Connect with us
Publicitate

Administrație

Ordonanța anti-speculă, pe ordinea de zi a Guvernului: firmele care măresc nejustificat prețurile vor fi pedepsite cu amenzi de până la 1% din cifra de afaceri

Publicat

pe

​Creșterea nejustificată a prețurilor față de consumatori și concurența neloială față de alte firme în caz de mobilizare militară, de război, de asediu, de urgență, alertă ori alte situații de criză vor fi pedepsite cu amenzi între 0,1%-1% din cifra de afaceri, minim 10.000 de lei, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență aflat miercuri pe agenda Guvernului.

Publicitate

Amenzile vor fi aplicate de Protecția Consumatorilor când sunt afectați consumatorii și de Consiliul Concurenței când sunt afectate firmele.

Guvernul discută miercuri în primă lectură proiectul de Ordonanță de urgență pentru combaterea creșterilor nejustificate de prețuri și a concurenței neloiale în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situații de criză.

Executivul susține că este necesară adoptarea de urgență a acestui act „în contextul economic și geopolitic actual, pentru a preîntâmpina eventuale situații de criză, penurii sau creșteri nejustificate ale prețurilor unor produse și/sau servicii considerate esențiale pentru sănătatea, siguranța și integritatea cetățenilor”, precum și în contextul pandemic actual.

Publicitate

Potrivit proiectului de OUG, Guvernul va stabili, prin Hotărâre, pentru o perioadă determinată, produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile considerate în situație de risc speculativ ce pot afecta buna funcționarea a economiei sau bunăstarea consumatorului.

Actul va detalia și procedura de analiză, aplicare și colaborare dintre Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Administrare Fiscală și alte autorități sau instituții publice competente pentru punerea în aplicare a prevederilor hotărârii de Guvern.

Pentru produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile identificate în Hotărârea de guvern vor fi interzise:

  • practicarea unor prețuri nejustificat de mari
  • limitarea producției sau a vânzărilor
  • acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Cine va aplica amenzile în legea anti-speculă

Ordonanța de urgență pregătită de Guvern va aduce completări atât la legislația privind protecția consumatorilor, cât și la legea concurenței.

Publicitate

„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va pune în aplicare dispozitiile prezentei ordonanțe de urgență în situația în care faptele incriminate de aceasta vizează în mod direct consumatorul, persoana fizică, în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor.

În cazul săvârșirii faptelor care constituie încălcări ale dispozițiilor art. 1 alin. (3) față de alte întreprinderi, competența de instrumentare și aplicare a sancțiunilor contravenționale corespunzătoare aparține Consiliului Concurenței, în condițiile Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale.

Cele două autorități vor colabora îndeaproape și vor face schimb de informații cu privire la posibilele încălcări identificate”, se arată în proiectul de OUG.

Ce amenzi se vor aplica pentru concurența neloială

Principalele sancțiuni pentru practicile de concurență neloială vor fi:

  • amendă de la 0,1% – 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării în cazul contravenţiilor săvârşite de întreprinderi, dar nu mai puțin de 10.000 lei
  • amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.

În cazul în care persoanele fizice sau juridice recunosc, în mod expres, săvârşirea practicilor de concurenţă neloială (..), autoritatea de concurenţă poate aplica o reducere a amenzii cu un procent cuprins între 10% și 20 % din amenda finală.

Publicitate

În situaţia în care, după obţinerea reducerii amenzii, partea implicată contestă decizia

Consiliului Concurenţei, beneficiul reducerii amenzii se va pierde.

Ce nereguli va putea sancționa Protecția Consumatorilor

Ordonanța de urgență vizează și modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor.

Astfel, la art. 4, după alin. (3), se vor introduce trei noi alineate, alin. (4), (5) și (6), având următorul cuprins:

Publicitate

”(4) În perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, starea de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative, pentru produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile stabilite ca fiind în situație de risc speculativ prin hotărâre de Guvern, sunt interzise faptele unor întreprinderi față consumatorul persoană fizică care constau în: practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

(5) Prevederile cuprinse la alin. (4) nu se aplică atunci când faptele identificate sunt săvârșite în asemenea condiții încât să reprezinte practici anticoncurențiale prevăzute de Legea concurenței nr. 21/1996.

(6) Prevederile art. 58 și art. 61 se aplică, în mod corespunzător, și pentru situațiile prevăzute la prezentul articol, bunurile urmând a fi predate Agenției Națională de Administrare Fiscală.”

Încălcarea dispozițiilor art. 4 alin. (4), de către operatorii economici, se va sancţiona cu amendă între 0,1% și 1% din cifra de afaceri, dar nu mai puțin de 10 000 lei, potrivit unei alte modificări prevăzute în proiectul de OUG.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes