Connect with us
Publicitate

Administrație

Pas important pentru certificarea Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav. Testele de evaluare ale terminalului, facilităților și echipamentelor au fost trecute cu succes

Publicat

pe

Regia Autonomă „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav” a trecut cu succes testul evaluării terminalului, a facilităţilor şi echipamentelor aflate pe amplasamentul de la Ghimbav, în vederea certificării Aeroportului Braşov ca aeroport internaţional.

O comisie interministerială numită prin Ordin al Ministrului Transporturilor, având în componenţă reprezentanţi de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor, Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Fitosanitară, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţia Generală Control Oficial s-a aflat în această săptămână la amplasamentul AIBG şi a verificat respectarea de către RA „AIBG”, în calitate de administrator, a condiţiilor prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 791/2009 pentru certificarea unui aeroport civil ca aeroport internaţional.

Specialiştii din comisie au verificat condiţiile generale care ţin de funcţionarea Aeroportului, asigurarea tuturor facilităţilor pe durata programului de funcţionare şi condiţiile privind fluxurile de sosiri şi plecări, interne şi internaţionale, care, potrivit normativelor, trebuie separate fizic în întreaga zonă cuprinsă între ghişeele de control trecere frontieră şi aeronavă.

De asemenea, au fost analizate condiţiile create pentru existenţa permanentă şi funcţionarea corespunzătoare a facilităţilor privind sănătatea publică, controlul veterinar şi fitosanitar, condiţiile privind facilităţile pentru controlul trecerii frontierei de stat şi controlul vamal, cele referitoare la facilităţile de schimb valutar şi măsurile luate de RA „AIBG” pentru gestionarea pasagerilor turbulenţi.

Publicitate

Comisia a mai urmărit îndeplinirea condiţiilor de presemnalizare a fluxurilor din cadrul Aeroportului, precum şi modul în care se realizează informarea pasagerilor şi a publicului în legătură cu aterizarea şi decolarea aeronavelor, anularea curselor, modificările de ultim moment ale orarului iniţial sau schimbarea porţilor de îmbarcare, prin intermediul panourilor sau al monitoarelor de informare, completate de un sistem de informare audio.

Fiecare membru al comisiei a analizat, din punctul de vedere al institutiei pe care o reprezintă, fluxul de pasageri, asigurarea facilităţilor necesare pasagerilor şi personalului instituţiilor specializate, atât pe fluxurile de plecări şi sosiri, cât şi în zona publică.

Rapoartele întocmite de fiecare membru al comisiei se vor centraliza în raportul final care urmează să fie supus aprobării Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii.

Ulterior se va emite o Hotărâre de Guvern, document prin care se va consfinţi statutul de aeroport internaţional al Aeroportului Braşov-Ghimbav.

„Am intrat în linie dreaptă cu pregătirile finale pentru operaţionalizarea, în data de 15 iunie, a Aeroportului Braşov. Una dintre etapele foarte importante este cea de auditare de către comisia special constituită prin Ordin al Ministerului Transporturilor, activitate în urma căreia avem convingerea că vom obţine statutul de aeroport internaţional. Astfel este îndeplinit un jalon important, fapt care ne motivează să ne urmăm parcursul, să continuăm ceea ce am început şi să livrăm un aeroport modern, la standarde internaţionale. Ne bucură şi ne onorează aprecierile primite din partea comisiei de evaluare”, a declarat Alexandru Anghel, directorul general al Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, s-a declarat foarte mulţumit de rezultatul verificărilor realizate de comisia interministerială.

„Am mai depăşit o etapă vitală în demersurile noastre privind funcţionalizarea Aeroportului, o etapă care se va finaliza în perioada imediat următoare cu obţinerea certificării obiectivului nostru ca aeroport internaţional. Îi felicit pe colegii de la Regia Autonomă „AIBG”, conduşi de directorul general Alexandru Anghel, pentru modul în care s-au pregătit, sub toate aspectele, pentru acest audit. Am intrat, astfel, pe ultima sută de metri cu tot ceea ce mai avem de finalizat până la mult-aşteptatul moment 15 iunie 2023 – ziua deschiderii Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav”, a conchis preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes