Connect with us
Publicitate

Social

Oamenii care au fost daţi afară de la RIAL îşi caută dreptatea în justiţie: „Au fost daţi afară oamenii cei mai buni”

Publicat

pe

Publicitate

Muncitorii concediaţi de RIAL, societatea aflată în subordinea Primăriei Braşov, îşi caută dreptatea în justiţie. Oamenii spun că au fost daţi afară cei mai buni muncitori pentru că au îndrăznit să îşi ceară drepturile.

Concediaţi la finalul anului 2021, mai mulţi angajaţi ai societăţii RIAL spun că s-au adresat instanţei pentru că au fost daţi afară – în opinia lor – în mod subiectiv. Directorul societăţii, Sorin Jula, a anunţat încă din vara anului trecut că va fi nevoit să recurgă la concedieri, din cauza modului în care a fost condusă societatea comercială până la venirea sa, transmite adevarul.ro.

Angajaţii au organizat mai multe acţiuni de protest în 2021, însă rezultatul acestora a fost doar o amânare cu câteva luni a concedierilor. La sfârşitul anului trecut, 21 de angajaţi ai RIAL au fost concediaţi. Unora li s-a încheiat perioada de preaviz, alţii urmează să o încheie în aceste zile. Reprezentanţii angajaţilor susţin că au fost concediaţi subiectiv, după ce şi-au cerut drepturi restante.

„Noi am fost mai vocali. Fiind bazaţi pe meserie, ne-am cerut drepturile, dar nu ni le-au dat. E vorba de nişte prime de vacanţă, de prima de Paşte, de prima de Crăciun, încă o primă de Paşte de acum doi ani. 51 dintre noi i-am şi dat în judecată, iar primul termen este pe 23 martie.

Publicitate

Pe noi ne-au disponibilizat pe motiv că nu suntem rentabili, dar oamenii aceştia au terminat Liceul Unirea, au terminat Liceul de Informatică, au terminat o grămadă de blocuri de reabilitat termic. Cu aceşti oameni a făcut fostul director treabă, iar acum au fost daţi afară oamenii cei mai buni”, a explicat Petre Dragomir, reprezentantul angajaţilor de la RIAL.

Societatea avea 56 de muncitori care lucrau, efectiv, pe şantiere. Astfel, aproape 40%% dintre angajaţii care desfăşurau activitatea productivă şi-au pierdut locurile de muncă.

„Disponibilizarea celor 21 de muncitori, aprobată din decembrie 2021, a fost motivată de lipsa îndelungată a unor fronturi de lucru deschise pentru muncitorii societăţii, dar au mai fost şi alte motive. De exemplu: nemulţumirile muncitorilor legate de nivelul salarial, productivitatea scăzută constatată, pe câteva şantiere private, unde o parte din muncitori au fost mobilizaţi temporar, respingerea oricărei propuneri de renegociere a contractului colectiv de muncă, precum şi solicitările repetate ale multor muncitori de a li se da drepturile să plece”, a transmis Sorin Jula, directorul societăţii.

Acesta mai susţine că RIAL nu va lucra cu alte firme şi, cine susţine aşa ceva, dezinformează. De asemenea, RIAL este în proces de reorganizare, dar vor fi luate măsuri justificate pentru a asigura stabilitatea societăţii, inclusiv externalizarea unor activităţi.

Recent, Consiliul Local Braşov a aprobat bugetul pentru 2022. În ce priveşte funcţionarea societăţii, acesta este suficient doar pentru 7 luni, deci, există posibilitatea unor noi disponibilizări.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes