Connect with us
Publicitate

Social

O nouă minivacanță, la începutul lunii iunie. Românii ar putea avea 5 zile libere de Ziua Copilului și Rusalii

Publicat

pe

Distracția de 1 Mai s-a încheiat, dar românii se gândesc deja la următorul concediu. Începutul lunii iunie vine cu o nouă minivacanță cu ocazia Zilei Copilului și a Rusaliilor. Dacă Guvernul aprobă o punte între cele două sărbători, atunci sute de mii de români s-ar putea bucura de 5 zile libere legale, în acea perioadă.

Ziua Copilului a fost declarată prin lege zi liberă în toată țara. Anul acesta, sărbătoarea cade într-o zi de joi, însă în aceeași perioadă românii sărbătoresc și Rusaliile, duminică, 4 iunie și luni, 5 iunie. Pentru ca românii să aibă parte de o minivacanță de 5 zile, Guvernul ar trebui să aprobe o punte între cele două sărbători. Practic, aleșii vor decide dacă vor declara zi liberă și pe data de 2 iunie, adică vineri.

Potrivit adevarul.ro, pe lângă concediul de odihnă, românii mai au prin lege zile libere legale. În 2023 sunt 15 zile libere, conform Codului Muncii. 11 dintre aceste zile pică în timpul săptămânii. Iată care sunt zilele libere legale de care se vor mai bucura românii în restul anului:

  • 1 iunie – Ziua Copilului; Joi
  • 4 și 5 iunie; Rusalii; Duminică și Luni
  • 15 august; Adormirea Maicii Domnului; marți
  • 30 noiembrie; Sfântul Andrei; Joi
  • 1 decembrie; Ziua Națională a României; vineri
  • 25 și 26 decembrie; Crăciunul; luni și marți

Pe lângă mini-vacanța de Rusalii, românii ar mai putea lega patru zile la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august, care pică într-o zi de marți. Dacă se aprobă și luni, atunci vor fi patru zile legate.

Publicitate

Și de ziua Sfântului Andrei s-ar putea lega o mică vacanță de patru zile, deoarece pică într-o zi de joi, astfel că dacă se va aproba și vineri, atunci vor fi din nou patru zile libere legate.

De 1 Decembrie, care pică într-o zi de vineri, vom avea o mini-vacanță de trei zile, iar de Crăciun vom avea o sărbătoare de patru zile, de sâmbătă până marți.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere vor primi mai muți bani la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes