Connect with us
Publicitate

Social

O adolescentă nevăzătoare din Brașov oferă o lecție de viață impresionantă. Andreea Olaru a obținut premiul I în toți cei 12 ani de studii

Publicat

pe

sursa foto: adevarul.ro

O poveste de viață absolut impresionantă vine de la Zărnești. Andreea Olaru, o adolescentă nevăzătoare este dovada vie că nicio barieră nu este imposibil de depășit. Tânăra s-a născut fără vedere, dar acest lucru nu a împiedicat-o să facă performanță la învățătură. În toți cei 12 ani de școală, Andreea a reușit să obțină mereu locul I la învățătură, scriu jurnaliștii adevarul.ro.

Publicitate

Este pentru prima dată în România când un elev nevăzător a absolvit cele 12 clase ale învățământului de masă. Dar performanța Andreei este cu atât mai spectaculoasă cu cât an de an a fost în fruntea clasei și a obținut cele mai mari premii. Clasa a XII-a a încheiat-o cu media generală 9,74, la Liceul Ioan Mețianu din Zărnești.

„Am avut profesori minunaţi, le-am pus o mulţime de întrebări, m-au ajutat să descopăr extraordinar de multe lucruri care nici nu mă gândeam că există. Chiar un exemplu ar fi profesor nostru de istorie care ne-a făcut să ne punem întrebări la care eu nici nu m-am gândit”, a spus Andreea Olaru, pentru adevarul.ro.

Ideea de a avea un elev nevăzător în școală a fost o provocare uriașă atât pentru colegii Andreei, cât și pentru profesori. Cu toții au fost nevoiți să se adapteze cerințelor fetei, dar susținerea tuturor a fost extrem de importantă pentru ca adolescenta să obțină aceste rezultate spectaculoase.

Publicitate

„A fost o experienţă inedită, în sensul în care a trebuit ca şi colegii mei, domnii profesori, să se pregătească, să studieze metode diferite de lucru, pentru că nu puteau folosi metodele obişnuite pentru elevii nevăzători. A fost o experienţă interesantă şi dificilă. Andreea este un copil deosebit şi îi mulţumim pentru rezultatele pe care le-a adus şi pentru cinstea pe care o face şcolii noastre”, a spus directorul Liceului Ioan Meţianu din Zărneşti, Ciprian Liviu Glogojanu, pentru aceeași sursă.

Cea care a împins familia Andreei să o ducă pe fată la școli de stat a fost Azota Popescu, preşedintele Asociaţiei Catharsis.

„Andreea ne-a demonstrat astăzi nouă, celor prezenţi pe acest platou, la festivitatea de premiere a elevilor din clasa a XII-a, că se poate. O elevă nevăzătoare integrată în învăţământul de masă, după ce a fost pregătită la Centrul de Zi pentru Copii Nevăzători Braşov să citească şi să scrie în alfabetul Braille, a demonstrat astăzi şcolii româneşti, părinţilor, elevilor, că se poate”, a declarat Azota Popescu.

Anii de școală nu au fost întotdeauna ușori pentru Andreea. Ea a primit un aparat dactilo-braille cu ajutorul căruia eleva putea să scrie. Jurnaliștii Adevărul spun că acesta i-a fost luat în două rânduri de către Protecţia Copilului, pentru un motiv incredibil: să facă inventarul!

„Andreea a întâmpinat extrem de multe dificultăţi. În primul rând, nu i s-a asigurat asistent itinerant, aşa cum prevede legea. Părinţii ei şi-au asumat acest rol, chiar dacă nu aveau pregătire de specialitate. Au mers în fiecare zi cu ea la şcoală, au învăţat alfabetul Braille, au ajutat-o să ia premiul I în fiecare an”, a mai spus Azota Popescu.

Publicitate

Andreea încă ezită între o carieră de antropolog, filosof sau istoric, însă spune că, după ce va trece şi de Bacalaureat, se va decide ce cale va urma în viaţă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes