Connect with us
Publicitate

Fapt divers

O ursoaică din Italia, care a ucis o tânără, ar putea fi mutată în rezervația de urși din Zărnești

Publicat

pe

Ursoaica Jj4 din Italia, care a ucis în aprilie o tânără care făcea jogging în regiunea Trentino-Alto Adige, ar putea fi mutată în România, în rezervația cunoscută drept ”sanctuarul de la Zărnești”, transmite agenția ANSA, citată de Rador.

În ultimele zile, s-a semnat acordul definitiv între Brambilla și șefa rezervației, Cristina Lapis: în caz de transfer, sanctuarul va aranja transportul lui Jj4 cu un vehicul propriu adecvat scopului, iar asociaţiile de protectie a animalelor şi a mediului Leidaa, Oipa și Enpa vor suporta toate cheltuielile. Transferul se poate face imediat.

”Aș dori să-i dau acestui urs numele Speranza – a spus Cristina Lapis – pentru că este o speranță pentru toți urșii din Trentino, care ar trebui să trăiască liberi. Iar președintelui provinciei (Trentino – n.red.), Maurizio Fugatti, aș dori să-i spun că ursoaica nu este proprietatea sa și că în Italia nu mai există pedeapsa cu moartea”.

Decizia de mutare, care nu este definitivă, a venit după ce o instanță italiană a suspendat decizia guvernatoruli regiunii de a o eutanasia pe ursoaică.

Publicitate

Michela Vittoria Brambilla, președintele Ligii Italiene pentru Apărarea Animalelor și a Mediului (Leidaa) și al Intergrupului Parlamentar pentru Drepturile Animalelor și Protecția Mediului, a declarat că sanctuarul Liberty din Zărneşti, în România, este o structură excelentă, potrivită pentru găzduirea Jj4, ursoaica închisă la Casteller şi condamnată la moarte pentru că a atacat-o pe tânăra Andrea Papi, şi poate servi ca model pentru oaza-refugiu destinată să-i primească urșii problematici”.

Deputata Brambilla vrea să construiască în Trentino o rezervație similară cu cea de la Zărnești.

„În perspectivă – spune Brambilla – urșii din Trentino, chiar dacă sunt problematici, ar trebui să rămână acolo unde s-au născut. Dacă pentru Jj4 nu este posibil acest lucru, avem totuși la îndemână soluția refugiului din Zărnești”.

Dr. Rainer Schneider, expert în carnivore mari şi director medical al Crasului „Stella del Nord” din Leidaa, a confirmat ”înalta calitate a structurii și a existența condițiilor de siguranță chiar și în timpul transportului”. Doctorul a fost însărcinat de cele trei asociații care au obținut suspendarea uciderii ursoaicei Jj4 – Leidaa, Oipa și Enpa – să efectueze o inspecție a structurii românești.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes