viitorul celui care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grâul, aşa va fi şi sănătatea acestuia în noul an.

Conform tradiţiei Bisericii, acestui întâi chemat i-a căzut sortul să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea. Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei”.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes