Connect with us
Publicitate

Eveniment

Pacienţii care primeau stimulatoare cardiace de la morţi „le luau la promoţie” cu 2.000 de euro, în loc de 5.000 de euro. Aşa le era recomandat de cei doi medici din Braşov şi Iaşi

Publicat

pe

Publicitate

Surse din rândul anchetatorilor au explicat cum funcționa rețeaua de medici suspectați că luau dispozitive cardiace de la persoane decedate și le montau pacienților. Suspiciunile care planează asupra celor implicați sunt foarte grave, iar faptele care li se atribuie sunt de-a dreptul macabre.

Modul de operare după care au acționat medicii este demn de un scenariu de film. Din păcate, este o realitate și, din dorința de a se îmbogăți, au pus în pericol viața a zeci de pacienți.

Medicii le recomandau medicamente care le influențau în rău ritmul cardiac, pentru a-i convinge să se opereze

În cazul fiecărui deces care are loc într-o unitate medicală se face, conform procedurii, necropsia. Atunci, cadavrele de la morgă erau verificate și dacă aveau stimulatoare cardiace sau defibrilatoare, dispozitivele electronice erau depozitate undeva, în siguranță.

Publicitate

În momentul în care un pacient se prezenta la medic și avea nevoie de montarea unui astfel de dispozitiv electronic, doctorul îi spunea că are două variante: fie alege un produs medical care costă 5.000 de euro, fie alege unul la 2.000 de euro, pe care îl poate achiziționa cu discount. Evident, mulți bolnavi alegeau propunerea mai puțin costisitoare, încrezători că medicul îi oferă o șansă la viață mai bună, spun surse din rândul anchetatorilor, pentru GÂNDUL.

Șocant este că unora dintre pacienți, medicii le recomandau medicamente care le influențau în rău ritmul cardiac, pentru a-i convinge că trebuie neapărat să se opereze, deoarece boala de care suferă nu răspunde la tratament.

Imediat după operație, medicii notau un cod al dispozitivului electronic montat, dar care aparținea unui aparat nou.

Și-au construit o casă într-o arie protejară

Probabil medicii ar fi continuat să opereze în acest mod vreme îndelungată, dacă cei de la Casa de Asigurări de Sănătate nu observau, în momentul în care pacienții au venit să deconteze plata pentru dispozitivele implantate, că prețurile stimulatoarelor cardiace sau defibrilatoarelor sunt nejustificat de mici.

Atunci, CAS a pornit o anchetă internă și, mergând pe firul faptelor, au ajuns la medicii Dan Tesloianu, medic cardiolog de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, și Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Brașov.

Pentru a ascunde proveniența banilor încasați în mod ilegal de la pacienți, cei doi au înființat un ONG și donau constant banii primiți de la pacienți.

Apoi, anual, ei organizau simpozioane și petreceri, în cadrul cărora se premiau și, astfel, intrau în posesia banilor murdari. Cu sumele încasate, ei și-au cumpărat și diverse opere de artă, pe care acum oamenii legii le-au ridicat și urmează să le pună sub sechestru.

Mai mult decât atât, ei au construit o casă, într-o arie protejată a județului Iași, motiv pentru care anchetatorii au descins, vineri, și la Primăria Movileni, pentru a afla cum au fost eliberate autorizațiile de construcție.

170 de oameni ar fi căzut victime celor doi medici

Polițiști de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice și procurori de la Parchetul General au descins vineri la Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași (Policlinica Mare) și Secția Cardiologie Intervențională din cadrul spitalului cu același nume, dar și la Primăria Movileni și la domiciliile celor doi medici.

Anchetatorii spun că doctorii cardiologi au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea și chiar viața unor persoane, pacienți ai acestora.

„În cauză este începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, precum și continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ.

Potrivit unor surse consultate de GÂNDUL, până la acest moment au fost identificați 170 de pacienți.

Reacția ministerului Sănătății

„Având în vedere comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la punerea în aplicare a unor mandate de percheziție domiciliară în județele Iași, Brașov, Neamț facem următoarele precizări:

Ministerul Sănătății a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților”, a transmis, vineri, Ministerul Sănătății.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes