Connect with us
Publicitate

Economic

O nouă pensie pentru români. Cine poate beneficia de venituri mai mari și care sunt condițiile

Publicat

pe

Cetățenii români care au contracte de muncă încheiate în mai multe state din Uniunea Europeană vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleași condiții și cu aceleași costuri de reglementare ca în toate statele membre. 

Publicitate

Parlamentul a adoptat un proiect de lege care permite românilor care au contracte de muncă în mai multe state UE să opteze pentru un produs personal de pensie cu costuri reglementate și aceleași condiții de funcționare în toate statele membre. Acesta este în conformitate cu Regulamentul paneuropean de pensii personale (PEPP), care stabilește norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuția și supravegherea produselor de pensii personale distribuite în UE.

Proiectul de lege prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont național din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării de invaliditate, iar contribuțiile la PEPP sunt deductibile fiscal. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va reglementa, supraveghea și controla furnizorii de PEPP pentru care România este stat membru de origine.

Potrivit Comisiei Europene, PEPP este o alternativă simplă și cu caracteristici standard la diferitele sisteme de pensii private disponibile la nivel național în UE, permițând cetățenilor să păstreze același sistem de pensii chiar dacă se mută într-o altă țară UE. Acesta va fi oferit de o gamă largă de întreprinderi financiare din întreaga UE și va fi disponibil în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale, alături de sistemele de pensii private existente la nivel național.

Publicitate

Prin canalizarea economiilor către investiții pe termen lung, PEPP va contribui la stimularea creșterii economice în UE, oferind furnizorilor de pensii personale o piață unică reală și o distribuție transfrontalieră facilitată, care le va permite să pună în comun active și să creeze economii de scară.

Odată cu aplicarea noului sistem, persoanele care economisesc pentru pensie vor avea mai multe posibilități de alegere și vor beneficia de avantajele unei concurențe sporite și de o transparență și o flexibilitate mai mari în ceea ce privește opțiunile de produse. În același timp, PEPP va contribui la canalizarea economiilor către piețele de capital și va aduce beneficii în materie de investiții și creștere economică în UE.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes