Connect with us
Publicitate

Social

Peste 25 de milioane de lei a decontat Brașovul pentru sprijinirea refugiaților ucraineni, de la începutul războiului. Județul nostru se află pe locul al patrulea la nivel național

Publicat

pe

Peste 75 de milioane de euro a cheltuit România pentru sprijinirea refugiaților ucraineni care au fugit din calea războiului și s-au adăpostit în țara noastră. Începând din luna martie, Guvernul României a decis să ofere 50 de lei pe zi românilor care cazează refugiați în propriile case. De aceleași sprijin au beneficiat și hotelurile sau pensiunile unde au fost cazați cetățeni ucraineni.

Conform unei analize G4Media.ro, județul Brașov a decontat 25.438.008 lei până la data de 31 octombrie pentru cheltuielile cu cazarea și hrana refugiaților. Pe primul loc la decontări se află București – Ilfov, cu 82.912.409 lei. Clasamentul este completat de Constanța, cu 65.182.690 lei și județul Maramureș, cu 26.377.587 lei. La polul opus, cei mai pușini bani au fost decontați în județele Gorj (279.250 lei), Covasna (411.082 lei) și Mehedinți (430.050 lei).

Circuitul banilor pentru refugiații ucraineni este relativ simplu și începe din fondul de rezervă al Statului român, pus la dispoziție de Guvern. De acolo sunt dislocate sumele necesare și transferate către Ministerul Afacerilor Interne. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU, din cadrul MAI) trimite banii către Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) subordonate din țară. Ulterior, banii sunt transferați de la inspectorate la primăriile care solicită sumele de ajutor, într-un cont deschis la Trezoreria Statului.

Transferul banilor de la ISU la unitățile administrativ-teritoriale se face în maximum 10 zile de la solicitare. Ultimul pas este reprezentat de plata efectivă, în cont sau numerar, în baza facturilor sau a chitanțelor, către persoanele fizice care au cazat refugiați ucraineni.

Publicitate

În privința persoanelor juridice, plata se face direct de la ISU al județului respectiv, în baza protocolului existent (dacă respectivele persoane juridice se află în listele agreate ale Comisiei Județene pentru Situații de Urgență din cadrul Prefecturii). La final, Statul român decontează banii de la Comisia Europeană.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 20 din 7 martie 2022, Statul român plătește pentru cazarea unui refugiat ucrainean 50 lei/zi, iar pentru hrana acestuia 20 lei/zi.

”(1) Pentru persoanele cazate în spațiile unităților de învățământ preuniversitar de stat și private și instituțiilor de învățământ universitar de stat și private se acordă cheltuieli de masă și cazare în limita a 50 lei/persoană/zi pentru cazare și 20 lei/persoană/zi pentru masă, pe o perioadă de până la 90 de zile”, se arată în OUG.

Închirierea unui imobil pentru refugiați este cu atât mai avantajoasă cu cât numărul de ucraineni găzduiți este mai mare. Spre exemplu, proprietarul unui apartament cu două camere care găzduiește o mamă cu doi copii și pe bunica acestora decontează 200 de lei/zi pentru cazarea celor patru, adică 6000 de lei pe lună (1200 euro).

Cazarea refugiaților este profitabilă nu numai pentru proprietarii de pe piața imobiliară, dar și pentru hoteluri, pensiuni și vile turistice, mai ales în contextul în care Horeca a fost zdruncinată puternic, doi ani consecutiv, din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19.

Conform informațiilor furnizate de Poliția de Frontieră, trei milioane de ucraineni au tranzitat România începând cu 10 februarie (perioadă de pre-conflict) și până la 2 decembrie. Dintre aceștia, doar 3% au ales până acum să rămână în România, conform unei analize G4Media. Dintre aceștia aproape jumătate sunt copii. Ceilalți ucraineni fie au ales să caute azil în altă țară, fie s-au dus la rudele pe care le aveau în străinătate.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes