Fapt divers
Pădurile care au fost tăiate la ras în munţii Făgăraş încep să prindă viaţă din nou cu ajutorul voluntarilor

O zonă din munţii Făgăraş afectată de tăierile necontrolate de arbori este acum scena unei ample acţiuni de împădurire. Protagonişti sunt voluntarii, dar şi ONG-uri care vor să redea zonei bogăţia vegetaţiei de odinioară. Pădurea care se va naşte aici, în apropierea Varfului Moldoveanu, va fi protejată iar defrişările vor fi interzise.
Voluntarii nu au ţinut cont nici de vremea cam rece. Au urcat pe munte hotărâţi să facă ce şi-au propus: să dea o mână de ajutor naturii, relatează observatornews.ro.
„În primul rând o fac pentru mine, o fac pentru natură, o fac pentru țară, pentru România. E un trend acum, că mulți oameni merg pe munte, dar prea puțini participă la acțiuni de voluntariat. Sperăm că aici peste 10/20 de ani să fie o pădure frumoasă.”, spune un Voluntar.
Pădurea se va întinde pe 100 de hectare, între 1500 şi 1800 de metri altitudine şi va respecta. specificul zonei.
„Aici unde ne aflăm pentru că este altitudine mare, predominant molid. Dar o să încercăm și fag”, spune Ionuț Crețu, inginer silvic.
„Uite că reușim împreună să ajutăm natură să își revină aici în munții Făgăraș unde sunt o sălbăticie și o biodiversitate extraordinare.”, relatează un alt voluntar care a participat la acţiunea de împădurire.
„În actele statului apare pădure, în realitate nu își mai poate reveni fără ajutorul nostru. A fost o zonă foarte greu de accesat. Este un lucru foarte important că această zonă va deveni strict protejată, nu va mai fi tăiată, și îndrăznim să credem că va face parte din Parcul Național Făgăraș”., spune Gabriel Păun, reprezentant al unui ONG.
La acţiune au participat două ONG-uri iar reprezentanţii lor speră că, în timp, românii vor acorda mai multă atenţie naturii şi vor învăţa să o protejeze.
„E un sentiment foarte ciudat pentru că în timp ce voluntarii urcau să planteze, mai jos se tăia, acolo este un alt proprietar și agresiunea continuă deși suntem într-o arie protejată de tip Natură 2000”. a continuat Gabriel Păun, reprezentant ONG.
„Considerăm că dacă nu s-a mai putut face dreptate pentru pădure, măcar să încercăm să le reparăm și să arătăm un pic de respect pentru natură.”, continuă Mihai Zotta, reprezentant al altui ONG.
Plantarea a început la finalul lunii octombrie și este în plină desfășurare. 18 voluntari și 15 zilieri participă. Banii folosiţi pentru această acţiune dar şi pentru îngrijirea viitoarei păduri vor veni din donații.
-
Evenimentacum 2 zile
Corupţie în Poliţia Braşov. Percheziţi la 6 oameni ai legii şi două sedii de Poliţie
-
Fapt diversacum 2 zile
Ce taxă plateau pe vremuri negustorii la târgul din Piața Sfatului?
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / Imagini savuroase, la Sanctuarul Libearty din Zărnești. Doi urși au fost filmați în timp ce se jucau în zăpadă
-
Evenimentacum 2 zile
Un individ care a încercat să răpească o fetiță, pe o stradă din Sfântu Gheorghe, este căutat de poliție. Oamenii legii i-au făcut portretul robot
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / Imagini de colecţie! Cum prezenta propaganda comunistă, în 1967, deschiderea restaurantului Coliba Haiducilor din Poiana Brașov: „Specialitățile casei: vânatul și puiul fript în sabie”
-
Socialacum o zi
Motivarea instanţei pentru medicul braşovean Sorin Baloş, care a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Judecătorii vorbesc despre „flagelul mitei”
-
Economicacum 2 zile
FOTO / Compania care ridică Sală Polivalentă din Braşov: „Utilajele și muncitorii noștri continuă munca pentru ca românii să aibă parte de cea mai modernă sală polivalentă”
-
Administrațieacum 2 zile
Pasaje noi pe Drumul Național 1, la Câmpina și Balotești. Ce alte proiecte au în plan reprezentanții CNAIR