Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Observații solare, în unitățile de învățământ din Brașov. Elevii și profesorii vor putea admira Soarele cu ajutorul telescoapelor de la Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu

Publicat

pe

Publicitate

Începând din acest an, Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu va fi prezent în școlile brașovene pentru a arăta elevilor Soarele așa cum nu l-au văzut niciodată și pentru a prezenta cât mai multe informații despre steaua aflată la 150 de milioane de kilometri distanță de Pământ.

Specialiștii planetariului vor lua telescoapele și le vor așeza în curțile școlilor. Acestea vor fi orientate spre Soare, iar elevii și profesorii vor urmări steaua care ne încălzește, atâta timp cât astrul e pe cer.

„Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu și-a manifestat intenția, susținută și de Inspectoratul Școlar Județean, ca din 2023 să fie prezent în școlile brașovene pentru a arăta elevilor Soarele așa cum nu l-au văzut niciodată și pentru a prezenta cât mai multe informații despre steaua aflată la 150 de milioane de kilometri distanță de Pământ. Ideea noastră este să ne luăm telescoapele, să le instalăm în curțile școlilor și să stăm acolo pentru mai multe ore, atât cât este nevoie, pentru ca elevii însoțiți de profesori sau învățători să poată observa fără să se grăbească Soarele și pentru a putea răspunde la orice întrebare despre steaua care trimite către noi cantități imense de lumină și căldură”, au declarat reprezentanții planetariului.

În cadrul acestor întâlniri, vor vi folosite trei tipuri de telescoape:

Publicitate
  • Telescopul Lunt LS130MT/B1800, cu «filtru» H-Alpha, prin care se poate observa Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se, printre altele, protuberanțele, spiculele sau filamentele solare.
  • Telescopul Skywatcher 80/600 ED Apo, dotat cu «filtru» Ca-H line (Daystar Quark), prin care se poate observa Soarele în lungimea de undă de 396,90 nanometri, văzându-se astfel, printre altele, faculele și plajele solare.
  • Telescopul Skywatcher 100/900 ED Apo, dotat cu prismă Herschel, prin care se poate observa Soarele în lumină vizibilă, fiind evidențiate foarte bine petele solare.

Pentru programare, reprezentanții unităților de învățământ din Brașov sunt sfătuiți să trimită un email la adresele [email protected] sau [email protected].

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes