Connect with us
Publicitate

Eveniment

O tânără și-a dat în judecată părinții pentru că se opun relației cu un etnic rom. Ce a decis instanța

Publicat

pe

silhouette of man and woman facing each other during golden hour

Un caz neobișnuit a apărut în instanța din județul Harghita, unde o tânără de 16 ani a decis să își dea părinții în judecată, cerându-le judecătorilor să îi recunoască capacitatea deplină de exercițiu și să fie scoasă de sub tutela lor. Adolescenta susține că părinții îi interzic să aibă o relație cu un băiat de etnie romă.

Procesul a fost deschis în baza articolului din Codul Civil care prevede că „pentru motive temeinice, instanța de tutelă poate recunoaște minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exercițiu”, conform Adevărul.

În cererea de chemare în judecată, tânăra a arătat că „s-a văzut nevoită” să solicite recunoașterea anticipată a capacității sale de exercițiu, deoarece „în ultima perioada s-au înrăutățit relațiile lor de familie și nu mai poate suporta acțiunile părinților, chiar dacă a încercat să vorbească cu ei de nenumărate ori”.

Ea a susținut că, „atât părinții, cât și frații sunt agresivi și a fost bătută de aceștia de mai multe ori, chiar din copilărie”. În plus, adolescenta a arătat că, „având în vedere această atmosferă tensionată de acasă, a început să petreacă majoritatea timpului cu familia prietenului ei, care sunt alături de ea și o susțin din toate punctele de vedere”.

Publicitate

Serie de acuzații grave

Adolescenta din Harghita a înaintat o serie de acuzații grave împotriva părinților ei în procesul deschis în instanță. Ea susține că părinții sunt împotriva relației sale cu un băiat de etnie romă, deși condițiile de viață ale acestuia sunt bune. Adolescenta a afirmat că a fost uimită să afle că „motivul opoziției părinților reprezintă obiceiurile din acea comunitate”.

Tânăra a mai arătat că părinții ei „au intenția să o mărite, dar au ales o altă persoană, cu care ea nu este de acord, dar nu știe dacă va avea dreptul și posibilitatea să aleagă”.

Adolescenta a mai susținut că îi este interzis să părăsească domiciliul, că atunci când părinții nu sunt acasă este închisă în casă fără chei suplimentare și fără posibilitatea de a scăpa dacă se întâmplă ceva.

Tânăra a mai afirmat că a terminat clasa a VIII-a și dorește să continue studiile liceale, dar părinții sunt împotriva acestui lucru și nu îi permit. De asemenea, adolescenta susține că părinții o obligă să muncească și că în cursul lunii august 2022, fără acordul ei, urmează să fie dusă în străinătate, probabil în mod forțat, în Germania, pentru a realiza venituri, fără a avea dreptul de a alege și fără a ști ce fel de muncă trebuie să presteze.

Poziția legală a părinților

Părinții adolescentei s-au apărat spunând că acuzațiile fiicei lor „nu reflectă realitatea” și că „în spatele petiției sale se află un alt motiv”. Părinții au precizat că au patru copii, dintre care doi sunt deja majori. Ei au declarat că sunt o familie modestă, cu posibilități financiare limitate, dar că au oferit copiilor tot ce s-a putut oferi pentru ca aceștia să beneficieze de condiții optime de creștere și educație, fără nicio diferență față de ceilalți copii.

Părinții au mai precizat că au asigurat copiilor un climat optim în familie, nu i-au agresat fizic sau psihic, așa cum susține adolescenta, au acordat acestora, fără excepție, afecțiune și iubire părintească și au sprijinit procesul lor educațional, fără excepții.

Povestea din spatele procesului

Părinții care au fost dați în judecată de fiica lor le-au explicat judecătorului că, înainte de a deschide procesul, fiica lor s-a cunoscut cu un băiat de etnie rromă, în vârstă de 22 de ani, care locuiește într-o colonie de romi. Familia a arătat că în coloniile respective ritmul vieții diferă, regulile de conviețuire socială sunt total diferite față de ale lor.

Astfel, părinții au arătat că în noaptea de 25 spre 26 iulie 2022, fiica lor „a sărit pe geam și a fugit cu acest băiat de etnie romă”. Cu ajutorul Poliției, fata a fost readusă acasă, însă „la scurtă vreme istoria s-a repetat”, fata fugind din nou cu băiatul de care s-a îndrăgostit și nu s-a mai întors.

Părinții au arătat că au încercat să îi explice fetei, la telefon, că nu este bine ceea ce face, faptul că ei nu sunt de etnie rromă și nu pot trăi după „regulile” lor. Părinții au arătat că fata „refuză orice discuție cu ei pe această temă, refuză practic orice sfat din partea lor”.

Cei doi părinți s-au mai apărat explicând că sprijină educația școlară a fetei, care a terminat clasa a VIII-a și a fost înscrisă la liceu, de unde părinții au aflat că are 177 absențe nemotivate și mediile neîncheiate pe primul semestru. Părinții au arătat că, deși cunoaște situația lor financiară precară, fata i-a mințit în permanență, în sensul că, sub aparența deplasării sale la școala, a primit banii de la ei, însă a cheltuit pe alte vicii, fără să se ducă la școală.

Declarația „soacrei” și hotărârea instanței

Printre martorii audiați s-a numărat și „soacra” adolescentei, care nu a putut să precizeze în detaliu informații despre liceul la care aceasta era înscrisă și nici să confirme dorința tinerei de a-și continua studiile sau de a trece examenul de bacalaureat.

Declarațiile martorei au doar confirmat dorința adolescentei de a avea o relație cu fiul acesteia și de a se căsători în viitor.

După ce a audiat adolescenta, judecătorul a ajuns la concluzia că motivația acesteia de a se elibera din tutela părinților este doar dorința de a fi împreună cu iubitul său. „Aceste motive expuse de reclamantă sunt considerate de instanţă ca fiind neîntemeiate şi nici nu i-ar proteja cel mai bine interesele minorei”, a decis judecătorul care le-a dat dreptate părinților.

Judecătorul a mai arătat că „atitudinea agresivă a părinților, intenţia de a o trimite pe reclamantă la muncă în străinătate sau împotrivirea acestora ca reclamanta să-şi continue evoluţia şcolară, nu au fost confirmate de probele administrate în cauză, nefiind nici măcar invocate concret de reclamantă la interogatoriu”.

Verdict nefavorabil: „Exigențele impuse de părinți sunt rezonabile”

Adolescenta a primit un verdict nefavorabil. Judecătorul a menționat că, din interogatoriul adolescentei, a reieșit faptul că aceasta a renunțat la școală, deoarece părinții nu i-au permis să întrețină o relație de dragoste. El a arătat că această decizie nu poate fi atribuită părinților și că nu există nicio legătură între deciziile acestora cu privire la viața personală a copilului lor și refuzul adolescentei de a mai merge la școală.

Judecătorul a mai arătat că, dacă solicitarea adolescentei ar fi admisă, interesul superior al acesteia nu ar fi protejat, deoarece aceasta ar avea nevoie de îndrumarea și sfaturile părinților, chiar dacă nu este de acord cu opiniile acestora. El a decis că exigențele impuse de părinți sunt rezonabile și se încadrează în ansamblul drepturilor și îndatoririlor ce compun autoritatea părintească. Verdictul nu este definitiv.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes