Connect with us
Publicitate

Social

Peste 200.000 de posturi vacante la stat ar putea fi tăiate. Premierul Marcel Ciolacu propune o reducere consistentă a angajărilor în sistemul public

Publicat

pe

Premierul Marcel Ciolacu vrea o reducere consistentă a aparatului de stat, de aceea va cere desființarea a 200.00 de mii de posturi bugetare neocupate. Asta va duce la o economie directă și indirectă a cheltuielilor statului de aproximativ 8-10 miliarde de lei pe an. Măsura va fi propusă astăzi în cadrul ședinței de coaliție, ne-au precizat surse guvernamentale, anunță stiripesurse.ro.

Publicitate

Economia la buget va fi realizată în mod direct și indirect:

1. Economia directă – parte din posturile vacante erau bugetate, iar eliminarea lor înseamnă că nu se mai consumă bugetul aferent.

2. Economia indirectă se va face prin eliminarea posturilor vacante. Se va produce o reorganizare masivă a instituțiilor pentru că multe din posturile vacante serveau ca instituția să aibă în organigrama birouri (5+1 sef), servicii (7+1sef), directii(15+1director) sau direcții generale (25+1 director general). În multe cazuri organigramele au fost construite doar cu șefi și cu posturi vacante sau mare parte din posturile din subordine vacante. Cu alte cuvinte, organigrame facute pentru sinecuri. Reorganizarea instituțiilor va reduce si șefimea astfel construită.

Publicitate

Scad cheltuielile cu realizate pentru persoane fictive. Pentru fiecare post neocupat erau prevăzute cheluieli cu bunuri și servicii, autoturisme și mobilier. Pentru fiecare post se cuantifică un necesar de bunuri și servicii aferent ( de la hartie, pix-uri, agrafe la servicii de curățenie sau utilități folosite-apă, lumină etc.) dar și de mobilier și birotică (angajatul are nevoie de birou, computer, dulap etc.)

În fapt, acest sistem perpetuat de ani de zile era o păcăleală care le permitea câtorva mii de funcționari să fie șefi și să primească sporuri aferente unor funcții de conducere. Sunt funcții artificial create prin încărcarea schemelor de personal astfel încât unii să poată fi numiți șefi.

Guvernul ia în calcul limitarea sporurilor la maxim 20% din salariu sau o regândire a sistemului de concedii medicale, respectiv a normei de hrană care acum se acordă și în concediu.

Iată lista instituțiilor unde ar putea fi desființate multe posturi, potrivit profit.ro:

  • primării – 58.635 posturi vacante
  • spitale – 49.727 posturi vacante (din care 15.370 neocupate la unități finanțate prin FNUASS ți 34.357 la unități sanitare din subordinea autorităților locale)
  • armată – 22.617 posturi vacante
  • poliție – 14.531 posturi vacante
  • învățământ – 14.500 posturi vacante în învățământul superior și alte 5.874 la Ministerul Educației
  • Secretariatul General al Guvernului – 2.095 posturi vacante
  • Administrația prezidențială – 109 posturi vacante
  • Ministerul Finanțelor (inclusiv ANAF) – 3.294 posturi vacante
  • SPP – 188 posturi vacante
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes