Connect with us
Publicitate

Turism

Pădurea virgină din județul Brașov care a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Are peste 300 de ani și adăpostește cel mai înalt brad din România

Publicat

pe

România are locuri de o frumusețe rară, iar multe dintre ele au ajuns să fie recunoscute la nivel internațional. În județul Brașov există o pădure virgină veche de peste 300 de ani, care a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în 2017. Este vorba despre o suprafață de 351,80 de hectare din apropierea comunei Șinca, anunță monitorfg.ro.

Publicitate

Regia Publică Locală Ocolul Silvic Pădurile Șincii a identificat în 2010 această zonă care putea fi încadrată în categoria de păduri cu valoare ridicată de conservare, ceea ce însemna interzicerea exploatării lemnului sau a altor produse. Încă din 2011 au început demersurile pentru ca pădurea să fie declarată rezervație naturală, iar în 2017 a devenit zonă protejată de UNESCO. Criteriile care au stat la baza includerii pădurilor în categoria pădurilor virgine au fost naturalețea pădurilor, mărimea suprafeței ocupate și limitele naturale.

Pe întreaga suprafață a acestor păduri (care trebuie să fie o suprafață compactă minimă de 30 de hectare) s-a identificat o structură complexă de dezvoltare, atât în plan orizontal, cât și în cel vertical. Ceea ce se poate observa într-o pădure virgină este repartiția arborilor pe verticală și în toate stadiile de dezvoltare și de vegetație (de la ochiuri cu semințiș proaspăt instalat, până la arbori ajunși la limita fiziologică, de la arbori cu creșteri foarte viguroase, până la arbori lâncezi). De asemenea, un element principal pentru recunoașterea unei păduri virgine o constituie prezența lemnului mort aflat în toate stadiile de degradare (arbori proaspăt morți, atât în picioare cât și doborâți, până la arbori descompuși aproape în totalitate). Este importantă absența intervențiilor umane și absența drumurilor pe aceste suprafețe. Practic aceste păduri au ajuns la un climat, un grad de stabilitate, în care pot face singure față oricărui factor de mediu destabilizator“, a explicat inginerul Sorin Urdea, șeful Ocolului Silvic Pădurile Șincii, pentru aceeași sursă.

Codrul Secular Șinca se situează în masivul Făgăraș, pe Valea Strâmbei, între Șinca Veche și Șinca Nouă, suprapunându-se total peste situl Natura 2000 „Munții Făgăraș”, și parțial peste aria de protecție s avifaunistică „Piemontul Făgăraș”. Cel mai înalt brad din România se află în pădurea virgină de la Șinca Veche. Acesta are 62,5 metri, înălțime măsurată de specialiști ai Facultății de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Pădurea virgină este o amestecătură de brazi înalți de peste 55 de metri și de fagi de peste 56 de metri.

Publicitate

„În pădurea virgină de la Șinca Veche nimic nu tulbură liniștea locurilor, viața sălbăticiunilor sau firescul mers al timpului. Nici măcar lemnul uscat nu este extras din pădure, fiind lăsat să putrezească și să hrănească arborii tineri, contribuind astfel la regenerare. Avem aici o frumoasă și firească ilustrare a faptului că în natură nimic nu se pierde, doar se transformă”, a mai spus șeful de ocol, citat de monitorfg.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes