Connect with us
Publicitate

Sport

Steaua şi performanţele unice din fotbalul românesc

Publicat

pe

Gabriel Stan, cunoscut în fotbalul românesc şi sub apelativul de „Gabello”, este antrenorul braşovean de al cărui nume se leagă ultima mare performanţă a lui FC Braşov, calificarea în Cupa UEFA, în anul 2001. De astăzi, opiniile sale avizate în domeniul sportului se vor regăsi aici, pe brasov.net.

Publicitate

Pe 7 mai 2020 se împlinesc 34 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni de către cea mai galonată echipă a fotbalului românesc, Steaua Bucureşti. În seara zilei de 7 mai 1986, Steaua învingea la Sevilla grandioasa echipă a Barcelonei la loviturile de departajare, 2-0, marcatori Lăcătuş şi Balint.

Acum, la moment aniversar, să trecem în revistă ordinea evenimentelor care au dus la cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc şi care, după părerea mea, va rămâne unică în istoria fotbalului de la noi.

Cu 2 ani înainte, în 1984, s-a petrecut o surpriză imensă în Europa fotbalistică, atunci când Dinamo Bucureşti ajungea până în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, dar era eliminată în dublă manşă de Liverpool, 1-2 la Bucureşti, goluri Orac şi Ian Rush 2 şi 0-1 în Anglia. Atunci, performanţa lui Dinamo a generat în rândurile celor de la Steaua orgolii de neînchipuit. Clubul Armatei era susţinut puternic şi de familia Ceauşescu, cel implicat direct în viaţa „roş-albaştrilor” la acea vreme fiind fiul cel mare al lui Nicolae Ceauşescu, Valentin, care avea o relaţie cordială şi de respect cu toţi jucătorii de la Steaua. Nu ştiu dacă momentul Liverpool atins de Dinamo în 1984 a fost şi momentul când Steaua şi-a propus câştigarea trofeului suprem în fotbalul european, dar ca să depăşească performanţa „câinilor” sunt sigur că şi-au propus. Iar ceea ce au reuşit „viteziştii” după aceea, 2 finale şi o semifinală de Cupa Campionilor Europeni în decurs de doar câţiva ani, este pur şi simplu de neînchipuit pentru fotbalul românesc al zilelor noastre.

Publicitate

S-a lucrat fantastic la Steaua în acea perioadă în ceea ce înseamnă managementul, logistica şi strategia. De asemenea, Ion Alexandrescu, preşedintele secţiei de fotbal la Steaua, a fost omul providenţial, cel care a reuşit imposibilul.

În vara lui 1984 Steaua îl angajează antrenor pe Florin Halagian şi îi aduce pe Boloni, Radu II, Barbulescu şi Bumbescu, ca jucători. În campionat Steaua era pe locul 1, dar după  un 0-0 cu AS Roma în Cupa Cupelor, Halagian este înlocuit cu fostul jucător al militarilor, Emerich Jenei. „Viteziştii”, cum avea să li se spună celor de la Steaua de acum înainte, îşi încep ascensiunea spre culmea sportivă a Europei. Începând cu toamna lui 1985, Steaua spulberă toţi adversarii întâlniţi, pe atunci se juca în sistem eliminatoriu în două manşe, şi ajunge în primăvara anului 1986 nu doar cu rezultate pe măsură, ci şi cu un joc încântător. Deja Steaua se aşezase la „masa bogaţilor” şi nu va mai avea mult până când va lua loc chiar în capul acestei mese impunând respect prin accederea în ultimul act al celei mai galonate competiţii europene, Cupa Campionilor. Ca să respectăm adevărul, trebuie să specific faptul că în acel an echipele englezeşti nu au participat în competiţiile europene după tragedia petrecută în finala din urmă cu un an dintre Juventus şi Liverpool pe Stadionul Heysel din Bruxelles, dar performanţa Stelei nu poate fi pusă nici un moment la îndoială.

Toată lumea acorda şanse minime Stelei în confruntarea cu CF Barcelona, dar echipa bucureşteană a reuşit să aducă trofeul în România. Trebuie menţionat faptul că atunci toţi jucătorii din echipa „roş-albaştrilor” erau români, iar transferurile externe nu existau. După 1989 ştim cu toţii ce s-a întâmplat şi unde a ajuns sportul românesc mai ales din cauza acestui capitalism sălbatic prost înţeles la noi. Şi odată cu sportul, ne-am pierdut şi mândria şi identitatea naţională, dar pe aceste subiecte voi reveni cu un alt prilej. Până atunci, Felicitări Steaua!

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes