Connect with us
Publicitate

Cultural

Pasionații de cinematografie sunt așteptați la Zilele Filmului LUX. Evenimentul va avea loc la Râșnov, în perioada 5 – 7 mai

Publicat

pe

Publicitate

Biroul Parlamentului European în România, Cinematograful Amza Pellea din Râșnov, Centrul EUROPE DIRECT Râșnov și Primăria Râșnov, îi invită pe brașoveni, dar și pe turiști, în perioada 5-7 mai 2023, să descopere cele cinci filme finaliste ale Premiul Publicului LUX 2023.

Filmele nominalizate atrag atenția asupra unor probleme sociale și politice de actualitate, implică publicul în dezbateri despre Europa într-un mod care să îl atragă cu adevărat și reflectă frumusețea și diversitatea cinematografiei europene.

TRIANGLE OF SADNESS, CLOSE, ALCARRAS, BURNING DAYS și WILL-O’-THE-WISP sunt titluri europene excepționale, care acoperă o diversitate de tematici, de limbi și de țări co-producătoare: Franța, Germania, Suedia, Belgia, Țările de Jos, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Croația și Regatul Unit.

După vizionare, spectatorii vor putea evalua filmele LUX pe site-ul www.luxaward.eu, până pe 12 iunie 2023, alături de spectatori din toate țările Uniunii Europene dar și de deputați din Parlamentul European. Filmul cu cel mai mare punctaj va fi câștigătorul Premiului Publicului LUX 2023.

Publicitate

La ceremonia de premiere, care va avea loc pe 14 iunie 2023 la Strasbourg, vor participa și 10 spectatori aleși din rândul celor care au evaluat filmele online. De asemenea, alți participanți vor avea șansa de a câștiga o serie de premii legate de filmele nominalizate.

Programul proiecțiilor de film:

VINERI, 5 mai

  • 19.00 – ”Triangle of sadness” (Triunghiul tristeții), regia Ruben Östlund,
    producție Suedia, Germania, Franța, Regatul Unit ( 142 min)

SÂMBĂTĂ, 6 mai

  • 19.00 – ”Will-o’-the-Wisp” (Fogo-Fátuo), regia João Pedro Rodrigues,
    producție Portugalia, Franța (67 min)
  • 20.30 – ”Alcarràs”, regia Carla Simón, producție Spania, Italia (120 min)

DUMINICĂ, 7 mai

  • 18.00 – „Close” (Aproape), regia Lucas Dhont, producție Belgia, Franța, Țările de Jos (104 min)
  • 20.00 – ”Burning Days’‘ (Kurak Günler),regia Emin Alper, producție Turcia, Franța, Germania, Țările de Jos, Grecia, Croația (130 min)

Toate proiecțiile au loc la Cinematograful Amza Pllea din Râșnov, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

„LUX – Premiul European pentru Film al Publicului” (pe scurt, Premiul Publicului LUX) decernat de Parlamentul European și de European Film Academy demonstrează angajamentul Parlamentului European pentru cultură. Inițiativa promovează diversitatea culturală și oferă un sprijin concret cinematografiei și artelor europene.

Premiului Publicului LUX este o sărbătoare a cinematografiei europene și își propune să atragă atenția asupra unor probleme sociale, politice și culturale din Europa. Acesta este decernat în fiecare an de Parlamentul European și de European Film Academy, în parteneriat cu Comisia Europeană și cu Europa Cinemas.

Inițiativa oferă filmelor nominalizate o mai mare vizibilitate și le ajută să depășească granițele și să ajungă la un public mai larg. Le permite spectatorilor din întreaga Uniune Europeană și nu numai să vizioneze filme care altfel nu ar fi fost probabil proiectate în țara lor.

Premiul urmărește să apropie oamenii de politică și invită publicul european să joace un rol activ și să evalueze unul sau mai multe din filmele nominalizate.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes