Connect with us
Publicitate

Social

Pensiile românilor vor crește cu 12,5%, începând de anul viitor. Cei cu pensii sub 3.000 de lei vor primi ajutoare din partea Statului

Publicat

pe

Publicitate

În vreme ce liberalii voiau să majoreze pensiile cu 15%, iar social-democrații cu 10%, iată că membrii coaliției de guvernare au ajuns, într-un final, la un consens. Începând din 1 ianuarie 2023, punctul de pensie va crește cu 12,5% și va ajunge la valoarea de 1.784 de lei. În plus, de două ori pe an vârstnicii cu pensii mai mici de 3.000 de lei vor primi ajutoare sociale din partea Statului.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe pagina sa de Facebook cine va primi aceste ajutoare sociale și care sunt sumele care vor fi alocate către beneficiari:

  • 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei
  • 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei
  • 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei.

„Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023. Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului. Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare. Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

Pachetul social alocat pentru aceste majorări este în valoare de 26,65 de miliarde de lei. Liderul PSD, Marcel Ciolacu a anunțat că au fost luate măsuri și pentru sprijinirea salariaților.

Publicitate

„Am considerat că fiecare categorie trebuie ajutată diferit, iar susținerea din partea statului trebuie să meargă în proporție mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Și aici mă refer atât la persoanele active – salariații cu salariu minim – prin creșterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiți de taxe), cât și la cei care au muncit o viață și cu toate acestea au acum pensii mici. În plus, vrem să continuăm să încurajăm sectorul construcțiilor să se dezvolte și de aceea vom crește salariul minim în acest domeniu la 4.000 de lei, cu scutirile de taxe existente și în prezent”, a spus Marcel Ciolacu.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes