Connect with us
Publicitate

Eveniment

Peste 1.000 de animale domestice ucise în acest an de sălbăticiuni, în judeţul Covasna

Publicat

pe

Animalele sălbatice au produs pagube însemnate în acest an în județul Covasna, fiind afectate atât culturile agricole, cât și animalele domestice. Potrivit unui raport al Direcției Agricole Județene (DAJ) Covasna, prezentat în ședința lunii noiembrie a Colegiului Prefectural, de la începutul acestui an au fost întocmite 448 de procese-verbale privind pagubele produse în fermele, gospodăriile și culturile agricole din județ.  

Publicitate

Cele mai multe au fost provocate de urși (336 de procese-verbale), ciori (63 de procese-verbale), cerbi (23 de procese-verbale) și lupi (13 procese-verbale de constatare), însă pe listă se mai află și mistreții (2 procese-verbale), iar în 9 cazuri nu a putut fi stabilit cu exactitate animalul care a produs dauna, transmite weradio.ro.

Conform raportului, de la începutul acestui an au fost ucise sau rănite 649 de păsări de curte, 266 de ovine, 53 de bovine, 53 de familii de albine, 31 de porci, 29 de iepuri, și un cal.

În ceea ce privește culturile agricole, suprafața totală afectată este de aproape 524 de hectare, gradul de dăunare fiind cuprins între 10 și 90%.

Publicitate

Cele mai multe pagube au fost produse în culturile de porumb (430,03 ha afectate), însă animalele sălbatice au provocat daune și în culturile de floarea-soarelui (66,19 ha), cartof (14,96 ha), grâu și ovăz (8,05 ha), sfeclă de zahăr (3,39 ha), soia (0,67 ha) și varză (0,63 ha).

Și fenomenele meteorologice au produs pagube însemnate, grindina afectând peste 2.477 hectare de culturi agricole, conform unei evaluări realizate de DAJ Covasna în luna iulie a acestui an.

Ele mai afectate de acest fenomen au fost culturile de grâu, secară și triticale (1.408,05 ha), urmate de cele de cartof (745,58 ha), și de cele de legume în câmp (134,46 ha), însă pe listă se mai află și culturile de porumb boabe și sorg (121,35 ha), rapiță (61,19 ha), porumb siloz (4,61 ha) și floarea-soarelui (2 ha).

Instituția are desemnați 4 consilieri  în cadrul comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor produse de speciile de faună de interes cinegetic, în culturile agricole, silvice și în rândul animalelor domestice.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes