Connect with us
Publicitate

Eveniment

Percheziţiile DNA de ieri au vizat şi firma fostei şefe DSP Braşov. A vândut Spitalului de Boli Infecţioase un robot cu 170.000 de euro, aceleaşi soluţii la „Matei Balş” au costat maxim 90.000 $

Publicat

pe

Procurorii DNA Brașov au făcut joi percheziții în mai multe spitale, printre ele li Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc. Se pare că toate contractele încheiate prin atribuire directă, în anul 2020, de către firma Chantel Sante SRL, aproximativ 60 la număr, au fost oferite de acest spital Scrie Libertatea.

Publicitate

Înființată în anul 2001, firma Chantel Sante SRL avea, în 2019, o cifră de afaceri de 758.355 lei și patru angajați. Pandemia Covid și anul 2020 s-au dovedit a fi mană cerească pentru societatea comercială din județul Brașov, după ce Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, condus de Lukacs Antal, a început să-i atribuie contracte pe bandă rulantă, toate prin cumpărare directă. Este vorba despre 64 de contracte. 

În acte, Chantel Sante SRL este acum deținută de Bertea Dumitru-Doru și Bertea Camelia, cea din urmă figurând și ca administrator. În 2015 însă, în acționariatul societății figura, conform datelor de la Monitorul Oficial, și Anca-Dora Bertea, fosta șefă a Direcției de Sănătate Publică Brașov, demisionară chiar la începutul pandemiei. De altfel, conform CV-ului ei, ea a fost director adjunct al firmei până în anul 2018. La finalul lui 2019, numele Ancăi Bertea este menționat ca reprezentant al firmei Chantel Sante SRL, într-o comisie specializată în Managementul serviciilor de sănătate. În anul 2017, pentru scurtă vreme, Anca Bertea a fost și consilier local din partea PSD. Ea a fost căsătorită cu fostul șef al PNL Brașov, Adrian Oprică. În declarația de interese depusă în anul 2017, ea menționează firma Dioscop SRL, trecută astăzi pe numele lui Doru Dumitru Bertea și al Cameliei Bertea. De asemenea, tot în CV-ul ei, pomenește că a lucrat ca stomatolog la Stenonmed SRL din Brașov, deținută de Doru Dumitru Bertea. 

La finalul lunii martie, în plină criză de coronavirus, Anca Bertea a demisionat de la șefia DSP Brașov, motivând că instituția nu era pregătită pentru pandemie. 

Publicitate

Doru-Dumitru Bertea, celălalt patron al firmei, era, la începutul anilor 2000, șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brașov, după care a trecut în funcția de director adjunct al DSP Brașov. 

Firma deținută de familia Bertea a început să câștige de pe urma contractelor cu statul spre finalul anului trecut, deși era înregistrată în SICAP din 2010. Din cele 84 de contracte obținute prin atribuire directă, societatea a câștigat 64 doar în 2020, toate cu Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc. 

Singurul contract obținut în urma unei participări la o licitație, în acest an, datează din februarie 2020, când Chantel Sante SRL s-a angajat să livreze, către Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, un robot pentru dezinfecția cu ultraviolete în valoare de 798.000 lei. 

Licitația a fost câștigată de firmă când Anca Bertea tocmai ce fusese numită în funcția de șef al DSP Brașov, la finalul lunii ianuarie,mai scrie Libertatea. 

Prețul pentru un robot autonom care dezinfectează cu raze ultraviolete poate varia foarte mult, în funcție de caracteristicile cerute de spitale. 

Publicitate

Totuși, costurile pentru soluțiile de top din această gamă, dezvoltate în Danemarca și folosite și la Institutul Național “Matei Balș”, nu depășesc 90.000 de dolari, conform relatărilor din presă, adică de aproape două ori mai puțin decât prețul plătit de Spitalul de Boli Infecțioase Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes