Social
O comună din Covasna ”stă pe o mare de apă minerală” dar nu are apă potabilă. Oamenii fierb apa care vine prin rețeaua publică

Administrația comunei Micfalău, din Covasna, a aflat în urma mai multor foraje că e înconjurată de izvoare de apă minerală, însă în continuare nu poate furniza populației apă potabilă în rețeaua publică, informează Covasna Media.
O investiție care vizează sistemul de alimentare cu apă al comunei, ridicată la aproape 530.000 de lei, este soluția de compromis. Autoritățile vor să construiască încă un rezervor suprateran de înmagazinare, care să funcționeze pe lângă cele două vechi, deja existente.
Noul rezervor, de 320 de metri cubi, va fi foarte util pentru că, potrivit primarului Demeter Ferenc, va putea deservi populația în momentul în care celelalte două, de 220 de metri cubi împreună, vor fi închise pentru a fi curățate și dezinfectate. Acesta este un procedeu care trebuie aplicat măcar din trei în trei luni neapărat, pentru că apa provine din izvoare de suprafață și conține multe impurități. Asta înseamnă că fiecare astfel de curățare lasă comuna Micfalău fără apă câte trei zile.
Este compromis parțial, susține primarul, pentru că nici așa nu va ajunge la oameni apă potabilă.
Primarul Demeter Francisc susține că în comună nu există izvoare subterane de apă plată, ci doar minerală, iar la această concluzie s-a ajuns după mai bine de opt foraje.
„Suntem pe o mare de apă minerală. (…) Momentan avem în jur de opt izvoare care vin din munte, dar au cantitate foarte mică. Aproape s-a înjumătățit în ultimii 10 ani. Dar având canalizare, cerințele s-au triplat. A trebuit să găsim soluții și avem momentan niște izvoare, pârâiașe, pe care le-am adunat, trec prin filtrare, clorinare și aceasta este apa care ajunge la populație”, susține primarul.
Ca să aibă apă de băut, locuitorii comunei Micfalău sunt nevoiți fie să fiarbă apa care vine prin rețeaua publică, fie să cumpere apă îmbuteliată, fie să profite de izvoarele de apă minerală pe care stă comuna sau să își aducă apă de la izvoarele din jur.
-
Administrațieacum 2 zile
S-a aflat data şi ora când primul avion va ateriza pe Aeroportul Braşov
-
Administrațieacum 2 zile
Peste 7 milioane de lei va cheltui Consiliul Județean Brașov pentru exproprierile din traseul viitoarei ocolitoare a Drumului Național 1
-
Administrațieacum o zi
Brașov, singurul oraș din România care luptă pentru titlul de Capitală Verde Europeană în 2025. Alte nouă oraşe din Europa în competiţie
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / „Amintiri de la înălțime”. Imagini spectaculoase filmate din dronă cu drumul șerpuit spre Poiana Brașov
-
Administrațieacum 2 zile
Încep licitaţiile pentru spaţiile comerciale din Aeroportul Braşov. Ce preţuri vor fi percepute pentru comercianţi
-
Fapt diversacum o zi
Se caută preoți în parohiile din Brașov și Sibiu. Mitropolia Ardealului a scos la concurs șase posturi clericale vacante
-
Evenimentacum o zi
Creatorul de modă braşovean, Stephan Pelger, a fost găsit mort în propria casă. Suferea de depresie de mai multă vreme
-
Economicacum 2 zile
Hotelul Coroana – Postăvarul a fost scos la vânzare. Compania Aro Palace cere 9,1 milioane de euro