Connect with us
Publicitate

Economic

Până să se facă autostrada Braşov – Ploieşti, s-a lansat licitația pentru Centura Comarnicului. Costă 250 de milioane de lei

Publicat

pe

Consiliul Județean Prahova a lansat licitația pentru proiectarea și execuția Centurii Comarnic pe DN 1, un proiect preluat de la Ministerul Transporturilor. Centura Comarnic va avea o lungime de 6 kilometri, este proiectată tot la o singură bandă pe sens cu o durată de execuție de 20 de luni și un cost estimat de aprox. 250 milioane lei. Pe 7 decembrie 2022, Ministerul Transporturilor prin Compania de Drumuri a transferat proiectele centurilor Comarnic și Bușteni-Azuga către CJ Prahova, transmite economedia.ro.

Fără perspectiva Autostrăzii Ploiești-Brașov, proiect care nu avansează din cauza costurilor prea mari, Autoritățile sunt la a treia încercare pentru rezolvarea problemelor de trafic de la Comarnic și Bușteni, zone ,,critice” pe DN 1 Valea Prahovei. Prima licitație pentru Centurile Comarnic și Bușteni (profil de Drum Național) au fost lansate în noiembrie 2015, dar contractele au fost reziliate în 2018- constructorul pe care l-a desemnat CNAIR nu a depus scrisoare de garanție bancară. O nouă încercare pentru Centura Comarnic (profil de Autostradă, parte a Autostrăzii A 3) a fost în 2020, licitație anulată în 2021 pentru că Studiul de Fezabilitate din 2006 nu corespundea exigențelor UE pentru finanțare pe POIM.

Datele tehnice pentru Centura Comarnic – varianta 2022

Caietul de sarcini pe care l-a consultat Economedia arată o lungime de 5,8 kilometri cu traseu la vest de orașul Comarnic, paralel cu DN 1 și cu râul Prahova. Durata de realizarea este de 23 de luni din care primele trei luni pentru proiectare și 20 de luni pentru execuție. Centura Comarnic va avea poduri peste râul Prahova și peste Magistrala CFR M 300 București-Brașov, acestea fiind cele mai importante lucrări de artă. Studiul geotehnic a fost actualizat în mai 2022, iar CJ Prahova a emis Certificatul de Urbanism în octombrie 2022.

Publicitate

Pentru 2023, CNAIR ar putea lansat licitațiile pentru trei proiecte foarte importante în stațiunile prahovene : două pasaje rutiere la Sinaia și sensul giratoriu suspendat de la Predeal. Totodată, Ministerul Dezvoltării urmează să anunțe constructorul Drumului pe Valea Doftanei, Câmpina-Săcele după mai multe amânări.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes