Connect with us
Publicitate

Eveniment

Pericolul uriaș de la Feldioara! Tragedia de la Crevedia s-ar putea repeta oricând la scară mult mai mare: „Sunt riscuri mari, e o construcție ilegală”

Publicat

pe

Publicitate

Primarul localității Feldioara, Sorin Taus, a emis o autorizație de construire pentru un depozit petrolier, care se află în apropierea uzinei Nuclearelectrica. Acolo e produs un combustibil nuclear, iar specialiștii se tem să nu aibă loc o tragedie uriașă.

Persoanele care se opun construirii acestui depozit petrolier în zona respectivă spun că autorizația a fost emisă ilegal și că toată comunitatea e pusă într-un pericol major. Și grupul petrolier MOL Ungaria e acuzat că folosește firma TRANSIT OIL ca intermediar pentru dezvoltarea depozitului de la Feldioara.

Compania SC TRANSIT OIL SRL a primit în septembrie 2023 autorizația de construire pentru un depozit petrolier în Feldioara, la doar 150 m de râul Crizbav și în Zona de Securitate a Nuclearelectrica. După ce a fost încheiat, între SN Nuclearelectrica SA (SNN) și Compania Națională a Uraniului (CNU), contractul de vânzare-cumpărare a unor active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Sucursala Feldioara a CNU, a fost aprobată înființarea unei filiale integral deținute de SNN, în calitate de asociat unic, filială care are ca principal obiect de activitate Prelucrarea Combustibililor Nucleari.

Inspectoratul de Stat în Construcții Centru (IRCC) a făcut un control, la final de 2023, iar la final s-a decis că autorizația de construire pentru depozitul petrolie a fost emisă ilegal de primarul din Feldioara pe motiv că au fost încălcate mai multe prevederi ale legii. Prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, a cerut imediat anularea acestei autorizații de construire.

Un act administrativ considerat nelegal, emis de autorităţile administraţiei publice locale, poate fi atacat de prefect și este „suspendat de drept până la soluționarea cauzei”.

Publicitate

Legea Conteciosului Administrativ prevede, la articolul 3:

”(1) Prefectul poate ataca direct în faţa instanţei de contencios administrativ actele emise de autorităţile administraţiei publice locale, dacă le consideră nelegale; acţiunea se formulează în termenul prevăzut la art. 11 alin. (1), care începe să curgă de la momentul comunicării actului către prefect şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege. Acţiunea introdusă de prefect este scutită de taxa de timbru.

(2) Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici poate ataca în faţa instanţei de contencios administrativ actele autorităţilor publice centrale şi locale prin care se încalcă legislaţia privind funcţia publică, în condiţiile prezentei legi şi ale Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată;

(3) Până la soluţionarea cauzei, actul atacat potrivit alin. (1) este suspendat de drept”.

În raportul făcut după controlul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) e precizat că Primaria comunei Feldioara, respectiv primarul Sorin Taus, a emis acea autorizație de construire încălcând mai multe prevederi.

“Emiterea autorizației de construcție în baza unui contract de comodat asupra proprietății (cum este cazul terenului pe care SC TRANSIT OIL SRL construiește depozitul petrolier din Feldioara) se poate face numai pentru construcții cu caracter provizoriu – iar în acest caz, autorizația s-a emis pentru un număr de 23 de obiective al căror caracter este definitiv”.

“Documentația pentru autorizarea lucrărilor de construcții, din anexa la Autorizația de construire nr. 20/19.09.2023, a avut ca obiect unul din cele 23 de obiective enumerate pe autorizație, respectiv Zone administrative și de laborator”.

“Autorizația s-a emis în lipsa următoarelor avize: avizul Companiei Naționale a Uraniului, avizul Companiei Naționale CFR, avizul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov”, s-a mai precizat în Raportul întocmit de inspectorii ISC.

Autorizația de construire a fost emisă, la doar trei săptămâni de la tragedie de la Crevedia, de primarul din Feldioara.

„Decizia strategică de a achiziționa o parte din activele Feldioara necesare pentru procesarea materiei prime a avut ca scop păstrarea și dezvoltarea ciclului integrat al combustibilului nuclear românesc, a capacităților de producție integrată din SNN și, în egală măsură, asigurarea producției de fascicule de combustibil și a funcționării optime a CNE Pitești și CNE Cernavoda, în contextul extinderii capacității centralei nucleare, la un cost de tranzacție avantajos. Cu proiecte de investiții în valoare de 12 miliarde de euro pentru următorul deceniu, scopul nostru este de a consolida capacitățile nucleare și de a oferi României o capacitate investițională deplină”, a spus Cosmin Ghiță, CEO SN Nuclearelectrica SA.

Iată care sunt explicațiile Primăriei Feldioara privind ilegalitățile comise prin acordarea autorizației de construire

„Grupul petrolier MOL Ungaria folosește firma TRANSIT OIL ca interpusă pentru dezvoltarea acestui depozit petrolier de la Feldioara, pentru a nu se expune într-o astfel de situație.

După finalizarea depozitului, grupul petrolier MOL Ungaria îl va opera pentru a aduce motorina și benzina din Ungaria direct în centrul României, indiferent de riscurile regionale conferite de această contrucție ilegală.

Interesele din spatele acestei autorizări ilegale se pare că susțin și campania electorală din județ a ministrului Veștea, care-și dorește funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov (pe care a mai ocupat-o din 2016 până în 2023, când a ajuns în Guvern – n.r.).

Acest depozit petrolier periclitează siguranța întregii zone de centru a țării și pune în pericol viața locuitorilor și activitatea economică regională”, au declarat sursele Gândul.

Ce spune ministrul Dezvoltării

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Ioan Veștea, neagă implicarea în emiterea respectivei autorizații de construire.

„Nici nu am auzit de așa ceva, acum aud. Acum, în campanie, dacă nu se va vorbi despre Adrian Veștea și despre alți oameni, probabil că este campania destul de seacă. Ca să poți să emiți o autorizație de construcție, la bază stă un certificat, sunt mai multe avize care trebuie obținute. Dacă ISC-ul a făcut o constatare, ISC-ul este în subordinea Ministerului Dezvoltării. Și atunci, chiar din contră, nu l-am ajutat pe primarul din Feldioara. Și dacă a făcut prefectul plângere… Prefectul e tot liberal. E clar că noi respectăm legalitatea.

Eu nici măcar nu eram atunci (n.red. – la data la care a fost emisă autorizația de construcție), sunt plecat din iunie 2023 de la președinția Consiliului Județean, n-am avut cunoștință de așa ceva. Nu știu despre acest lucru, nu eram președinte de Consiliu Județean la vremea respectivă, sunt simple speculații de campanie electorală. Nu am avut nicio implicare, atâta vreme cât eu am fost plecat de la Consiliul Județean”, a declarat Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării pentru Gândul.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes