Util
O nouă tranşă de vaccinuri Pfizer BioNTech a ajuns în România. 11.700 de doze se îndreaptă către Braşov

Astăzi a sosit în România a șasea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech. Este vorba de 92.430 de doze, dintre care 11.700 vor fi disribuite și la Centrul Regional de Distribuție din Brașov.
Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, cele 92.430 doze de vaccin au ajuns în țară pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.
„Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă”, a transmis CNCAV.
Dozele vor fi distribuite astfel:
– Centrul Regional de Distribuție București: 35.100 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Brașov: 11.700 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Cluj: 10.530 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Constanța: 9.360 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Craiova: 7.020 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Iași: 11.700 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 7.020 doze.
Potrivit CNCAV, în centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare.
Conform calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma sa fie adusă în România marți, 26 ianuarie, iar la acest moment se așteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.
De asemenea, CNCAV precizează că pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.
„În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunțat revenirea la programul inițial de livrări către Uniunea Europeană începând cu 25 ianuarie și va crește numărul de doze în jurul datei de 15 februarie”, a mai anunțat CNCAV.
Util
VIDEO / Tutoriale ANRE – Cum folosim comparatoarele de prețuri la energie electrică și gaze naturale

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat două tutoriale video prin care îi învață pe consumatorii de energie electrică și gaze naturale cum să utilizeze comparatoarele de prețuri. Reamintim că piața gazelor a fost liberalizată complet pentru consumatorii casnici de la 1 iulie 2020, iar cea a energiei electrice de la 1 ianuarie 2021. Consumatorii au posibilitatea de a alege ofertele cele mai avantajoase și de a-și schimba furnizorii.
Consumatorii de energie trebuie informați cât mai clar că își pot schimba furnizorii, în urma liberalizării pieței, iar autoritățile trebuie să ia măsuri în acest sens, se arată într-o scrisoare a Comisiei Europene transmisă, la sfârșitul lunii ianuarie, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Ministerului Energiei, potrivit surselor HotNews.ro. În scrisoare se precizează că măsurile trebuie să vizeze furnizarea de informații către consumatori, în special despre dreptul lor de a alege alți furnizori, îmbunătățirea comparatoarelor de prețuri și limitarea barierelor în calea transferului de la un furnizor la altul.
Slaba informare a consumatorilor despre liberalizarea pieței energiei a creat haos, unul dintre responsabili fiind chiar ANRE. Autoritatea a început să se implice într-o oarecare măsură în informarea consumatorilor casnici abia după ce a atras presa atenția asupra haosului de pe piața energiei.
Informarea consumatorilor ar fi trebuit făcută cu mult timp înainte ca liberalizarea să aibă loc. Nu s-a întâmplat acest lucru. Dimpotrivă, a refuzat până în ultimele zile din 2020 să comunice pe acest subiect. De asemenea, comparatorul de prețuri a fost actualizat cu câteva zile înainte de liberalizare, până atunci fiind inutil. Ba, mai mult, ANRE a favorizat marii furnizori prin faptul că nu le-a impus să informeze eficient clienții că urmează să aibă loc o liberalizare, iar că cei care nu încheie contracte pe piața liberă vor rămâne în regim de serviciu universal, la prețuri mult mai mari decât cele din zona concurențială.
Important de știut
– Toți consumatorii care au fost trecuți automat în serviciul universal, la unul dintre furnizorii de ultimă instanță, vor plăti mai mult. Fără discount, prețurile sunt cu până la 26% mai mari față de discount. Cu discount, această diferență se mai reduce, însă nu cu mult. Discountul reprezintă diferența dintre prețul de serviciu universal și cea mai ieftină ofertă a furnizorului actual. Însă, această diferență este nesemnificativă. De exemplu, la Electrica Furnizare discountul poate fi de 1,3 lei la un consum de 100 KW, iar la E.ON este de zece bani.
– Disconturile pentru ianuarie vor fi oferite în luna februarie, deoarece Ordinul ANRE a fost emis pe 20 ianuarie. Practic, acum, mulți consumatori s-au trezit cu facturi cu până la 26% mai mari față de decembrie și fără discounturi.
– Mai avantajați sunt cei care au schimbat furnizorul, alegând cele mai ieftine oferte de pe piața concurențială. Unii furnizori au prezentat oferte cu prețuri mai apropiate de cele din decembrie.
– Ultimul ordin al ANRE nu obligă furnizorii de ultimă instanță să ofere discounturi, așa cum cred unii consumatori. Oferă doar posibilitatea ca aceste discounturi să fie acordate benevol.
Util
METEO / Cum va fi vremea până pe 14 martie în zona Brașovului și la munte

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 1 – 14 MARTIE
La începutul primei săptămâni valorile termice diurne vor fi în creștere treptată, astfel că în zilele de 4 și 5 martie vremea va deveni caldă, cu maxime medii de până la 12 grade, apoi se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul a 3…5 grade, în intervalul 6-8 martie. După 9 martie regimul termic va fi în ușoară creștere spre valori apropiate de normalul perioadei, medii ale maximelor de până la 7…8 grade. Temperaturile minime vor fi preponderent negative și se vor situa în medie între -4 și -2 grade, exceptând nopțile din perioada 7-10 martie când vor fi mai scăzute, spre medii de -8…-5 grade. Precipitații în general slabe cantitativ, vor fi pe arii restrânse în data de 1 martie și din nou, cu caracter local și temporar, începând cu 5 martie și până la sfârșitul intervalului de referință.
LA MUNTE
Vremea se va încălzi până pe data de 4 martie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 5…6 grade și cea a minimelor de -3…-2 grade.
Răcirea prognozată pentru intervalul 5-7 martie va determina maxime, în medie, în jurul a -2 grade și minime, în medie, de -9..-7 grade.
În cea de-a doua săptămână a lunii martie, în ansamblu normală termic pentru această regiune, media temperaturilor maxime va crește treptat spre 0…2 grade, iar cea a minimelor va ajunge la -6…-4 grade.
Probabilitatea pentru precipitații, predominant ninsori va fi în creștere începând din data de 5 martie.
Util
Vremea se răcește în întreaga ţară. Informare meteo de vânt puternic, începând de sâmbătă dimineaţă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo în ceea ce privește starea vremii, începând cu noaptea de vineri spre sâmbătă. Conform prognozei, vântul se va intensifica treptat, urmând să cuprindă cea mai mare parte a țării, pe parcursul zilei de sâmbătă.
Meteorologii anunţă că în zonele joase, rafalele vor ajunge la 45 – 55 de kilometri la oră, iar în zonele montane, până la 80 – 90 de kilometri la oră. Vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimți treptat în toate regiunile țării.
INFORMARE METEOROLOGICĂ
Interval de valabilitate: 27 februarie, ora 06:00 – 01 martie, ora 12:00
Fenomene vizate: intensificări ale vântului
Zone afectate: conform textului
Din a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (26/27 februarie) vântul se va intensifica treptat, la început în nord-est și la munte, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (27 februarie) în cea mai mare parte a țării. Duminică (28 februarie) și luni (1 martie) intensificări temporare ale vântului vor mai fi îndeosebi în regiunile estice și în zona de munte.
Se vor înregistra viteze la rafală, în general, de 45…55 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali se vor depăși 80…90 km/h.
Notă: La munte, în general la altitudini mai mari de 1500 m, vor fi intervale în care va ninge, iar în estul teritoriului, îndeosebi din a doua parte a nopții de duminică spre luni (28 februarie/1 martie), și pe parcursul zilei de luni (1 martie) vor predomina ninsorile.
Vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimți treptat în toate regiunile, astfel că valorile termice se vor situa în jurul celor normale.
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
-
Fapt diversacum 2 zile
Elena Udrea: „Cum să dai o condamnare de 8 ani cu executare unei femei, unei mame? Nu mai avem un gram de umanitate”
-
Socialacum 3 zile
Incidența la Brașov a ajuns la 4,33 – Situația pe toate localitățile
-
Socialacum 3 zile
VIDEO / Un microbuz cu 10 oameni s-a răsturnat în urma unui accident petrecut pe DN 13, între Braşov şi Feldioara
-
Administrațieacum 2 zile
Allen Coliban, acuze grave la adresa P&P SRL, firma care administrează parcările publice din Brașov: „Firma care își permite să lase astfel de notificări în geamurile mașinilor, nu are acest drept”
-
Administrațieacum 2 zile
VIDEO / Municipiul Brașov a obținut, prin legea bugetului de stat, cea mai mare alocare directă de fonduri din ultimii 10 ani, pentru investiții
-
Economicacum 3 zile
Aproximativ 100.000 de turişti la Braşov, în ianuarie, cât Prahova, București și Cluj la un loc
-
Evenimentacum 3 zile
Polițiștii brașoveni fac percheziții la 23 de adrese, pentru furt de catalizatoare
-
Socialacum 2 zile
Incidența în municipiul Brașov a ajuns la 4,53 – Situația pe localități