Connect with us
Publicitate

Turism

Patronii din turism cer Guvernului alocarea voucherelor de vacanță pentru cel puțin 5 ani, începând din 2022

Publicat

pe

Voucherele de vacanță, una dintre cele mai apreciate soluții pentru susținerea turismului din România, ar putea să revigoreze industria HORECA dacă autoritățile vor hotărî reintroducerea lor. În ultimii ani, sute de mii de români care au beneficiat de aceste tichete și-au programat vacanțe în diferite stațiuni din țara noastră. Guvernul a decis însă să nu mai ofere acest beneficiu, iar cum reprezentanții Alianței pentru Turism cer autorităților alocarea de fonduri pentru noi vouchere de vacanță care să fie emise pentru cel puțin 5 ani.

Efectele pozitive tichetelor au fost simțite atât de turiști, cât și de industria HORECA. Voucherele au convins tot mai mulți proprietari de unități de cazare să intre în legalitate și să le clasifice. În perioada 2010 – 2011 numărul unităților clasificate a crescut cu 326%, iar numărul locurilor de cazare s-a dublat, spun reprezentanții APT. În octombrie 2010 existau 5458 de hoteluri și pensiuni, care totalizau peste 255.000 de locuri de cazare. În noiembrie 2021 autoritățile au raportat 17.800 de unități cu peste 523.000 de locuri de dormit.

Cât despre beneficiarii voucherelor, reprezentanții APT spun că imediat după concediu a fost observată o creștere a motivației și eficienței angajaților. Refacerea energiei fizice și intelectuale a acestora constituie o parte dintre beneficiile aduse forței de muncă.

Valabilitatea voucherelor emise în perioada 2019 – 2020 a fost prelungită până la sfârșitul acestui ani, iar acum ar fi nevoie de o nouă emisiune de tichete. Reintroducerea lor ar trebui legiferată până pe 31 decembrie 2021, iar astfel românii și-ar putea planifica din timp concediile.

Publicitate

„Dacă proiectul nu ar fi relansat, iar voucherele nu ar fi emise pentru 2022, o dată cu introducerea certificatului verde și a reducerii restricțiilor internaționale, va urma un exod al turiștilor către destinații externe. Eliminarea voucherelor și în anul 2022 ar deschide calea pentru companiile de stat către alocarea de prime de vacanță în bani, fapt ce va duce la creșterea consumului produselor de import și la o presiune suplimentară pe rata de schimb euro-leu. În plus, ar fi din nou încurajată zona fiscală gri prin încetinirea procesului de autorizare a unor unități turistice și reducerea transparenței. Alte consecințe negative ar fi scăderea productivității muncii și a motivației angajaților, cu impact asupra recuperării energiei fizice și intelectuale, a sănătății acestora, reorientarea investițiilor spre alte sectoare mai ofertante, scăderea gradului de ocupare în unitățile de cazare din România, dar și scăderea volumului de taxe și impozite colectate la bugetul de stat, creșterea șomajului prin desființarea de locuri de muncă”, au declarat reprezentanții Alianței pentru Turism.

Conducerea APT își propune să convingă și companiile private să acorde mai multe vouchere de vacanță, în schimbul tradiționalelor prime. Obiectivul Alianței pentru Turism este acela ca, pe lângă angajații bugetari, două milioane de angajați din mediul privat să beneficieze de această facilitate.

 

 

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dan

    15 noiembrie, 2021 at 12:14 pm

    Dar sa dea la toti tichete
    Nu doar la bugetari ca aia si asa au destule avantaje ..mai dati un ochi si la privat
    In horeca patronii sa sustina marirea salariilor nu doar orele de munca sa faca ei banii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes