Connect with us
Publicitate

Economic

Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi-a deschis filială la Braşov

Publicat

pe

Publicitate

Rolul organizaţiilor patronale este să le spună aleşilor „ce au de făcut” şi să aibă o voce puternică în acest sens, a declarat joi, la Braşov, cu prilejul înfiinţării filialei judeţene a Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, care a menţionat că unul dintre aspectele pe care această organizaţie trebuie să le negocieze, la nivel naţional, este salariul minim pe economie, care „prezintă o serie de probleme”.

„În acest an vor fi mai multe rânduri de alegeri, iar rolul nostru, ca patronat, este să le spunem viitorilor aleşi ce anume au de făcut şi să avem o voce puternică în acest sens, în aşa fel încât mediul de afaceri să fie corect reprezentat în următorii patru ani, de la nivelul taxelor locale până la susţinerea pe care o au întreprinzătorii prin diverse instrumente, cum sunt hub-urile de afaceri. (…) E foarte important ce spun IMM-urile din ţară, din fiecare regiune, din fiecare judeţ (…) şi pentru mediul de afaceri e foarte importantă această reprezentare (inclusiv la nivel judeţean – n.r.). Noi, ca şi confederaţie reprezentativă, suntem parteneri oficiali ai Prefecturii la comisia de dialog social, ai preşedintelui Consiliului Judeţean, ai primarilor (…), avem membri în comisiile din toate instituţiile deconcentrate ale guvernului în teritoriu unde este reprezentat mediul de afaceri”, a declarat Florin Jianu într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că, odată înfiinţat, PIMM Braşov va putea prelua modelul de bună practică implementat la Bucureşti şi Sibiu, unde CNIPMMR a înfiinţat agenţii de atragere de investiţii şi de promovare a exporturilor locale.

Pe de altă parte, preşedintele CNIPMMR a menţionat că organizaţia pe care o conduce se implică în negocierile pentru stabilirea salariului minim pe economie, subiect care „prezintă o serie de probleme”.

Publicitate

„Pe la jumătatea anului va fi o schimbare a salariului minim pe economie şi deja am discutat acest lucru de la sfârşitul anului trecut. Sigur că noi ne-am dori mai multă predictibilitate în sensul ca salariul minim să fie stabilit pe următorii ani, nu în timpul anului, de două ori pe an, cum a fost anul trecut, cum au fost măririle. (…) Salariul minim prezintă o serie de probleme. În primul rând, faptul că a fost mărit în fiecare an fără un mecanism a dus ca de la aproximativ 200.000 să ajungem la 1,8 milioane de angajaţi cu salariul minim în ultimii zece ani – din care vreo 300.000 în sectorul agricultură, unde există, ca şi în construcţii, un salariu minim diferenţiat. Acest tip de mecanism nu este funcţional, dovadă că am ajuns ca un sfert din economie să fie în zona salariului minim. (…) Pe de altă parte, trebuie făcută decuplarea salariului minim de câteva aspecte, de exemplu de amenzi. De câte ori creşte salariul minim, creşte şi punctul de amendă, ceea ce nu este normal. În al doilea rând, fiscalitatea este şi ea o problemă – dintr-un leu, 50 de bani se duc la angajat, 50 de bani la stat, or, pentru noi, ca angajatori, efortul este acelaşi, însă ne-am dori ca mai mulţi bani să ajungă la angajaţi”, a subliniat Jianu.

La rândul său, preşedintele nou înfiinţatului PIMM Braşov, Alina Paul, a precizat că organizaţia are un număr potenţial de 53.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, din toate domeniile de activitate, la nivelul judeţului.

„Astăzi nu există o organizaţie patronală la Braşov, există doar cluburi de afaceri. Vrem să reprezentăm interesele agenţilor economici, să fim liantul între mediul de afaceri şi autorităţile locale şi centrale. (…) Unul dintre principalele noastre obiective din perioada care urmează este să atragem companiile alături de noi şi, bine-nţeles, să ne acomodăm cu autorităţile locale şi să sprijinim companiile pe lângă acestea cu tot ce au nevoie. Până la urmă, rolul nostru acesta este”, a afirmat preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Braşov, Alina Paul.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes