Administrație
O altă instituție vrea să administreze Cetățuia Brașovului. Universitatea Transilvania ar vrea să înființeze aici centre multiculturale de limbă, cultură și civilizație românească

De când Cetățuia Brașovului a reintrat în proprietatea Statului Român, mai multe instituții și-au anunțat intenția de a administra monumentul istoric. Primăria Brașov și-a arătat prima interesul, însă de curând și Ministerul de Interne a anunțat că ar vrea fortificația în proprietate. Acum și Universitatea Transilvania ar vrea să administreze fortificația și să înființeze aici centre multiculturale de limbă, cultură și civilizație românească sau centre de creativitate.
Potrivit bzb.ro, în momentul în care Statul Român a întrebat ministerele dacă sunt interesate de Cetăţuia din Braşov, Ministerul Educaţiei a transmis o adresă către Universitatea Transilvania, prin care a solicitat acestei instituţii un punct de vedere privind preluarea monumentului. Universitatea a răspuns printr-o notă de fundamentare, aprobată de Consiliul de Administraţie al instituţiei, în care se arată că „preluarea în administrare a imobilului «Complex Cetate» ar fi nu numai oportună, ci şi necesară” şi solicită atribuirea monumentului.
„Pe de o parte, preluarea spaţiului respectiv ar permite rezolvarea unor probleme stringente legate de spaţiile cu destinaţie didactică, pe de altă parte, ar permite universităţii să continue să îşi onoreze şi misiunea culturală pe care şi-a asumat-o ca instituţie aparţinând oraşului şi regiunii”, se arată în document.
De altfel, instituţia de învăţământ superior a amintit în respectivul document că are în structură Centrul multicultural, Centrul muzical, Centrul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, Centrul de creativitate, dar acestea funcţionează acum în condiţii improprii.
„Universitatea poate reda oraşului şi turiştilor care îl vizitează un spaţiu modern de dialog şi inovare culturală, un spaţiu prin care să se promoveze valorile locale şi naţionale, un spaţiu pentru tineri şi animat de creativitatea lor”, se arată în nota de fundamentare.
Totodată, universitatea a argumentat că are capacitatea de a pune în valoare Dealul Blumăna un sit protejat, pe care este edificat situl „Complex Cetate”. Pentru punerea în valoare Dealului Blumăna, ar urma să fie implicaţi specialiştii mai multor facultăţi, printre care cea de Silvicultură şi exploatări forestiere, cea de Construcţii, cea de Design de mobilier şi inginerie a lemnului, cea de Alimentaţie şi turism, cea de Sociologie şi comunicare, cea de Litere sau cea de Muzică.
În cazul în care va prelua în administrare monumentul, Universitatea Transilvania a promis, prin nota de fundamentare amintită, că „şi alte instituţii locale sau naţionale vor putea folosi gratuit spaţiul pentru evenimente publice”.
Reprezentanții universității spun că au la dispoziţie resursele financiare necesare pentru restaurarea şi modernizarea imobilului, având la acest moment un sold de venituri proprii de 30.123.793 de lei. Totodată, ca instituţie de învăţământ superior, beneficiază de facilităţile prevăzute de Legea 50/1991, art. 11 al. (3), putând efectua fără autorizaţie lucrări la construcţiile „cu caracter special care sunt monumente istorice, amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii (…)”.
„Prin modul în care a restaurat şi a modernizat clădirile de patrimoniu aflate în proprietatea sa, Universitatea Transilvania din Braşov a dovedit că are capacitatea de a gestiona proiecte de asemenea anvergură, iar prin acţiunile culturale pe care le-a derulat constant în ultimul deceniu, a dovedit că îşi onorează misiunea de instituţie de educaţie, cercetare şi cultură şi contribuie semnificativ la viaţa culturală a Braşovului”, se mai arată în nota de fundamentare transmisă de Universitatea Transilvania.
Ministerul Afacerilor Interne ar avea în plan să transforme Cetăţuia în centru de pregătire a poliţiştilor, dar nu a făcut publice mai multe detalii şi nu a precizat dacă monumentul va avea şi o destinaţie culturală, de care să beneficieze braşovenii. De altfel, interesul Ministerului Afacerilor Interne pentru fortificaţia de pe Dealul Straja pare a fi mai vechi, pentru că şi fostul primar al Braşovului, George Scripcaru, amintea anii trecuţi că structuri din subordinea acestui minister ar dori să intre în cetăţuie.
Soarta monumentului va fi stabilită prin Hotărâre de Guvern, prin care va fi stabilită destinaţia monumentului, dar şi instituţia care o va prelua.
Cu o istorie veche de peste cinci secole, Cetățuia de pe dealul Straja nu poate fi admirată de turiști. Este închisă de mai bine de șase ani și nimeni nu știe când ar putea fi vizitată din nou. Aro Palace deține monumentul din 1990. În urmă cu câțiva ani, reprezentanții firmei private au anunțat că vor să vândă cetatea. Au cerut peste 5 milioane de euro, bani pe care Primăria Brașov nu a fost de acord să îi ofere. S-au făcut expertize care au arătat că valoarea reală ar fi de aproximativ 3,3 milioane de euro. Municipalitatea și-a exercitat dreptul de preemțiune și a oferit la schimb terenuri și bani, dar tranzacția nu s-a mai finalizat. Așa că acum soarta pentru custodia obiectivului turistic a ajuns în mâinile judecătorilor ICCJ.
Istoria monumentului, care se întinde pe o suprafață de peste 5000 de metri pătrați, a început în anul 1524, atunci când a fost ridicat un turn de veghe în formă de potcoavă. Un sfert de veac mai târziu au fost înălțate ziduri de piatră și patru turnuri, însă toată construcția a fost distrusă în urma unui incendiu. În 1625 cetatea a fost refăcută aproape în întregime, iar în 1630 a căpătat și cele patru bastioane de la colțuri. De-a lungul anilor cetățuia a funcționat ca închisoare, depozit, cazarmă, iar până să fie închisă aici exista chiar și un restaurant.
-
Evenimentacum 3 zile
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soţia lui a fost viceprimar la Râşnov şi are afaceri prospere
-
Evenimentacum 2 zile
Chipsuri cu gust de șosete, pe rafturile magazinelor din Brașov. Sortimentul a fost scos pe piață de firma din Harghita care a produs conservele cu excremente de urs
-
Administrațieacum 2 zile
În Poiana Braşov se va schia până de Paşte
-
Utilacum 3 zile
Atenţie şoferi! Trafic blocat pe DN 1, la Sinaia. Un copac a fost doborât de vânt
-
Evenimentacum 3 zile
Caz şocant în Covasna! Un bărbat și-a vândut de mai multe ori fiica de 14 ani ca sclavă sexuală, pe o ladă de bere și 50 de lei
-
Administrațieacum 20 de ore
Spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav vor fi scoase la închiriere, prin licitație. Cât va costa chiria pentru aceste spații
-
Evenimentacum o zi
Angajatul unui lanț internațional de fast food, cu restaurante în Brașov, a fost achitat pentru că racola minore pentru prostituție. Magistrații l-au condamnat pentru că trimitea tinere majore să facă sex pe bani
-
Utilacum 2 zile
Veşti bune pentru braşoveni! Călătorii RATBV îşi pot cumpăra bilete şi din sediile Poştei Române