Connect with us
Publicitate

Eveniment

Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinară pentru aprobarea legii împuşcării urşilor. În Braşov ar trebui să fie printre cele mai multe animale ucise

Publicat

pe

Publicitate

Deputații se vor reuni în sesiune extraordinară pentru a aproba un proiect de lege inițiat de UDMR – aprobat deja de Senat, cu susținurea PSD, dar nu și a PNL -, care prevede că în următorii doi ani ar urma să fie împușcați aproape 500 de urși anual. Peste 420 din aceste exemplare vor fi vânate în scop ”de prevenție”, iar doar 55 de exemplare sunt stabilite drept cotă de ”intervenție” pentru combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora. Cei mai mulți urși vor fi recoltați, adică vânați, în județele Harghita, Covasna, Brașov și Mureș, iar pentru capturi vor fi achitate sume importante.

Proiectul prevede o cotă de prevenție și o cotă de intervenție. Prima reprezintă numărul de exemplare de urs bun care pot fi vânați, de vânători, iar a doua reprezintă numărul de exemplare care pot fi împușcați în cazurile de pericol prevăzute de legislația în vigioare.

În comisii, proiectul a fost completat tot de către inițiatorii UDMR și prin votul majorității, stabilindu-se că ”În vederea prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiala cauzate de atacurile de urs, pentru anul 2024 se aprobă un număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă cota de prevenție la nivel național și un număr de 55 exemplare de urs brun care reprezintă cota de intervenție la nivel național”.

Proiectul prevede o repartiţie exemplarelor de urs brun pe județe pentru anul 2024, iar în această repartiție cele mai mari cote de vânătoare sunt alocate județelor Covasna (54), Harghita (73), Brașov (45) și Mureș (43).

Publicitate

Pentru trofeele de urs vânat, proiectul stabilește și sumele care se achită de vânători.

Blana se restituie gestionarului iar pentru fiecare craniu de urs evaluat gestionarul va achita la structura teritorial a Gărzii Forestiere Naționale, un tarif în funcție de punctajul C.I.C. stabilit, după cum urmează:

  • a) până la 54 puncte C.I.C. – echivalentul a 300 euro;
  • b) între 54,1 si 60 puncte C.I.C. – echivalentul a 500 euro;
  • c) peste 60,1 puncte C.I.C. – echivalentul a 700 euro.

Sumele nu sunt purtătoare de TVA și se vireazã la bugetul de stat.

Pentru craniile care provin de la exemplare de urs a căror blană depășește 350 (+5%) puncte C.I.C., gestionarul nu achită tariful prevăzut, craniul și blana rămân în proprietatea publicã a statului.

La inițiativa senatorului UDMR Tabczos Barna, senatorii au admis și un amendament care prevede că același număr de urși va fi prevăzut pentru vânătoare și recoltare inclusiv în 2025.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes