Connect with us
Publicitate

Social

Pastilele de iod vor fi administrate doar românilor cu vârsta de până la 40 de ani. Cum și în ce situație trebuie luate aceste medicamente

Publicat

pe

Publicitate

Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au primit pastilele cu iod care au fost fabricate la Iași, iar acestea urmează să fie distribuite către populație. Dar nu toți românii vor primi aceste medicamente.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că aceste medicamente nu se administrează preventiv, astfel că cei care și-au făcut stocuri de pastile cu iod din farmacii le-au luat degeaba. Iodura de potasiu se administrează doar în cazul unei urgențe și numai la indicația autorităților, spun specialiștii.

În cazul unui accident nuclear doar persoanele cu vârsta maximă de 40 de ani vor fi nevoite să ia acest medicament. Acesta va fi administrat în maximum opt ore de la anunțul autorităților, dar nu în termen mai mare de 24 de ore pentru că atunci pastila nu va mai avea niciun efect. Responsabilii din sănătate au anunțat că dozajul este diferit pentru mai multe categorii de vârstă:

  • pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună – un sfert de comprimat
  • copiii între o lună şi trei ani – o jumătate de comprimat
  • copiii între 3 şi 12 ani – un comprimat
  • copiii cu vârsta de peste 12 ani, adulţi şi femei gravide sau care alăptează – două comprimate
  • persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu – „cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul acesta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”.

Pastilele se păstrează în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade Celsius. Acestea vor fi distribuite prin intermediul medicilor de familie, a mai anunțat Alexandru Rafila.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes