Connect with us
Publicitate

Economic

Paradox pe piața imobiliară din România. Apartamentele vechi din marile orașe sunt mai scumpe decât cele noi. La Brașov, prețurile locuințelor vechi au crescut cu 14%

Publicat

pe

Pe piața imobiliară se conturează un paradox interesant: în ciuda amânărilor românilor de a cumpăra locuințe, prețurile continuă să înregistreze o creștere semnificativă. În cazul apartamentelor noi, acest fenomen poate fi parțial justificat prin creșterea TVA-ului, scriu jurnaliștii de la money.ro.

Publicitate

Cu toate acestea, în ceea ce privește apartamentele vechi, unii vânzători își încercă norocul pe piață, sperând că vor găsi cumpărători. Rezultatul este un paradox nou apărut: în marile orașe, apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi.

Anul 2024 a debutat cu o creștere a prețurilor pe piața imobiliară. Prețurile apartamentelor vechi au înregistrat o creștere de 9% față de anul precedent. Monica Dudău, manager de marketing în cadrul unei agenții imobiliare, oferă un exemplu elocvent din Cartierul Dristor din București, unde prețul mediu al unui apartament cu două camere a crescut de la aproximativ 77-78.000 de euro anul trecut la 85.000 de euro în prezent.

În paralel, prețurile construcțiilor noi au crescut cu aproximativ 10%, ritm similar cu cel al apartamentelor vechi. Creșterea TVA-ului de la 5% la 9% și noile cerințe europene privind eficiența energetică au fost identificate drept factori contribuitori. Bogdan Ivan, secretar general al Asociației de Dezvoltare Imobiliară din România, subliniază că noile reguli impun utilizarea a cel puțin 30% surse de energie regenerabilă în construcții, ceea ce poate duce la creșterea costurilor.

Publicitate

În ceea ce privește apartamentele vechi, nu există factori obiectivi care să justifice creșterile de preț. Cu toate acestea, prețurile apartamentelor noi au influențat în mod indirect și prețurile apartamentelor vechi. Cumpărătorii de locuințe noi deseori își vând proprietatea veche la un preț similar cu cel al celei noi pe care doresc să o achiziționeze.

Alții testează piața, sperând să găsească cumpărători dispuși să plătească prețuri mai mari. De exemplu, anul trecut, o femeie a postat un anunț pe Facebook pentru un apartament cu 3 camere în București, inițial la prețuri de 50.000 de euro nemobilat și 54.000 de euro mobilat. Chiar dacă nu a găsit cumpărători, prețurile au fost ulterior crescute la 55.000 de euro nemobilat și 58.000 de euro mobilat.

În marile orașe din țară, prețurile apartamentelor vechi au crescut în medie cu 14% în Brașov, cu 11% în Cluj și Iași, și cu 8% în Timișoara. Cu toate acestea, în primele trei luni ale anului curent, se observă o scădere a tranzacțiilor, parțial atribuită dobânzilor ridicate.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes