Connect with us

Social

OMS: Țigările electronice, la fel de toxice ca cele clasice

Știri Brașov

Publicat

pe

Tigările electronice sunt cel puțin la fel de toxice ca țigările convenționale clasice. Compușii care se formează în e-lichide sunt toxici și ar putea provoca probleme respiratorii, cardiace și vasculare. Acestea eliberează amestecuri chimice instabile care conțin o mare varietate de substanțe chimice cu proprietăți toxicologice neașteptate, transmite bzi.ro.

Publicitate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a calificat tigara electronica drept „incontestabil dăunătoar”, evidențiind riscul de iritare a căilor respiratorii, a gâtului și a ochilor sau riscul de efecte cardiovasculare. Și chiar susținând că „nu ar trebui promovata ca ajutor de renuntare la fumat”.

Studiile privind potențialul efect dăunător al tigărilor electronice s-au înmulțit. Multe sugerează că utilizarea țigărilor electronice nu este lipsită de risc. Cercetătorii de la Universitatea Duke din Statele Unite susțin că nivelurile ridicate de compuși toxici se formează atunci când producătorii de țigări electronice amestecă arome și solvenți.

Publicitate

Pentru a ajunge la aceste concluzii care arata ca tigările electronice sunt cel puțin la fel de toxice ca țigările convenționale clasice, oamenii de stiinta au analizat celulele care acoperă bronhiile. Mai întâi când sunt expuse la produse aromatizante precum vanilină, benzaldehidă sau cinamaldehidă (scorțișoară). Apoi, când sunt expuse la compuși care se formează după amestecarea cu solvenți precum propilen glicol sau glicerină vegetală. Rezultat: noii compuși sunt mai toxici decât compușii-mama, iar produsele derivate din benzaldehidă și cinamaldehidă sunt chiar mai toxice decât compușii derivați din vanilină.

Creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale

Cercetătorii arată că acești noi compuși sunt responsabili pentru răspunsurile inflamatorii care pot duce la creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, dar și la tuse și dificultăți de respirație. Ele arată chiar că concentrațiile scăzute ale acestor produse pot fi suficiente pentru a provoca moartea celulelor pulmonare prin deteriorarea metabolismului lor.

Publicitate

Aceste rezultate sugerează că țigările electronice eliberează amestecuri chimice instabile care conțin o mare varietate de substanțe chimice cu proprietăți toxicologice neașteptate, ceea ce le face sa fie la fel de periculoase ca tigarile clasice. Prin urmare, cercetătorii solicită lansarea de studii științifice care ar face posibilă evaluarea cu adevărat a nivelurilor lor de toxicitate.

„Această lucrare arată că lichidul pentru țigările electronice a fost pus la dispoziția consumatorilor fără o înțelegere adecvată și teste de siguranță. Acestea subliniază faptul că țigările electronice nu pot fi considerate o alternativă sigură la țigările din tutun”, afirmă Jorgen Vestbo, membru al consiliului de administrație al Societății Europene a Bolilor Respiratorii.

Țigările electronice sunt cu siguranță dăunătoare atât celor care le folosesc, cât și celor celor expuși la fumul lor, care pot provoca leziuni asupra fătului și a creierului adolescenților, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății într-un raport.

Publicitate

sursa bzi.ro

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Incidența scade la 4,38 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 3,52 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Duminică, 18 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 4,38, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 12,06 la mie.

Publicitate

Totodată în județul Brașov au fost descoperite 71 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult

Social

Incidența scade la 4,72 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 3,75 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Sâmbătă, 17 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 4,72, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 12,69 la mie.

Publicitate

Totodată în județul Brașov au fost descoperite 160 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult

Social

Intervenţie rapidă de la Braşov, după ce lângă Mirecurea Ciuc barajele castorilor distruse de precipitaţiile din ultima vreme au blocat scurgerea apelor în albia râului Fitod

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Zeci de muncitori de la Apele Române au intervenit vineri  la acumularea Şuta, de la marginea municipiului Miercurea Ciuc, după ce barajele castorilor, distruse de precipitaţiile din ultima perioadă, au blocat scurgerea apelor în albia râului Fitod, afluentul râului Olt.

„Nivelul apei lacului a crescut şi a ajuns la o capacitate de peste 70%, fiind nevoie de o intervenţie de urgenţă”, a transmis Administraţia Naţională „Apele Române”, într-un comunicat de presă.

Publicitate

Echipele formaţiilor de lucru de la SGA Harghita şi ABA Olt au intrat în alertă şi de mai bine de două zile intervin cu trei motopompe de mare capacitate. Până la această oră, au reuşit să scadă nivelul apei cu circa 1 metru. Pentru că săptămâna viitoare sunt prognozate precipitaţii, utilajele de intervenţie au fost suplimentate cu încă o motopompă, care va ajunge în curând de la colegii noştri de la Dobrogea-Litoral. La operaţiunile de intervenţie participă şi echipele ISU Olt şi cele ale operatorului de apă-canal din zonă”, se arată în comunicatul menţionat.

Prezent la faţa locului, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Oltul, Gabriel Abos, a explicat presei, vineri seara, că barajele castorilor au blocat golirea de fund a acumulării Şuta, existând riscul unei deversări necontrolate.

Publicitate

„De două zile, echipele de intervenţie rapidă de la Administraţia Bazinală de Apă ‘Olt’, formaţiile de intervenţie rapidă de la Braşov, de la Harghita, lucrează la deblocarea golirii de fund a acumulării Şuta. Acumularea este pusă la uscat din 2007, dar ca urmare a activităţii castorilor, golirea de fund a fost blocată cu material vegetal şi construcţii de castori, punând în pericol exploatarea acesteia. Astăzi am reuşit să deblocăm golirea de fund, sperând ca până mâine dimineaţă să scădem nivelul apei în mod corespunzător, să putem să punem iarăşi la uscat această acumulare, întrucât în curând încep lucrările de reabilitare şi punere în siguranţă a acestei lucrări, printr-o investiţie a Administraţiei Naţionale „Apele Române”. (…) Riscul era ca partea din Miercurea Ciuc care este în aval de această lucrare, deci zona Jogodin, să fie afectată de o eventuală undă de rupere a barajului”, a declarat Gabriel Abos.

Acesta a menţionat că, atunci când a început intervenţia de urgenţă, în lac era acumulată în mod necontrolat o cantitate aproximativă de 180.000 de metri cubi de apă.

Deşi nu mai există un pericol iminent pentru locuitorii din zonă, echipele de intervenţie vor continua acţiunile, astfel încât apa să fie tranzitată în condiţii de siguranţă.

Publicitate

Administraţia Naţională „Apele Române” a precizat că locuitorii judeţelor Harghita şi Covasna sunt adesea expuşi riscului de inundaţii, un factor care contribuie la creşterea acestui risc fiind barajele pe care castorii şi le construiesc în cuveta lacurilor sau pe cursurile de apă. Adesea distruse de viituri, acestea obturează secţiunile de scurgere ale apelor şi pot provoca inundaţii cu puternic impact local.

„Nu vorbim cu plăcere, pentru că este vorba de un prieten de-al nostru, hidrotehnician, dar care lucrează fără autorizaţie de construire şi cam pe unde vrea el. Pericolul este realizat de lucrările pe care le fac, alături de lucrările noastre, în mod necontrol, şi sunt afectate lucrările care asigură tranzitarea debitelor prin localităţi, creând pericol de inundaţii sau existând situaţii de rupere a digurilor de apărare. Ne pare rău să vorbim aşa, dar au început să ne creeze probleme deosebite”, a spus Gabriel Abos, relateaza Agerpres.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>