Connect with us

Social

Orban: Fiecare şcoală a avut propria organizare; asigurăm tablete pentru toţi copiii

Redactia

Publicat

pe

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că, la începutul anului şcolar, fiecare unitate de învăţământ a avut propria organizare, iar profesorii au comunicat cu părinţii alături de care au stabilit anumite reguli.

Publicitate

„Fiecare şcoală a avut propria organizare. Şcoala nu poate să controleze ce se întâmplă în afara şcolii. Fiecare director de şcoală, fiecare diriginte de clasă, fiecare învăţător a comunicat cu părinţii şi au stabilit anumite reguli. Regulile respective nu au fost standard. Noi am impus nişte reguli care au fost respectate şi sălile au fost pregătite, dezinfectate, au existat măşti, copiii au purtat mască, există distanţarea fizică, atât cât este posibil, în structura şcolilor, aşa cum este ea. Noi am luat toate măsurile care puteau fi luate şi pentru a sprijini autorităţile locale, pe lângă alocările pe care le-am făcut din Fondul de rezervă, sumele de echilibrare. Încă de acum o lună de zile am dezbătut şi am aprobat OUG prin care am alocat 175 de milioane. Autorităţile locale ştiu foarte bine că au posibilitatea să deconteze orice cheltuială cu tablete”, a arătat premierul, la sediul PNL.

Premierul a dat asigurări că la şcoală copiii sunt în siguranţă.

Publicitate

„În ceea ce priveşte deschiderea şcolii, vreau să spun doar atât, trei săptămâni a fost ceva, o nebunie parcă era prezentată o deschidere de an şcolar, toată lumea a fost speriată. Nu s-a întâmplat aşa cum au fost prezentate evenimentele. Vom vedea rezultatele peste două săptămâni. La şcoală, copilul este în siguranţă şi le transmit părinţilor acest mesaj. La şcoală, copiii poartă mască, la şcoală, copiii sunt sub supravegherea cadrelor didactice. Riscul de îmbolnăvire a unui copil la şcoală este minim. La şcoală, copiii sunt mai în siguranţă decât când sunt liberi, când nu sunt sub supravegherea părinţilor, poate mulţi care nu au fost luaţi de părinţi de la şcoală sau s-au dus ei împreună, fără mască, în diferite locuri, dar la şcoală, copiii sunt în siguranţă. Şi cadrele didactice, managementul şcolilor iau toate măsurile astfel încât riscul de răspândire a virusului la şcoală să fie minim”, a spus şeful Guvernului.

Referitor la tablete, el a amintit că sunt două tipuri – cele care pot fi achiziţionate de autorităţile locale sau de unităţile şcolare, pentru care se decontează, în limita a 100 de milioane de euro, din fonduri europene puse la dispoziţie de Guvernul României, precum şi tabletele care au fost achiziţionate de ONAC, prin sistem centralizat, pentru care s-a semnat contractul pentru 82.000 de bucăţi.

Publicitate

„Sigur că ele vor fi direcţionate în regiuni, astfel încât să ajungă la şcoală, în cursul acestei săptămâni este prevăzut în contract. Unde nu au ajuns tabletele, încă o dată repet, şcolile sunt în proprietatea localităţilor, cheltuielile de investiţii, cheltuielile cu materiale, servicii sunt făcute de cel care administrează proprietatea, adică de autoritatea locală. Achiziţia de măşti, achiziţia de tablete, achiziţia de echipamente trebuie făcută de autorităţile locale. Noi am făcut această licitaţie pentru a pune la dispoziţia autorităţilor locale tabletele pe care am putut să le achiziţionăm în sistem centralizat, care sunt mai mult nişte tablete de intervenţie care trebuie să suplimenteze locurile în care nu s-au achiziţionat suficiente tablete, dar, mai mult decât să alocăm 100 de milioane de euro, gândiţi-vă 100 de milioane de euro înseamnă, dacă tableta este cam 200 de euro, înseamnă 500.000 de tablete care pot fi achiziţionate de autorităţile locale pentru care (…) este mult mai uşor să facă achiziţii, pentru că nu trebuie să facă procedurile de licitaţie conform legislaţiei în vigoare, pot să facă o procedură simplificată”, a detaliat Orban.

Acesta a adăugat că sunt primari care au achiziţionat tablete, măşti, substanţe dezinfectante şi le-au pus la dispoziţia şcolii.

„Noi vom asigura în timp, chiar dacă nu imediat, vom asigura tablete, împreună cu autorităţile locale, vom asigura tablete pentru toţi copiii. În ceea ce priveşte accesul la internet, am depăşit numărul de şcoli pe care l-am discutat, 2.800, şi vom conecta 3.300 de şcoli la internet, pe fibră optică, astfel încât să creştem numărul şcolilor care sunt conectate la reţeaua de internet. (…) Cred că sunt peste 12.000 de şcoli unde se începe normal, în clasă, datorită unui indice de răspândire a virusului de sub 1 la mie. Acest indice probabil va creşte, pentru că i-am cerut domnului ministru Tătaru să scoată focarele din evaluare, să evalueze numai răspândirea în comunitate, efectivă, a virusului – şi pentru celelalte şcoli şi pentru ceilalţi elevi, vom asigura, treptat, toate tabletele. Dar, sigur, aşteptăm un parteneriat cu autorităţile locale şi cu directorii de şcoli care cunosc mult mai bine problemele de la faţa locului. Ştiu care sunt copiii care au nevoie de tablete. Noi asigurăm resursele financiare. (…) Sunt foarte mulţi copii care au tablete, laptop-uri, au calculatoare acasă. Alocarea de tablete se face către copiii din familiile vulnerabile unde părinţii nu au resurse necesare”, a adăugat Orban. AGERPRES

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Incidența scade la 4,92 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 3,90 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Vineri, 16 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 4,92, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 13,33 la mie.

Publicitate

Totodată în județul Brașov au fost descoperite 127 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult

Social

Primarul Clujului, Emil Boc, laudă atitudinea Andreei Moldovan după remaniere: „a ieşit cu demnitate în faţa uraganului şi a spus că decizia trebuie respectată”

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Primarul oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc, îi recomandă lui Vlad Voiculescu să ia exemplul Andreei Moldovan, care a ieşit „în faţa uraganului” cu demnitate şi a spus că viaţa merge mai departe după remaniere.

Emil Boc (PNL) spune, joi, la Digi 24, că i-a plăcut foarte mult atitudinea Andreei Moldovan, după remaniere: a ieşit cu demnitate în faţa uraganului şi a spus că decizia trebuie respectată.

Publicitate

„Uitaţi-vă la reacţia de excepţie a doamnei Andreea Moldovan. Putem să fim de acord cu unele sau cu altele din lucrurile pe care le-a făcut. Cu siguranţă a făcut foarte multe lucruri bune. E un om cu expertiză, dar uitaţi ce reacţie a avut. A ieşit în faţa presei, în faţa uraganului, cu demnitate şi a spus că această decizie trebuie respectată, . A înţeles locul pe care îl are un tehnocrat, pentru că şi ministrul, şi secretarul de stat sunt oameni politici în esenţă. Acolo sunt produsul politicii. Au înţeles acest lucru, viaţa trebuie să meargă mai departe cu altcineva. Nu este o tragedie”, a spus Emil Boc.

Liberalul le transmite membrilor USR PLUS că nu poate fi transformată o problemă personală în problema unei ţări.

Publicitate

Boc este de părere că dacă ministrul Voiculescu ar spune că trebuie să meargă mai departe coaliţia ar fi o soluţie pentru aplanarea scandalului.

„Dacă ar veni şi ar spune: . (…) Poate fi o idee pentru domnul Voiculescu”, a mai spus Boc.

Boc mai spune că solicitarea de a schimba premierul când face o remaniere guvernamentală nu are acoperire constituţională. În plus, nu se poate ca de fiecare dată când premierul remaniază un ministru să fie schimbat întregul Guvern.

Publicitate

„Vă daţi seama ce înseamnă schimbarea premierului? Înseamnă căderea întregului Guvern, 10- 15 zile de harababură (…). Sunt de acord că cei din USR PLUS pot să nu fie de acord cu decizia premierului, dar când au intrat la guvernare au acceptat Constituţia României care dă dreptul primului ministru să conducă un guvern. Nu sunt trei guverne. Într-un guvern nu sunt 20 de prim-miniştri, este unul singur şi atunci trebuie să îi dau posibilitatea primului ministru să îşi ajusteze din mers echipa guvernamentală”, a mai spus Boc.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Pe Aeroportul din Braşov se vor efectua curând primele zboruri interne

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Terminalul aeroportului din Braşov este aproape gata şi din toamnă se vor efectua zboruri interne cu aeronave de mici dimensiuni spune Alexandru Anghel, reprezentantul direcţiei de implementare a aeroportului. Clădirea terminalului care permite un trafic de 1,2 milioane de pasageri anual este finalizată în proporţie de 93% şi acum se lucrează la finisaje.

„Interesul companiilor de zbor este foarte ridicat şi real pentru că zona Braşovului este cu potenţial şi nu depinde de sezon. Practic am avut discuţii cu toate companiile mari din România”, a spus Alexandru Anghel, reprezentantul direcţiei de implementare a aeroportului pentru Mediafax.

Publicitate

Urmează să instaleze echipamentele de sortare bagaje de la subsol şi să pună în funcţiune scările rulante şi lifturile. Lucrările terminalului de pasageri au început anul trecut în martie, iar valoarea depăşeşte 30 de milioane de euro.

„Avem un proiect de a aduce calea ferată din Ghimbav până la aeroport. Cred că vom fi primul aeroport din România care avem prevăzută cale ferată”, adaugă Alexandru Anghel, directorul Direcţiei de Implementare a aeroportului.

CJ: Anul viitor, de la 1 aprilie, vom avea curse aeriene internaţionale de pe Aeroportul Braşov. Primele zboruri vor fi pe rute interne

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>