Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Pericolele de pe Jepii Mici, traseul din Bucegi pe care tânăra de 19 ani şi-a pierdut viaţa: „Săptămânal se întâlnesc oamenii cu urși, poate chiar zilnic”

Publicat

pe

Publicitate

Prezențe ale ursului în zona unde, zilele trecute, o tânără a fost ucisă de urs, sunt semnalate frecvent, susțin specialiștii de la Salvamont Prahova. Traseul Jepii Mici este unul dificil, care pornește din Bușteni și urcă pe Valea Jepilor până la Cabana Caraiman.

„Prezențe ale ursului pe traseele montane din Bucegi sunt semnalate frecvent. Să atace n-am mai întâlnit în ultimii 10-15 ani, un caz de genul acesta. Când turiștii se întâlnesc cu ursul am mai primit apeluri la 112, dar nu să atace. Părerea noastră este că ursul acesta a fost turbat, altfel nu se explică de ce a atacat cu așa violență”, a explicat Daniel Banu, șef Salvamont Prahova.

Banu a menționat că sunt sesizați frecvent că ursul a fost văzut de turiști. „Nu este o periodicitate, într-o săptămână pot fi două apeluri, în alte trei săptămâni niciunul.”

Cu toate acestea, în aprilie 2021, presa prezenta cazul unui tânăr maratonist – Alexandru Crivăț – care a fost găsit decedat, în Azuga, lângă bârlogul unei ursoaice. Urmele găsite indica faptul că victima a încercat să se apere și să fugă. Bărbatul se antrena des pe drumurile forestiere din zonă. Situația a fost cu atât mai gravă cu cât, Alexandru nu era un novice într-ale muntelui și știa cum să reacționeze.

Publicitate

Surse din rândul salvamontiștilor din zonă au precizat pentru „Adevărul” că „săptămânal se întâlnește lumea cu ursul, poate chiar zilnic”.

Traseul Jepii Mici

Traseul Jepii Mici – unde s-a petrecut tragicul incident – pornește din Bușteni și urcă pe Valea Jepilor (cunoscută și ca Valea Caraimanului) până la Cabana Caraiman, situată în Șaua Mică a Caraimanului, la altitudinea de 2025 metri.

Traseul este marcat cu cruce albastră.

De la Cabana Caraiman se poate continua spre Cabana Babele (traseu ușor), unde vom găsi formațiunile stâncoase renumite – Babele și Sfinxul, sau pe Brâna Mare a Caraimanului (traseu expus) spre Crucea Eroilor, se arată pe un site specializat.

În funcție de cât de antrenați și experimentați sunt turiștii, precum și de greutatea rucsacului, urcarea pe Valea Jepilor (Jepii Mici) până la Cabana Caraiman (2025 m) poate dura între 2 și 4 ore.

Conform indicatoarelor de la baza traseului, timpul estimat este de 4 ore până la Cabana Caraiman și 4,5 ore până la Cabana Babele.

Traseu dificil și foarte popular

Traseul cunoscut popular sub denumirea de Jepii Mici urcă pe poteca ce străbate Valea Jepilor. Zonele mai dificile sunt: o scară de lemn abruptă, o scară cu trepte de fier și multe porțiuni asigurate cu lanțuri inclusiv în pădure, trepte alunecoase săpate în stâncă.

„Atât urcarea, cât și coborârea pe Valea Jepilor (Jepii Mici) sunt solicitante. Poteca e abruptă, îngustă și accidentată, cu multe porțiuni expuse care sunt asigurate cu lanțuri sau cabluri fixate în stâncă.  Conform panourilor de la intrarea în traseu, Jepii Mici este un traseu deosebit de periculos, permis numai turiștilor echipați corespunzător și bine antrenați”., arată sursa citată.

Cu toate astea, pentru drumeții experimentați, obișnuiți cu traseele tehnice, urcarea prin Valea Jepilor (Jepii Mici) este cel mai rapid mod de a ajunge din Bușteni pe Platoul Bucegi., arată sursa citată.

Jepii Mici este un traseu foarte popular, iar în sezon devine foarte aglomerat, arată sursa citată.

„Încălțările nepotrivite și/sau lipsa de experiență a unora dintre cei care aleg să meargă pe acest traseu pot duce la crearea de ambuteiaje pe anumite porțiuni mai tehnice. Așteaptă-ți cu răbdare rândul și nu încerca să depășești pe lângă potecă, pentru că s-ar putea să aluneci sau să disloci pietre care ar putea să-i lovească pe cei aflați mai jos, susține autorul articolului despre Jepii mici, de pe site-ul greuladeal.ro.

Dacă vrei să-ți controlezi frica de înălțime

Jepii Mici este un traseu pe care e bine să-l parcurgi dacă vrei să înveți să înveți să-ți controlezi frica de înălțime pentru ca mai apoi să treci la trasee și mai dificile, precum Creasta Pietrei Craiului, arată sursa citată.

Trebuie să pășești cu grijă, fără grabă și să te ții bine cu mâinile de rădăcini, stânci sau cabluri. În alte porțiuni nu există cabluri, dar tot va trebui să-ți folosești și mâinile pentru a înainta în siguranță, deci pregătește-te să petreci ceva timp mergând în patru labe.

Oficial, traseul este închis în perioada 1 noiembrie – 1 mai din cauza pericolului de avalanșă sau a gheții și a zăpezii care acoperă poteca.

Perioada cea mai sigură de parcurgere a traseului Jepii Mici începe în mai/iunie, după ce toată zăpada de pe vale s-a topit și ține până la sfârșitul lunii octombrie, înainte ca temperaturile să scadă sub zero grade Celsius și pe stânci să se formeze gheață, se arată pe greuladeal.ro.

În funcție de sezon, zăpada poate persista și în luna iunie, făcând traseul impracticabil fără echipament tehnic. Pe timpul iernii, traseul este închis din cauza riscului mare de producere a avalanșelor.

Atenție la marcaje!

Deși în mare parte poteca pe Jepii Mici e destul de clară, pe unele porțiuni e nevoie de atenție pentru a nu pierde marcajul (cruce albastră), arată sursa citată.

Din traseul de pe Valea Jepilor pornesc și câteva poteci alpine nemarcate, de exemplu Brâul lui Răducu și Brâul Portiței, unde nu vrei să ajungi dacă nu ai venit special pregătit pentru asta!

Traseul Jepii Mici începe la doar 2 km de Gara Bușteni, la capătul străzii Telecabinei, din același loc cu traseul Jepii Mari.

Cum a avut loc tragedia

Tânăra de 19 ani a murit după ce a fost trasă de urs într-o râpă. Trupul victimei a fost recuperat, iar oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. De asemenea, prietenul fetei a fost audiat, fiind martor la evenimentul tragic.

Animalul sălbatic care a atacat-o pe tânăra de 19 ani a fost împușcat.

Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România, a dezvăluit la Antena 3 CNN modul în care a avut loc tragedia. Potrivit sursei citate, tânăra era din Iași, însă locuia în Capitală, având și viză de flotant.

Din informațiile pe care le avem, ursul a atacat-o pe tânără pe potecă, a tras-o în vegetația de lângă potecă și undeva în această vegetație a scăpat-o într-o prăpastie și a căzut acolo. Ursul a coborât după ea, iar persoana care a rămas în potecă și a văzut tot ce s-a întâmplat a sunat la 112 și de aici s-a declanșat acțiunea de recuperare sau de salvare. 

Cei de la jandarmi au venit și au recuperat persoana care a rămas în potecă, iar colegii mei au coborât jos în prăpastie, unde din păcate, leziunile pe care le avea victima erau incompatibile cu viața. 

S-a încercat extragerea trupului cu elicopterul, dar valea era foarte îngustă, nu s-a putut face trolierea, iar colegii mei, au fost 12 salvamontiști, au fost acolo și au început coborârea terestră, coborâre care s-a terminat în urmă cu câteva minute. 

Ursul a fost tot timpul în apropiere, probabil a considerat că este prada lui sau trofeul și a încercat să-l recupereze. Nu i-a atacat pe colegi, dar aceștia au strigat, și-au făcut simțită prezența și n-au avut probleme. 

Probabil specialiști în domeniu pot să ne spună ce se întâmplă cu animalele, de au un asemenea comportament. Ursul poate fi turbat, se poate îmbolnăvi de această boală și poate să acționeze neprevăzut. Poate din cauza căldurii. 

Nu cred că el a fost surprins în potecă de victimă și luat pe neașteptate, pentru că ei au niște simțuri foarte bune și cu siguranță simțeau persoana de la distanță. Deci nu avem foarte multe informații, dar probabil cineva va studia ce s-a întâmplat sau care e comportamentul animalelor în această perioadă și va identifica ce s-a întâmplat.  

Este regretabil, e un traseu circulat de turiști, este păcat că animalele s-au învățat, vin în preajma lui, dar sperăm că se vor lua măsurile necesare și turismul montan se va putea desfășura în siguranță”, a spus Sabin Cornoiu.

Ursul va fi testat pentru rabie

În același timp, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, George Stratulat a anunțat că ursul va fi verificat pentru rabie. „La laborator suntem pregătiţi să aducă probe pentru examen anatomo-patologic şi virusologic pentru rabie. Avem oricum protocol şi la toate animalele sălbatice care sunt împuşcate noi facem examen virusologic şi anatomo-patologic. Aşteptăm să aducă ursul sau probe”, a declarat acesta.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes