Connect with us
Publicitate

Politics

Parlamentarii români și-au tăiat pensiile speciale. Statul plătește anual peste 12 milioane de euro pentru aceste privilegii ale foștilor senatori și deputați

Publicat

pe

Controversatele pensii speciale ale parlamentarilor au fost tăiate chiar de către aleși. După ani de discuții și promisiuni, senatorii și deputații au ales să renunțe la aceste privilegii care costau Statul Român peste 12 milioane de euro pe an. Dar până să se ajungă la o decizie finală, unii parlamentari au făcut un scandal monstru în timpul votului din plen.

Dezbaterile pe tema eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor au fost bruiate de Diana Şoşoacă. Senatoarea a încercat să blocheze votul, a fluierat în timpul sesiunii de vot și a rupt hârtii în fața colegilor săi. Într-un final, aleșii au decis: cu 382 de voturi pentru, 3 abțineri și 3 parlamentari care nu au votat, pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate.

Potrivit observatornews.ro, după un mandat în Parlament, un ales primea până azi aproape 4.500 de lei net atunci când ieşea la pensie. Adică, în patru ani câştiga de trei ori mai mult decât beneficiază, în medie, un român după 35 de ani de muncă. După două mandate, suma creștea la aproape 9.000 de lei, iar după 3 mandate, parlamentarul lua aproape 11.000 de lei.

„Aproape 600 de foști deputați beneficiază de pensii speciale, iar alți peste 250 de senatori primesc aceasta indemnizație. Statul plătește 5 milioane de lei pe luna pentru acordarea acestor indemnizații care vor fi eliminate. Parlamentarii nu vor mai primi nici cele 7 salarii brute pe care le încasează acum, în momentul în care ies la pensie.

Publicitate

Traian Băsescu, Petre Roman, Călin Popescu Tăriceanu sau Adrian Năstase sunt printre foştii parlamentari care rămân fără sume consistente. Eugen Nicolicea primea şi el, pe lună, aproape 11 mii de lei pensie specială. Fostul ales susţine că proiectul va pica la Curtea Constituţională şi că este nevoie de acest supliment „pentru ca parlamentarii să fie feriţi de tentaţii de corupţie”.

„Acest proiect este neconstituţional. Aventura de data trecută se va ridica cu o pagubă de vreo 10 milioane de euro dobânzi şi actualizare cu rata inflaţiei. Cu toate acestea, ştiind că acest proiect este neconstiţional, se votează din nou, ca să mai creăm o pagubă. Eu am îndeplinit şapte mandate. În loc de 10.951 de lei o să iau zero lei. Există pensia pentru activitatea pe care am desfaşurat-o la alte funcţii, în alte slujbe. Acesta este un supliment acordat de stat pentru demnitatea pe care a-i îndeplinit-o”, a declarat Eugen Nicolicea, fost parlamentar.

„Sunt câteva zone unde putem avea o discuţie despre necesitatea unor pensii speciale, dar în niciun caz la parlamentari şi nici la aleşii locali. În mod normal, ar trebui acum le scoată pe toate”, a spus Gabriel Biriş, analist fiscal.

Şi celelalte categorii de speciali vor rămâne fără privilegii. Forma finală a legii pensiilor speciale, care va intra miercuri la vot, prevede creșterea vârstei de pensionare. De asemenea, se va aplica și un impozit de 15% pentru indemnizaţiile mai mari decât salariul mediu net.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes