Administrație
Ce spun autorităţile despre problema parcărilor din Braşov

De câteva zile braşovenii au început să se plângă tot mai mult de noul sistem de parcare pe care l-a implementat primăria în oraş. Asta pentru că acum oriune parchezi maşina trebuie să plăteşti, nu doar în centrul oraşului, ba mai mult tariful a şi crescut.
Conducerea primăriei a ieşit cu explicaţii şi speră să rezolve problema, asta pentru că, după cum spune chiar viceprimarul Sebastian Rusu, parcările sunt mai mult goale de câteva zile.
„Am primit diverse sesizări și împreună cu voi (nr. Allen Coliban și Flavia Boghiu) am stat astăzi cel puțin două ore să discutam doar pe tema asta, urmând ca mâine să avem o discuție cu colegii din primărie pe partea de parcări și ulterior să avem o discuție cu reprezentanții firmei P&P care au câștigat acest contract. Vom căuta să găsim niște soluții.
Știm cu toții că a venit brusc, s-au produs brusc niște schimbări și trebuie să vedem împreună cu P&P ce putem face pentru o implementare mai lină și să analizăm în detaliu ce presupun toate acestea parcări și cum impactează cetățenii atât din punct de vedere al zonelor (nu vorbim aici doar de zona de centru, vorbim și de zonele din cartiere) unde au intrat aceste parcări și s-a stârnit panică. Dar sunt convins că mâine după ce vom aprofunda discuțiile vom putea veni cu un răspuns mai clar către cetățeni și să îi sprijinim, să lămurim problemele ca sa nu sa nu se sperie de cele ce urmează„, a declarat ieri seara viceprimarul Sebastian Rusu.
Astăzi reprezentanţii primăriei merg la discuţii cu firma care administrează locurile de parcare (P&P) pentru a vedea ce se mai poate face pentru rezolvarea problemei. Conform noului plan de tarifare există mai multe tipuri de abonamente de parcări, atât pentru rezidenţii din diferite cartiere din oraş cât şi abonamente pentru orice loc de parcare din municipiu.
Studiul de oportunitate, întocmit superficial
Primarul Allen Coliban este de părere că studiul de oportunitate care a stat la baza contractului de concesiune nu a fost suficient de bine realizat, fapt ce a generat o parte din problemele actuale.
„Toate deciziile acestea ar fi trebuit să fie luate pe baza unui studiu de oportunitate. Documentele care au fost făcute și studiul de oportunitate care a stat la baza contractului s-a referit doar la oportunitatea de a păstra acest serviciu în subordinea primăriei sau de a concesiona către către o entitate privată.
Dar cred că studiul acesta de oportunitate cu privire la locurile de parcare din oraș este foarte important îl avem și este foarte important să îl cerem să îl facem în următoarele luni pentru că acest studiu ar trebui să arate și care este necesarul de parcări într-o zonă, care ar fi soluțiile pentru a rezolva acest necesar, care este presiunea pe care o pun pe de o parte riveranii pe de altă parte partea turistică și nu doar hotelurile și pensiunile ci și toate apartamentele acestea în regim AirBnB și toate proprietățile, astfel încât să avem o dimensiune reală unde ne aflăm acum cu locurile de parcare.
Evident că studiul acesta și informațiile acestea sunt fluide se schimbă în timp, dar e foarte important să avem o hartă a locurilor de parcare din oraș și a nevoii de locuri de parcare din oraș. De ce e important pentru că doar atunci vom putea cu adevărat să vorbim de politici tarifare care să modeleze într-un fel sau altul fluxurile de mașini în oraș. Vom putea vorbi despre o strategie de dezvoltare de parcări pe mai multe niveluri și în ce măsură acele parcări pot sau nu pot să desființeze din locurile de la suprafață, pentru a le converti ori în spații verzi ori spații pietonale și la final avem nevoie de astfel de studii din punctul meu de vedere atribuirea acestui contract ar fi trebuit să se facă după ce aveam acest studiu.
Din păcate el este în vigoare cum am spus și produce efecte. Mâine vom discuta despre ce soluții putem aplica de mâine sau mă rog de pe 27 când avem ședința de Consiliu Local. Avem nevoie de hotărârea consiliului local pentru a modifica Regulamentul de parcare din Brașov care a fost aprobat tot prin hotărâre de consiliu local și pe termen mediu vrem să pregătim mai bine și să avem o strategie cu privire la situația parcărilor la planul tarifar la dezvoltarea de locuri noi de parcare”, a declarat primarul Brașovului Allen Coliban.
Numărul de parcări cu plată pe oră, de la 2.500 la peste 10.000, peste noapte
Contractul acesta de concesiune pentru locurile de parcare a fost atribuit pe 4 septembrie. Este un contract care a stat în procedura de atribuire o perioadă îndelungată undeva la un an și jumătate.
„Acest contract se referă la o parte dintre locurile de parcare din Brașov pentru că Brașovul are undeva la 56.000 de locuri de parcare sau dintre acestea 44.000, peste 44.000, sunt parcări rezidențiale adică parcări pe care le administrează primăria și le licitează prin acea procedură la care mulți dintre dumneavoastră ați fost parte în anii trecuți. Nu există parcări de proximitate absolut oriunde în Brașov de pildă pe zona Șchei și pe anumite zone, pe zona centrală, în care cererea este mult mai mare decât oferta. Nu a fost posibilă amenajarea acestor locuri astfel încât fiecare locatar care dorește un loc de parcare să poată să liciteze pentru el. Drept pentru care pe lângă cele peste 44.000 de locuri de parcare rezidențiale mai avem aproximativ 11.000 și un pic de parcări în regim public, adică regimul de plată cu ora.
Aveam aproximativ 2.500 pe care le știm cu toții de ani buni de zile. Aveau acele parcometre gri și se tarifau la diverse sume în funcție de zonă, suma maximă fiind de 1,5 lei pe oră pe zonă centrală. Acestea erau mai ales pe zona zero adică pe zona Centrului Vechi dar erau câteva și pe Zona 1, mai ales în zona Centrului Civic. La aceste 2.500 se adăuga aproximativ 8.000 de locuri de parcare care erau marcate în zonele 0,1 și 2 dar care pentru care nimeni nu percepe nicio taxă. Decizia de a introduce o taxă pentru aceste 8.000 de locuri de parcare a fost luată cum spuneam, în urma unor hotărâri de Consiliu Local în 2017 sau 2018, iar licitația care pune în vigoare acel HCL este cea care s-a finalizat cu contract în 4 septembrie 2020.” a adăugat primarul Coliban.
Riveranii nu trebuie să își facă griji
Viceprimarul Brașovului spune că riveranii nu au trebuie să aibă motive de îngrijorare, abonamentele se vor putea achiziționa la același preț cu cele ale primăriei.
„Se păstrează parcările pentru riverani și mai ales cele din cartiere, unde probabil unii mai au nevoie. Pot fi achiziționate la prețul la care se licitau și cele ale primăriei de 140-150 de lei pe an. Deci riveranii din punctul ăsta de vedere nu trebuie să își facă griji pentru că-l vor putea achiziționa de la concesionari la același preț, după care există diverse tipuri de abonament: zilnice, lunare în funcție de zonă și în funcție de categoria de care este nevoie, că vorbim de o persoană fizică sau de o persoană juridică.
Deci din punctul ăsta de vedere nu trebuie să ne impacientăm pentru că sunt niște soluții dar trebuie să vedem exact cum putem să gestionăm și implementarea să nu fie atât de dură și să ne asigurăm că toți cei care au nevoie de un loc de parcare să îl poată achiziționa la un preț decent și să nu își facă probleme că nu ar avea unde să parcheze sau că ar trebui să plătească 24 din 24 de ore. Sunt oameni care s-au speriat ca o parte din fața caselor și au zis ei ce fac plătesc 24 de ore parcarea, nu soluții sunt”, a declarat Sebastian Rusu.
Lipsa de comunicare, principala greșeală
Implementarea bruscă, fără o comunicare temeinică, una dintre principalele probleme care au dus la nemulțumirea cetățenilor, crede Allen Coliban.
„Practic unde cred eu că s-a greșit în primul rând o astfel de măsură are un plan de tranziție, are nevoie de o comunicare foarte bună, are nevoie de o analiză. Practic vorbeam de 2.500 de locuri de parcare care existau în acest regim de parcometre dar existau și 8.000 de locuri de parcare de multe ori în fața locuințelor oamenilor care erau gratuite și care acum nu mai sunt gratuite, iar tradiția asta nu ne-a fost asigurată în niciun fel și asta pe de o parte, pe de altă parte celălalt impact major este cel în care face ca tarifarea să treacă în regim non-stop adică 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Spre deosebire de vechiul regim tarifar care era de luni până vineri,inițial, de luni până sâmbătă ulterior, între 8 și 20. Practic acestea sunt modificările majore”, a adăugat primarul Coliban.
-
Socialacum 2 zile
Aeroportul Braşov are un nou director
-
Economicacum 2 zile
Braşovul a depăşit Capitala în topul orașelor cu cele mai mari prețuri din domeniul imobiliar. Este pe locul doi, după Cluj
-
Evenimentacum 12 ore
FOTO – VIDEO / Accident violent în Braşov! Mașina unei școli de șoferi „s-a înfipt” într-un stâlp pe strada Păcii. Şoferul era în timpul examinării
-
Administrațieacum 3 zile
FOTO – VIDEO / A fost deschis patinoarul din Piața Sf. Ioan. Sute de braşoveni s-au bucurat de gheaţă şi de produsele de la târgul din jurul ei
-
Administrațieacum 2 zile
Cel mai mare dezvoltator de sănii de vară din lume vrea să construiască sania din Poiana Brașov
-
Evenimentacum 3 zile
Un tânăr preot din Brașov a murit la doar de 46 de ani, răpus de o boală necruţătoare. Mesaje de adio au curs pe reţelele sociale: „Un suflet bun a ales să plece dintre noi”
-
Socialacum 2 zile
Copiii din Brașov îi vor putea trimite scrisori lui Moș Crăciun, prin Poșta Română, iar străbunul le va răspunde. Și prichindeii din țară îi pot scrie Moșului
-
Utilacum 3 zile
Atenţie, şoferi! Circulaţie în condiţii de lapoviţă şi ninsoare pe drumurile din Braşov. Carosabil umed pe DN 1
stercalau cop
18 noiembrie, 2020 at 9:50 pm
de ce in unele locuri se prevede taxa si pe locul din dreptul portii pe unde se intra in curte.2 la intrarea in blocuri s-a marcat loc de parcare iar in situatia ca a venit salvarea,dricul sau pompierii s-a blocat circulatia.la intrarea in bloc sa se lase liber ca salvarea sa poata intra pina la usa.vedeav-as carind un bolnav vreo 10 dupa ce cobori cu el in brate de la et.4