Administrație
Noi restricții în municipiul Brașov și alte zece localități din județ: magazinele închid la ora 18:00 iar carantina de noapte începe de le ora 20:00. Restricțiile se aplică de mâine pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică

Noi restricții au fost aprobate joi de Guvern, pentru prevenirea infectărilor cu virsului SARS-CoV-2. Se va reduce programul magazinelor și se va mări carantina de noapte. Măsurile vizează și muncipiul Brașov unde rata de incidență este astăzi 7,14 la mie dar și alte zece localități din județ.
Magazinele și localurile, închise de la ora 18:00
- Dacă rata de infectare trece de 7,5 cazuri la mie în ultimele 14 zile, magazinele se închid la ora 18:00 pe toată durata săptămânii.
- Dacă rata e cuprinsă între 4 și 7,5 cazuri la mie, magazinele se închid la ora 18:00 doar vineri, sâmbătă și duminică. În momentul de față în acest scenariu se află următoarele localități din județ: municipiul Brașov, Zărnești, Codlea, Drăguș, Bod, Vulcan, Râșnov, Săcele, Hărman, Cristian și Ghimbav (lista cu incidența pe fiecare localitate din județul Brașov aici).
Carantină de noapte, de la ora 20:00
- Dacă rata de infectare trece de 7,5 cazuri la mie în ultimele 14 zile, intervalul de liberă circulație se restrânge până la ora 20:00 pe toată durata săptămânii.
- Dacă rata e cuprinsă între 4 și 7,5 cazuri la mie, intervalul se restrânge până la ora 20.00 doar vineri, sâmbătă și duminică. În momentul de față în acest scenariu se află următoarele localități din județ: municipiul Brașov, Zărnești, Codlea, Drăguș, Bod, Vulcan, Râșnov, Săcele, Hărman, Cristian și Ghimbav (lista cu incidența fiecare localitate din județul Brașov aici).
Potrivit șefului DSU, Raed Arafat, între orele 18:00 – 20:00 nu este obligatorie declarația pe proprie răspundere. Declarația este obligatorie doar după ora 20:00.
Se închid și sălile de fitness în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mie, adică în municipiul Brașov și cele zece localități mai sus amintite. Totodată, Guvernul a luat mai multe decizii pentru a permite circulația în noaptea de Înviere.
Declarații făcute de autorități, la finalul ședinței de Guvern
La finalul ședinței de Guvern de joi, premierul Florin Cîțu a făcut declarații cu privire la măsurile adoptate de Executiv.
- Astăzi am luat câteva decizii care vor ajuta în perioada următoare la reducerea efectelor pandemiei. Ele vor fi prezentate de secretarul de stat Raed Arafat.
- Am adoptat și câteva măsuri pentru a susține mediul de afaceri. Se prelungește pentru HoReCa perioada de scutire a plății impozitului specific cu încă 90 de zile
- Restructurarea datoriilor fiscale poate fi cerută până la 31.01.2022.
- Am alocat sumele necesare pentru plata tichetelor de masă pentru minerii care erau în greva foamei în Suceava.
- Vom trimite în acest weekend încă 50.400 de doze în acest weekend către Republica Moldova
- Campania de vaccinare: ne așteptam să avem 2,4 milioane de doze la finalul lunii martie, dar avem de fapt 2,6 milioane
- Modalitatea de calcul, cele două formule nu au implicații reale semnificative, pentru acuratețe e bine să le folosim. nu au avut niciun fel de implicații reale faptul că anul trecut au fost folosite alte formule
- Măsurile pe care le luăm sunt sigur ca vor duce la dezbateri în spatiul public, dar repet, Romania are printre ele mai relaxate măsuri din UE. Scopul meu e să ținem economia deschisă.
- Aş face o propunere domnului ministru al Sănătăţii, ca la întoarcerea copiilor la şcoală, copii care merg acum în vacanţă – aici este şi domnul ministrul al Educaţiei – deci împreună aş vrea să vă uitaţi pe acest aspect, să căutăm resursele, şi vă ajut şi eu, să-i testăm pe elevi când se întorc la şcoală. Să avem aceste teste non invazive, să testăm câţi mai mulţi dintre ei când se întorc la şcoală. Cred că este o soluţie bună să ţinem sub control pandemia
Declarații făcute de șeful DSU, Raed Arafat:
- În cursul săptămânii care a trecut am avut o ședință la nivelul grupului tehnico-științific, unde a fost discutată situația actuală, incidențele, au fost propuse mai multe măsuri, rezultând hotărârea nr. 20 / 2021. Măsurile sunt următoarele:
- Acolo unde incidența este peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în timpul weekend-ului, și anume în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, circulația să fie permisă doar până la ora 20:00, iar la operatorii economici activitatea să fie permisă până la ora 18:00. Revenirea asupra acestei măsuri în timpul weekend-ului se face când incidența scade sub 3,5 la mie.
- Dacă incidența depășește 7,5 la mie, atunci circulația va fi permisă până la ora 20:00, pe toată durata săptămânii, iar la operatorii economici activitatea va fi permisă până la ora 18:00 tot pe toată durata săptămânii. Revenirea asupra acestei măsuri se face atunci când incidența scade sub 7 la mie.
- Pentru noaptea de 27 – 28 martie, măsura va fi limitată sau mai bine zis extinsă până la ora 22:00 pentru persoanele care vor participa și se vor deplasa ca să participe la serviciile religioase oficiate la sărbătoarea Pesah
- Pentru noaptea de 3 – 4 aprilie, se va permite circulația persoanelor în afara locuințelor pentru participarea la slujbele religioase organizate cu ocazia Paștelui Catolic.
- S-a discutat și de perioada 1 – 2 mai, și atunci vor fi stabilite ore de permisiune de participare la Paștele Ortodox, însă reglementarea nu apare în această hotărâre de guvern
- Operatorii economic care au activitatea de fitness ca și profil vor avea activitatea suspendată unde incidența depășește 4 la mie și se va relua activitatea când incidența scade sub 3,5 la mie.
- Măsura este pentru sălile de fitness, nu se menționează sportul de performanță
- Persoanele care vin din Marea Britanie nu vor mai fi nevoiți să
Declarație pe proprie răspundere, doar după ora 20:00
- Declarația este numai după ora 20:00. Între ora 18:00 și ora 20:00 este timpul care este lăsat, se închid magazinele, lumea se întoarce acasă, deci se circulă.
- După 20:00, atunci, dacă ieși, și nu înseamnă dacă ai ieșit în jurul casei, dacă ieși și vrei să te deplasezi undeva, trebuie să ai asupra ta declarația pe proprie răspundere care zice care este motivul deplasării.
- Localitățile care nu aveau aceste măsuri în ordinul de carantinare, atunci aceste măsuri automat se aplică de către comitet luând în considerare că au o incidență peste 4 respectiv 7,5 la mie
Programul magazinelor, redus
- Am menționat că o să fie un ordin al ministrului Sănătății care vor stabili care sunt regulile de număr de persoane în magazine și cum se va controla acest lucru. Când ai ajuns la faza că la ora 18:00 se închide magazinul, la ora 20:00 trebuie să fii acasă, înseamnă că este faza în care agenții economici trebuie să se gândească la telemuncă, la decalarea programului de muncă.
- Acest program trebuie să ne trimită la o adaptare la locul de muncă, să reducem contactul și acolo.
- Să nu uităm că nu suntem singura țară care face acest lucru.
- Măsura carantinării nu este doar după incidență. Sunt mai mulți parametrii care se analizează înainte de a intra în carantină
Marea Britanie iese de pe lista galbenă
- Arafat a mai declarat, totodată, că a fost aprobată lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat adică ţările cu cod galben. Noutatea este faptul că Marea Britanie nu se mai afla pe aceasta listă.
- Se va putea călători fără intrare în carantina dinspre Marea Britanie către Romania. Aceste măsuri sunt menite să reduca mobilitatea şi contactul pentru a reduce răspândirea virusului. Sunt măsuri obligatorii care nu se mai discută sau dezbate în cadrul comitetelor”.
Cum sunt sancţionaţi operatorii economici care nu respecta restricţiile
- Ministrul de Interne a făcut o serie de precizări privind nerespectarea condiţiilor stabilite de operatorii economici.
- „Principala sancţiune este amenda. În practică s-a constatat că anumiţi operatori economici, reduşi numeric dar vizibil, care au fost sancţionaţi pentru astfel de fapte au continuat să încalce prevederile legale. Am deciis ca aplicarea sancţionarii este nesemnificativă în raport cu profitul. Consideram necesara implementarea unei sanctiuni complementare. Opinam sancţiunea închiderii pe o durata de 15 zile, respectiv 30 de zile a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite, respectiv desfăşoară activitatea suspendată temporar prin măsurile stabilite . (…) Sanctiunea se va materializa prin afişarea la loc vizibil de la intrare sau intrarile în sediul închis temporar a mesajului: „Spatiul este închis temporar din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei” cu menţiunea expresă a datei până la care este valabilă această sancţiune”, a declarat Bode.
Farmaciile vor putea face teste rapide
- Autoritățile au propus ca farmaciile să poată face teste rapide antigen.
Lista completă a restricțiilor adoptate de Guvern
Se propune modificarea și completarea măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii și controlul infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă, după cum urmează:
- Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 2000, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
- Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 2000 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).
- Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 1800 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
- Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 1800 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).
- Suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
- În perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 2000-0200 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.
- În datele de 27.03.2021 și 28.03.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 1800-2200 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.
- Prin excepție de prevederile art. 1, lit. c) și d), în intervalul orar 1800-0500, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
- Se abilitează ministerele de resort să modifice ordinele comune care reglementează condițiile de desfășurare a activității operatorilor economici pentru limitarea răspândirii COVID-19, în sensul stabilirii concrete a numărului maxim de persoane cărora le este permis simultan accesul în interiorul incintelor acestora raportat la suprafața obiectivelor.
- (1) Prin ”incidența cumulată în ultimele 14 zile” se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date
-
Evenimentacum 2 zile
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soţia lui a fost viceprimar la Râşnov şi are afaceri prospere
-
Economicacum 3 zile
O fermă din Făgăraş lansează un suc de afine care va fi distribuit în state precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar, Germania sau Marea Britanie
-
Evenimentacum 2 zile
Chipsuri cu gust de șosete, pe rafturile magazinelor din Brașov. Sortimentul a fost scos pe piață de firma din Harghita care a produs conservele cu excremente de urs
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Percheziţii la Braşov, Bucureşti şi în alte 14 judeţe într-un dosar de înşelăciune cu mobilă la comandă. Prejudiciul, 4 milioane de lei
-
Utilacum 2 zile
Atenţie şoferi! Trafic blocat pe DN 1, la Sinaia. Un copac a fost doborât de vânt
-
Administrațieacum o zi
În Poiana Braşov se va schia până de Paşte
-
Evenimentacum 3 zile
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv. Polițistul Cornel Sandu va sta în spatele gratiilor, pentru următoarele 30 de zile
-
Evenimentacum 2 zile
Caz şocant în Covasna! Un bărbat și-a vândut de mai multe ori fiica de 14 ani ca sclavă sexuală, pe o ladă de bere și 50 de lei