Connect with us
Publicitate

Administrație

Pe străzile Braşovului vor circula încă 25 de troleibuze noi. Au fost cumpărate tot pe bani europeni

Publicat

pe

Primarul Allen Coliban și reprezentantul companiei poloneze Solaris Bus & Coach Sp. Z.o.o,Daniel Eugen Ciolan, au semnat contractul pentru furnizarea a 25 de troleibuze cu lungimea de 18 metri. Valoarea contractului este de 63.025.209,71 lei + TVA, iar livrarea se va face pe parcursul următoarelor 12 luni. Acest contract se derulează în cadrul proiectului ,,Achiziția de mijloace de transport moderne”, proiect finanțat, în proporție de 98%, prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 4, a Programului REGIO 2014-2020, Obiectiv Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Publicitate

„25 de troleibuze de 18 metri, livrabile în următoarele 12 luni. Practic, se adaugă la parcul auto existent al RATBV, iar contractul face parte dintr-un demers mai larg de «înverzire» a transportului în comun din Brașov. Ambiția este ca Brașovul să devină capitala verde a României și să fim primul oraș care are transport integral ecologic. Avem deja o sumă de proiecte pe diverse linii de finanțare, linii guvernamentale și europene, care se încadrează în această direcție. Proiectul despre care vorbim este finanțat prin POR, și, pe viitorul exercițiu financiar, urmează să extindem aceste achiziții. Dacă ne referim la transportul în comun, ne referim la achiziția de troleibuze, autobuze electrice și hibrid, dar toate aceste lucruri trebuie dublate de politici de mobilitate urbană care să cuprindă extinderea spațiilor pietonale, infrastructură pentru bicicliști și un regim coerent de taxare și de folosire a parcărilor din oraș. Atât park&ride pentru cei care vor să viziteze orașul și care să fie încurajați să folosească transportul public, cât și parcările rezidențiale și parcările pentru brașoveni. Le oferim alternative și îi motivăm să folosească un transport public pe care îl dorim și eficient, și de calitate, și «verde»“, a declarat primarul Allen Coliban.

„Mă bucur să fiu din nou în Brașov să semnez un nou contract, de data aceasta pentru 25 de troleibuze articulate, de 18 metri. Pentru Brașov mașinile noastre nu sunt o noutate, pentru că circulă deja 26 de troleibuze de 18 metri, cu rezultate și cu un feedback excelente. Cele pentru care am semnat astăzi sunt asemănătoare celor care sunt deja în exploatare, și sperăm ca pe viitor să mai putem aduce plus-valoare locuitorilor orașului, cu ajutorul autovehiculelor nostre. (…) Solaris este lider în România pe ceea ce înseamnă transport ecologic, troleibuze am livrat doar noi, iar în momentul de față suntem în Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Cluj, Pitești, Craiova, Reghin, Mediaș, Brașov“, a precizat Daniel Ciolan, director general Solaris România

Cele 25 de troleibuze vor circula pe următoarele trasee:

Publicitate

– Linia 3: Valea Cetății – Stadionul Tineretului;

– Linia 7: Roman – Rulmentul;

– Linia 8: Saturn – Rulmentul;

– Linia 10: Valea Cetății – Triaj;

– Linia 33: Valea Cetății – Roman.

Publicitate

Date tehnice troleibuze

Troleibuzele au lungimea de 18 metri, articulate, cu o capacitate de 137 de călători, dintre care 42 pe scaune. Vor fi dotate cu sistem audio-video de informare a pasagerilor, cu sistem de urmărire prin GPS și anunțarea stației, sistem de numărare a pasagerilor, sistem de supraveghere video, sistem de aer condiționat, patru validatoare și prize USB pentru încărcarea telefoanelor și altor dispozitive mobile, wifi.

Vehiculele vor fi dotate cu un acumulator care oferă o autonomie de minim 5 kilometri, în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le va permite să folosească energia din baterii în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară. Troleibuzele oferă accesibilitate persoanelor cu handicap locomotor, prin înclinare laterală (spre dreapta). Articulația este controlată electronic, motorul având minimum 240 kW. Viteza maximă a fiecărui troleibuz poate fi de 75 km/h, dar fiecare vehicul va avea un limitator de viteză ajustabil (ASL) astfel încât să nu depășească viteza de 55 km/h.

Troleibuzele vor avea o durată de funcționare de minim 15 ani, din care 8 ani fără reparații generale. Motorul va beneficia de o garanție de minim 500.000 de km, iar bateriile au o durată de viață de minim 5 ani.

Primăria Brașov are semnate 3 contracte de achiziție pentru 60 de autobuze electrice produse de compania SOR Libchavy s.r.o., din Republica Cehă, cu lungimea de 12 metri și 8 metri.

Până în acest moment compania cehă a livrat 24 de autobuze electrice, 23 cu lungimea de 12 metri și unul cu lungimea de 8 metri, care a ajuns în Brașov chiar zilele acestea.

Publicitate

Autobuzele electrice circulă pe traseele: 9, 15, 22, 23B, 32, 34, 36, 53.

Autobuzul de 8 metri livrat în acest weekend va circula pe linia 50.

Autobuze hibrid – 10 autobuze cu lungimea de 12 metri

Sunt în procedură de achiziție: Municipalitatea a finalizat evaluarea financiară și așteaptă validarea de către A.N.A.P. (Agenția Națională pentru Achiziții Publice) a procesului verbal de evaluare, după care putem solicita documentele DUAE (Document Unic de Achiziție Europeană), pentru ca la începutul lunii viitoare să putem semna contractul de achiziție.

Troleibuze Solaris – 26 de troleibuze cu lungimea de 18 metri

Publicitate

Acestea au fost livrate și circulă pe liniile 1, 2, 6 şi 31.

Autobuze electrice – 12 autobuze cu lungimea de 18 metri, articulate

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a reluat licitația, termenul de depunere a ofertelor a fost 15 decembrie. Cele 12 autobuze vor circula pe linia 5.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes