Connect with us
Publicitate

Economic

O făgărășeancă a ajuns să câștige zeci de mii de euro din producția de zacuscă, dulceață și sosuri sub brandul GourmeTradiţional. Doar anul trecut afacerea i-a adus venituri de 34.000 euro

Avatar

Publicat

pe

Anul trecut, antreprenoarea a investit 38.000 de euro în amenajarea bucătăriei, o parte din bani reprezentând finanţare europeană.

Publicitate

Daniela Graura are mai bine de 26 de ani de experienţă în in­dus­tria HoReCa, iar acum 10 ani şi-a extins activitatea cu GourmeTradiţional, un brand sub care produce şi vinde borcane de zacuscă, dulceaţă şi sosuri, toate preparate în Făgăraș, scrie Ziarul Financiar.

„Avem şi alte activităţi în domeniul ospi­ta­lităţii, adică un restaurant (Casa Terra) şi o divi­zie de catering (Gourmet Tour). Acum zece ani am început să facem borcane cu dul­ceaţă, zacuscă, chutney (tip de sos – n. red.), adică ceea ce se numeşte GourmeTra­di­ţio­nal. În 2020, am dezvoltat mai mult gama de produse“, a spus Daniela Graura la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Publicitate

Gama de produse GourmeTradiţional cu­prinde atât preparate dulci, precum siro­puri, gemuri şi dulceţuri, cât şi mai multe sortimente de zacuscă şi câteva produse menite să însoţească brânzeturile.

„Atelierul se află în Făgăraş. Am in­­vestit anul trecut într-o bucătărie mo­­bilă, printr-un proiect de fi­nan­ţare. Investiţia a fost de 38.000 de euro – par­ţial fonduri europe­ne, parţial con­tri­buţia noastră.“

Publicitate

Fructele şi legumele provin de la culti­va­tori din zona Făgăraşu­lui. Ele sunt cum­părate şi prelucrate de o echi­pă formată din circa 16 an­ga­jaţi perma­nenţi, cărora li se adau­gă, periodic, colabo­ra­tori. GourmeTra­di­ţio­nal a în­sem­nat în 2020 o cifră de afaceri de 34.000 de euro.

„Nu avem un site unde se pot plasa co­menzi şi nici nu ne gândim să facem. Asta nu ne împiedică totuşi să livrăm către clienţi care vând mai departe pe site-urile lor. Suntem de ase­menea prezenţi în băcănii din Bucureşti, precum Pain Plaisir, sau Braşov“, mai spune Daniela Graura. Comenzi se pot plasa şi tele­fonic sau pe adresa de e-mail a companiei.

Pentru 2021, planul fondatoarei GourmeTra­diţional este să dezvolte mai mult gama de produse, mizând mai degrabă pe diversitate decât pe cantitate.

Publicitate

În ceea ce priveşte preţurile, de pildă, sub brandul GourmeTradiţional, un borcan de dulceaţă din afine de pădure, la 250 de grame, costă 14,5 lei, iar un borcan de 300 de grame de zacuscă simplă cu vinete este 14 lei.

„Anul 2020 ne-a probat adaptabilitatea, creativitatea, capacitatea de a identifica noi pieţe pentru produsele noastre, o altă manieră de abordare în relaţia cu clienţii. S-a produs debutul unei legături directe între producători, grupuri de producători şi consumatori“, remarcă Daniela Graura.

Ea are în derulare de asemenea o investiţie începută în 2019 într-un centru de gastronomie, unde vrea să dezvolte partea de cercetare şi creaţie de produse noi. Centrul va fi şi gazdă pentru pasionaţii de gastronomie.

Publicitate
Publicitate
1 Comentariu
 • Avatar daniel spune:

  povesti la gura sobei.o tanara face bla bla si are profit de zeci de mii de euro.daca ar fi asa usor sa incepi o afacere in Romania,am fi cu totii patroni.cati au idee ce taxe si impozite se platesc la stat pentru un angajat ?

 • Economic

  Compania Naţională de Investiţii se reorganizează şi face 135 de angajări pentru a derula noi proiecte de dezvoltare cu fonduri europene

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Compania Naţională de Investiţii (CNI), societate comercială în subordinea Ministerului Dezvoltării şi Lucărilor Publice, va fi reorganizată şi va angaja aproximativ 135 de persoane pentru a derula noi proiecte cu fonduri europene, potrivit Hotărârii de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

  Publicitate

  CNI explică angajarea personalului suplimentar şi creşterea cheltuielilor cu salariile – cu 227% faţă de nivelul bugetat în 2020 – prin numărul tot mai mare de obiective de investiţii pe care le derulează, din iulie 2020 şi până în prezent fiind depuse peste 3.000 de solicitări noi pentru diverse tipuri de lucrări în domeniul construcţiilor.

  Lucrări pentru şcoli şi spitale, drumuri şi canalizare

  Astfel, în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, au fost incluse subprograme noi care se referă la lucrări pentru şcoli, spitale, drumuri şi canalizare.

  Publicitate

  Această majorare de personal este determinată de modificările aduse la ordonanța privind înființarea CNI SA, respectiv includerea în PNCIPS a unor subprograme noi (Subprogramul „Unități şi instituţii de învăţământ de stat”, Subprogramul „Unităţi sanitare” Subprogramul „Drumuri de interes local şi drumuri de interes judeţean”, Subprogramul „Fose septice, microstaţii de epurare, sisteme de alimentare cu apă şi sisteme de canalizare”, potrivit companiei.

  „Ținând cont de toate aceste modificări legislative, se impune atât o reorganizare a activității CNI prin crearea de noi departamente care să implementeze noile subprograme, cât și suplimentarea cu noi activități a departamentelor care implementează subprogramele care au fost extinse”, notează CNI.

  Publicitate

  Angajările se vor face până în luna iulie inclusiv, Compania de Investiţii urmând să ajungă la un număr total de 350 de angajați, de la 215 în prezent.

  Cheltuielile pentru investiţii sunt estimate la 1,4 miliarde lei, alocaţii de la buget.

  Printre cele mai importante obiective de interes naţional în derulare la CNI sunt construirea noului stadion „Rapid”, cu aproximativ 100 milioane lei (n.r. Arenele Steaua şi Arcul de Triumf au fost finalizate şi recepţionate), reabilitarea şi consolidarea Colegiului Naţional Carol I şi a Operei Române din Craiova – 98 milioane lei şi restaurarea Cazinoului de la Constanţa – 57 milioane lei.

  Publicitate

  De asemenea, CNI îşi propune şi construirea a 30 de cămine studenţeşti (7 cămine sunt deja în implementare) în 15 oraşe centre universitare, cămine care vor avea o capacitate totală de peste 10.000 de noi locuri de cazare.

  CNI, în calitate de unitate de implementare proiecte, poate realiza proiecte finanțate din fonduri europene în cadrul următoarelor programe operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020: Programul operațional Infrastructură mare, Programul operațional Competitivitate și Programul operațional Regional, precum și în perioada de programare 2021-2027.

  Publicitate
  Citește mai mult

  Economic

  ProdLacta Braşov estimează în acest an venituri totale mai mari cu 34% şi un profit în creştere cu 74%

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Fabrica de lactate ProdLacta din Braşov estimează venituri totale de 132,59 milioane lei în acest an şi un profit de 2,79 milioane lei, arată indicatorii aprobaţi săptămâna trecută de acţionari.

  Publicitate

  În anul 2020, ProdLacta a înregistrat un profit de 1,6 milioane lei şi venituri totale de 99,12 milioane lei. Exportul a avut o valoare de 24,84 milioane lei.

  În anul 2020, compania a pus în funcţiune investiţii de 3,8 milioane lei. La 31 decembrie 2020 au rămas investiţii în curs în valoare de 8,59 milioane lei. Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare stabilite pentru acest an se ridică la 5.000 lei.

  Publicitate

  Principalele pieţe de desfacere sunt: judeţul Braşov, Bucureşti şi judeţele Prahova, Harghita, Argeş, Buzău, Iaşi, Bacău, Suceava.

  Compania are circa 340 de angajaţi şi o capitalizare de 41,06 milioane lei.

  Publicitate

  Prodlacta s-a înfiinţat în 1991 prin reorganizarea fostei întreprinderi de Colectarea şi Industrializarea Laptelui, scrie news.ro.

  Publicitate
  Citește mai mult

  Economic

  Fabrica de hârtie DS Smith, din Zărneşti, investeşte 11 milioane de euro în dezvoltare durabilă

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  DS Smith a anunţat planul de investiţii pe termen scurt şi mediu ce urmează a fi implementat la nivelul fabricii din Zărneşti.

  Publicitate

  Prin acest demers, compania urmăreşte dezvoltarea operaţiunilor de fabricare a hârtiei, cu un impact pozitiv asupra economiei locale şi a mediului înconjurător, dar şi atingerea obiectivelor cheie definite de către Grup, în materie de sustenabilitate.

  Astfel, în perioada 2021 – 2023, DS Smith Zărneşti va investi 11 milioane de Euro pentru înlocuirea sistemului de canalizare, achiziţia şi punerea în funcţiune a unei noi staţii de epurare a apelor tehnologice, dar şi a unui incinerator, acesta din urmă permiţând scăderea consumului de gaz la nivelul fabricii şi a amprentei de dioxid de carbon cu până la 20% pe an. În acelaşi timp, noile echipamente vor contribui la reducerea consumului de apă proaspătă cu până la 20%, respectiv reducerea cu 60% a cantităţii de deşeuri tehnologice, printr-o mai bună valorificare internă a acestora. Calendarul final al implementării va putea fi stabilit în funcţie de perioada necesară eliberării avizelor de către autorităţile de resort.

  Publicitate

  Obiectivul planului nostru de investiţii este acela de a creşte eficienţa activităţii de producţie a hârtiei, şi, totodată, de a minimiza impactul asupra mediului înconjurător, printr-o mai bună gestionare a resurselor şi un nivel mai redus de emisii de dioxid de carbon. Vrem să aducem în fabrică tehnologie de ultimă generaţie, pentru a continua să ne desfăşurăm activitatea la un nivel de performanţă ridicat. DS Smith şi-a asumat un angajament pe termen lung faţă de bunăstarea comunităţii locale din Zărneşti – fie că vorbim despre oameni sau despre ecosistem – aşa că toate demersurile noastre se îndreaptă în această direcţie şi ne bucurăm să creăm perspective pentru dezvoltări ulterioare.”, spune Marius Juncanariu, Director, DS Smith Zărneşti.

  Pe lângă locurile de muncă asigurate şi susţinerea economiei locale, fabrica de hârtie DS Smith Zărneşti dezvoltă şi o serie de iniţiative menite să susţină educaţia şi biodiversitatea, noi proiecte urmând să fie lansate pe parcursul anului 2021. Anul trecut, compania a încheiat un parteneriat cu şcolile gimnaziale din Zărneşti, prin intermediul căruia peste 300 de elevi au participat la sesiuni interactive pe teme precum protecţia mediului, colectarea selectivă a deşeurilor şi economia circulară.

  Publicitate
  Publicitate
  Citește mai mult
  Publicitate
  Publicitate

  De Interes

  >