Connect with us
Publicitate

Economic

O escadrilă de 12 elicoptere ale MApN, modernizată la IAR Ghimbav

Publicat

pe

Publicitate

Ministerul Apărării Naționale a dat undă verde pentru modernizarea escadrilei de 12 elicoptere IAR 330 de la Baza Mihail Kogălniceanu.

În doar câțiva ani, ele vor avea dotări de ultimă generație și vor zbura mai sigur în condiții de vizibilitate redusă. De modernizare vor avea parte și avioanele cu care se antrenează viitorii piloți de vânătoare, relatează stirileprotv.ro.

Bătrânele elicoptere militare IAR 330 vor trece printr-un proces amplu de transformare la IAR Brașov, proces ce va dura până la trei ani.

„Vorbim de tehnologie adusă la zi, în ceea ce privește sistemele de navigație și cele de pilotaj, într-adevăr pe o platformă care suferă de asemenea și o reparație capitală în ceea ce privește celula ca atare.”, spune Comandor Ciprian Marin, CDT Escadrila Elicoptere IAR 330 Puma.

Publicitate

Tehnologia de ultimă generație va fi furnizată de israelienii de la Elbit și are menirea de a crește siguranța zborurilor, mai ales în condiții de vizibilitate redusă, dar și capacitatea de reacție în teatrele de operații.

„Modernizarea a venit prin adăugarea unui pachet de hărți inteligente și ecrane intuitive care pot afișa informații în timp real, referitoare la poziția aeronavei, senzori de avertizare în ceea ce privește iluminarea laser sau radar, dar și prin implementarea unui sistem care permite zborul în condiții improprii, sistemul Brightnite, la care facem referire, care asigură o imagine sintetică ce poate fi afișată pe casca de zbor, prin niște senzori amplasați în botul elicopterului.”, mai transmite Comandor Ciprian Marin, CDT Escadrila Elicoptere IAR 330 Puma.

După cea mai mare modernizare din ultimii 20 de ani, elicopterele IAR 330 vor fi dotate cu sisteme de afișare și urmărire avansate, cu sisteme electro-optice de ultimă  generație, dar și cu pachet de misiune pentru aeronave care includ ecrane inteligente, hărți digitale și sisteme de supraveghere.

În programul de modernizare al Forțelor Aeriene Române vor intra și 10 avioane de antrenament IAR 99 Șoim care vor fi echipate cu sisteme de avionică avansate, inclusiv unul virtual pentru antrenamente live, dar și sisteme de control al armamentului. Echipamentele îî vor ajuta pe piloți să facă tranziția către avioanele F16 Fighting Falcon.

Pentru modernizarea acestor elicoptere și avioane, Armata va cheltui aproape 90 de milioane de euro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes