Connect with us
Publicitate

Eveniment

Patronul firmei care făcea lucrări la internatul din Odorheiu Secuiesc a fost reținut pentru 24 de ore. Ce acuzații îi aduc procurorii

Publicat

pe

Se fac anchete în lanț la Odorheiu Secuiesc după tragedia petrecută la internatul liceului Tamași Aron. Cea mai importantă dintre ele a fost preluată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș. Marți au fost făcute audieri maraton, iar la finalul zilei oamenii legii au decis să ia o primă măsură restrictivă față de unul dintre suspecți. Astfel, Laszlo Szilveszter Sandor, administrator și acționar unic al SC Lareno – Fa SRL, care executa lucrări de introducere a canalizării la internat, a fost reținut pentru 24 de ore.

Publicitate

Procurorii spun că el ar fi coordonat în mod nemijlocit lucrările de excavație și nu ar fi respectat cotele prevăzute în proiect. Acesta ar fi dispus angajaților să sape până în partea de jos a fundației (peste 2 metri), deși adâncimea maximă prevăzută în proiecte era de maxim 1,10 metri, față de cota terenului actual înaintea începerii lucrărilor.

„La data de 19 decembrie 2023, în urma audierii mai multor persoane, față de administratorul firmei ce executa lucrări la fundația internatului unui liceu din municipiul Odorheiu Secuiesc a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore. Bărbatul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanții IPJ Harghita.

În fața jurnaliștilor, Laszlo Sandor a spus că el a hotărât să se facă săpături atât de aproape de clădire și a mai declarat că voia să termine lucrarea cât mai repede. Dar graba a dus la pierderea unei vieți și la rănirea altor trei fete cu vârste între 15 și 17 ani. Acum, după tragedia cumplită, autoritățile anunță anchete în lanț. Una dintre ele va fi supravegheată de ministrul Educației, Ligia Deca.

Publicitate

„Vom demara și noi o acțiune a corpului de control al ministrului Educației pentru a stabili dacă există prevederi ale legislației în educație sau a legislației secundare care nu au fost îndeplinite. Este important să dăm mesajul că oricine ar fi vinovat va suporta consecințele”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

Între timp, autoritățile locale pasează responsabilitatea dintr-o parte în alta. Primăria Odorheiu Secuiesc a emis un aviz pentru începerea lucrărilor la internat pe 26 octombrie 2023, dar firma care se ocupa de proiect a fost angajată de Arhiepiscompa Romano Catolică Alba Iulia, proprietarul clădirii.

„Instituțiile o să facă demersurile, verificările, ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat. Dacă sunt oameni de specialiști în zona lucrării, într-o construcție, nu primarul este specialistul”, a spus primarul din Odorheiu Secuiesc, Arpad Galfi.

Specialiștii care au verificat zona spun că șanțul săpat de muncitori este chiar lângă zidul clădirii, lucru complet interzis. De la înălțime se poate observa că după prăbușirea zidului, inclusiv acoperișul a fost afectat. Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții au găsit deja nereguli.

„Există, din ce am văzut până în acest moment, o necorelare între ceea ce este fizic în teren cu partea de proiect. Nu-mi apare în partea de proiect, un simplu exemplu vă dau, tipul de fundație. Este o fundație simplă, făcută din piatră, care este departe de normale actuale”, a declarat Paul Recoviță, inspector general la Inspectoratului de Stat în Construcții.

Publicitate

Două dintre adolescentele rănite sunt în stare stabilă, la spitalul din Odorheiu Secuiesc. A treia tânără scoasă de sub dărâmături se află intubată într-o unitate medicală din Târgu Mureș, iar medicii sunt rezervați în privința șanselor ei de supraviețuire. Autoritățile au anunțat că elevii care locuiau în internat vor fi relocați către alte unități de cazare din oraș.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes