Connect with us
Publicitate

Cultural

„Omagiu conducătorului iubit”, expoziţie inedită dedicată lui Nicolae Ceaușescu la Muzeul Amintirilor din Comunism din Braşov

Publicat

pe

Muzeul Amintirilor din Comunism, împreună cu Muzeul de Artă Brașov, anunță deschiderea expoziției temporare intitulate  „Omagiu conducătorului iubit”, o colecție dedicată cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu.

Publicitate

Vernisajul va avea loc vineri, 8 iulie 2022, începând cu ora 10:30, la sediul muzeului din Bd Eroilor nr 19, Brașov. Expoziția va fi deschisă publicului pentru vizitare până în data de 5 septembrie.

Expoziția temporară MAdC prezintă lucrări relevante pentru istoria artei românești și aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Brașov. Curatorul Dr Radu Popica aduce pentru public o serie de lucrări realizate după anul 1971, când arta plastică românească a cunoscut o nouă „întoarcere la ordine” impusă prin lansarea „Tezelor din iulie”. „Minirevoluţia culturală” a determinat din nou stricta subordonare ideologică a spaţiului artistic, manifestată prin expoziţiile tematice şi omagiale desfăşurate din 1976 sub egida Festivalului naţional „Cântarea României”. Noua direcție ideologică a fost trasată de Nicolae Ceaușescu: „Suntem pentru diversitate de stiluri și forme în creația literar artistică. Dar așa cum am spus și mai înainte, concepția, ideologia, trebuie să fie una singură – ideologia și concepția revoluționară a clasei muncitoare. Arta trebuie să servească unui singur scop: educației socialiste, comuniste. În acest sens suntem pentru cea mai mare libertate de creație, pentru cea mai largă exprimare a imaginației dar în spiritul concepției noastre despre lume și viață.” Arta oficială a regimului comunist și-a recâștigat poziția privilegiată, devenind un veritabil „kitsch de stat”.

“Mulțumim pentru deschidere Muzeului de Artă Brașov și pentru ocazia de a prezenta în cadrul acestei expoziții temporare lucrări de artă din perioada comunistă. Toate aspectele vieții erau deformate de regimul politic și ne bucurăm să putem arata publicului o radiografie completă a societății de atunci, care să cuprindă atât partea vieții obișnuite, prezentată de expoziția permanentă MAdC, cât și influențele care se regăseau în arta și lucrările artiștilor români.”

Publicitate

În cadrul expoziției MAdC vor fi prezentate lucrări de artă închinate “iubitului conducător” (portrete și sculpturi) realizate de mai mulți artiști brașoveni, printre care și NICOLAE DAICU, MIHAI CORNELIU sau CSUTAK LEVENTE și care au făcut parte din expozițiile deschise la Brașov în perioada 1984- 1985, când numărul lucrărilor cu încărcătură ideologică a crescut constant, afirmându-se puternic cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu. S-au remarcat prin numărul mare de lucrări dedicate în acești ani cuplului dictatorial, pictorul Eftimie Modâlcă şi sculptorul Nicolae Daicu. Alături de ei, au produs lucrări cu tematică omagială majoritatea artiștilor plastici brașoveni, „mărturii ale strădaniilor artiștilor de a exprima, într-o varietate de forme și modalități, rezonantă cinstire și vie recunoștință…”, după cum se arăta în cronica publicată în Drum Nou.

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Amintirilor din Comunism în perioada 9 iulie – 5 septembrie 2022, putând fi vizitată gratuit de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes