Connect with us
Publicitate

Sport

Pârtiile de schi din România: 196 de pârtii cu o lungime de 165 kilometri, cât domeniul schiabil dintr-o staţiune austriacă. Poiana Brașov are 3 din top 5 cele mai lungi pârtii din țară

Publicat

pe

În România se poate schia în prezent pe 165 kilometri de pârtii, domeniul schiabil fiind cât o staţiune din Austria sau Franţa, care nu dispune însă de aceleaşi facilităţi de schi. România are în acest moment 196 de pârtii de schi omologate. Dintre acestea, doar 60 de pârtii din ţară au o lungime de peste un kilometru, doar două pârtii au peste trei kilometri lungime şi una singură sare de 4 kilometri lungime, arată da­tele din baza Ministerului Turismului.

Publicitate

Tot domeniul schiabil din România este cât o staţiune din Austria. România nu are munţi ca în Franţa, Elveţia, Austria sau Italia şi nici infrastructura de schi din staţiunile străine.

Spre comparaţie, o singură staţiune de schi din Franţa sau Austria are peste 150 de kilometri de pârtie. De exemplu, în staţiunea Risoul din Franţa sunt 180 de kilometri de pârtii şi funcţionează 116 tunuri de zăpadă şi 50 de aparate de instalaţii de transport pe cablu. Un alt domeniu schiabil din Franta, Les 3 Valles, însumează circa 600 de kilometri de pârtii. Mai mult, landul Salzburg din Austria are 22 de regiuni de schi cu 1.700 kilometri de pârtii.

Investiţiile austriece în infrastructura de schi se ridică la sute de milioane de euro. Austriecii au pariat pe piste nocturne, instalaţii de transport pe cablu, zăpadă artifi­cială, pârtii comune cu Elveţia, şcoli atestate de schi, dar şi unităţi de cazare pentru turişti, dotate cu centre spa. În Austria sunt 22.000 de kilometri de pârtie şi aproape 800 de staţiuni montane. Numărul românilor care au călătorit în Austria anul trecut a fost de peste 370.000 de persoane, dintre care aproape jumătate merg pentru schi potrivit Oficiului Naţional de Turism al Austriei în România.

Publicitate

Infrastructura de schi slab dezvoltată din ţară trimite la schi în străinătate peste 180.000 de români doar în Austria în sezonul de iarnă, potrivit datelor de la Oficiul Naţional de Turism al Austriei. La un preţ mediu de 1.000 de euro, bugetul de vacanţă pentru Austria se apropie de 200 mil. euro. De menționat, anul acesta Austria nu acceptă turiști până pe 10 ianuarie din cauza restricțiilor legate de pandemia SARS-CoV-2.

Judeţele cu cele mai multe pârtii sunt Prahova şi Braşov, unde este şi cel mai mare trafic de turişti în sezonul de iarnă dar şi cele mai mari preţuri, după deschiderea sezonului de schi.

4,7 kilometri, cea mai lungă pârtie din ţară, administrată de George Copos

Cea mai lungă pârtie din România are o lungime de 4,6 kilometri şi este amplastă în Poiana Braşov. Este vorba de pârtia Drumul Roşu, administrată de Ana Teleferic, compania controlată de omul de afaceri George Copos. Aici, Copos a investit peste 13 mil. euro în modernziarea şi dezvoltarea unui centru spa în unul dintre cele trei hoteluri pe care le are la munte.

A doua cea mai lungă pârtie din România este tot în Poiana Brașov, Sulinar, cu o lungime 3,3km, potrivit datelor de la Ministerul Turismului.

Publicitate

Locul trei este ocupat de pârtia Pârtia Dealul Negru din Vatra Dornei (județul Suceava), cu o lungime de 3 kilometri, potrivit datelor de la Ministerul Turismului.

Sursa: ZF.ro

Foto: ZF.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes