Connect with us
Publicitate

Economic

Orban: Restaurantele se vor deschide „cel mai probabil” de la 1 septembrie în anumite condiții

Publicat

pe

Publicitate

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seară, că restaurantele – a căror activitate a fost oprită din luna martie – ar putea fi redeschise din 1 septembrie, „în anumite condiţii„, după cum anunţă HotNews.ro.

Conform sursei citate, prim-ministrul a spus că în cursul acestei săptămâni va fi luată o decizie, „cu atât mai mult cu cât se va termina sezonul estival şi va fi din ce în ce mai greu ca hotelurile, spre exemplu, să poată servi masa pe terasă”.

„Riscăm să afectăm suplimentar hotelurile în cazul în care nu oferim condiţii de servire a mesei. De asemenea, analizăm şi posibilitatea reluării vieţii culturale în spaţii închise”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a spus, din nou, că a solicitat punctul de vedere al specialiştilor privind posibilitatea redeschiderii restaurantelor şi formulele în care ar fi posibil. Astfel, el a adăugat că restaurantele ar putea fi redeschise „cel mai probabil” din 1 septembrie, „în anumite condiţii”.

Publicitate

Orban a mai adăugat că se discută şi despre reluarea activităţii în teatre, cinematografe şi instituţii de cultură „cu un set de condiţii”. „Cred că aici important e, probabil la sălile de spectacol, să ai în jurul tău câte un scaun liber”, a adăugat premierul.

După cum se ştie, angajaţi din toată ţara ai teraselor şi restaurantelor, mai puţin din Oradea, au protestat săptămâna trecută faţă de măsurile luate de Guvern din cauza pandemiei şi care au afectat dramatic această industrie. Oamenii au vrut să tragă „un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 de persoane care muncesc în această industrie”.

Pe de altă parte, mai arată sursa citată, premierul a vorbit luni seară şi despre reluarea competiţiilor sportive cu spectatori, spunând că va fi foarte greu de pus în practică, mai ales la sporturile unde există galerii, deoarece acestea, prin specificul lor, stau compacte, nu vor vrea sa respecte distanţa necesară şi nici să poarte măşti deoarece oamenii din galarii îşi susţin echipa cântând sau ţipând.

Totuşi, mai arată HotNews.ro, premierul a lăsat şi o mică speranţă suporterilor spunând că, în localităţile unde nu există cazuri de coronavirus, se poate lua decizia la nivel local ca anumite competiţii sportive să se desfăşoare cu oameni în tribune.

În altă ordine de idei, Ludovic a reiterat că vrea ca şcoala să se reia cu toti copiii în clasă, toţi vor trebui să poarte mască, la fel şi profesorii, iar în cazul când vor exista 3-5 copii infectaţi cu noul corobavirus într-o şcoală, atunci cursurile se vor suspenda acolo. De asemenea, potrivit acestuia, „6,3% dintre cazurile de coronavirus sunt copii de vârstă şcolară, fără să fie şcoală. (…) A existat o răspândire a virusului şi pe această populaţie”.

„Dacă apare un caz într-o clasă, automat 14 zile se suspendă cursurile în clasa respectivă, se face anchetă epidemiologică. (…) Dacă apar mai multe cazuri, poate 3-5 cazuri într-o şcoală, se pot suspenda cursurile în şcoala respectivă, pe o perioadă de 14 zile. Pentru asta, noi am prevăzut un act normativ, pe care l-am avut deja în dezbaterea guvernului, prin care am stabilit să acordăm ajutorul care a fost dat în perioada stării de urgenţă, 75% din salariu, pentru un părinte, ca să stea, pe perioada în care sunt suspendate cursurile, cu copilul acasă. Deja ne-am gândit la această variantă”, spune Orban, potrivit HotNews.ro.

Sursa hotnews.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes