Connect with us
Publicitate

Sport

Nuno Viveiros, fostul fotbalist al lui FC Braşov, îl consideră pe Adrian Szabo „un om de 5 stele”

Publicat

pe

Liga I de fotbal a fost ani la rând un campionat în care mulți fotbaliști străini, în mare majoritate portughezi, brazilieni sau sârbi au reușit să-și pună în valoare calitățile. Pentru mulți dintre aceștia fotbalul românesc a fost un campionat în care s-au realizat ca jucători, o oportunitate de a câștiga trofee, o rampă de lansare și chiar o șansă de a câștiga bani buni la un moment dat.

Sunt încă mulți străini care își aduc aminte cu plăcere de anii petrecuți în Liga I, iar un exemplu în acest sens este mijlocașul portughez Nuno Filipe Viveiros (foto). Acum în vârstă de aproape 37 de ani, Nuno a plecat din România în urmă cu patru ani, după 8 sezoane petrecute în Liga I (2008-2016), dintre care 3 la FC Braşov (2010-2013). Acesta își amintește cu plăcere de fotbalul românesc și evită să împroaște cu noroi, așa cum o fac mulți după ce pleacă. Asta chiar dacă a luat și țepe de zeci de mii de euro la noi „Din fericire, am mai multe amintiri plăcute în România”, spune lusitanul, scrie ProSport.ro.

Jucător cu 199 de meciuri pe prima scenă, 78 la FC Braşov, Viveiros se întoarce în timp și își amintește că nivelul fotbalului românesc era extrem de ridicat în 2008, când a ajuns la Politehnica Iași.

„Nu știam foarte multe despre campionatul României atunci când am venit aici, în 2008. Doar că erau mulți jucători portughezi la Cluj, între care Cadu, Semedo, Toni, brazilianul Didi, Manuel Jose, mai era Nuno Diogo de la Farul. Erau mulți portughezi în Liga I. Am rămas surprins când am ajuns la Iași, am prins vremea când erau vreo 7 echipe care se băteau la titlu. Era ceva incredibil! Mai era câte o echipă care venea cu un investitor nou și spunea că se bate la cupele europene. Dar unde să te bați la cupele europene când erau 7 echipe care trăgeau la titlu? Erau Steaua, Dinamo, Rapid, Timișoara, Vaslui, CFR Cluj, Urziceniul care a ieșit atunci campioană. Când am ajuns atunci în România era ceva incredibil, să se bată 7 echipe la titlu! Și se băteau până la sfârșitul campionatului”, a declarat pentru ProSport fostul mijlocaș Nuno Viveiros, care este de părere că nivelul fotbalului din Liga 1 a scăzut mult în ultima perioadă.

Publicitate

Lusitanul spune că a învățat câte ceva de la fiecare antrenor pe care l-a avut în Liga I, indiferent de notorietatea sau pregătirea lui. Cea mai mare încredere i-a dat-o italianul Cristiano Bergodi, la Iași, dar nu-l poate uita pe „portughezul” Marius Șumudică, cu care a lucrat la FC Brașov. Și pe care îl știa de pe vremea când tehnicianul român a evoluat la Madeira, ca fotbalist.

„Toți antrenorii și-au pus amprenta asupra mea, și în bine și în rău. Am prins antrenori cu o calitate foarte bună, de la toți am rămas cu ceva. Cristiano Bergodi, la Poli Iași, a fost un antrenor care mi-a dat foarte multă încredere. Asta după 6 luni cu Ionuț Popa, care m-a lăsat mai mult să mă acomodez. Bergodi mi-a dat încredere și am făcut 6 luni foarte bune cu dânsul. Cristiano Bergodi rămâne pentru mine un antrenor important, mi-a plăcut foarte mult”, a povestit fostul fotbalist.

Nuno a trecut apoi la Șumudică, pe care l-a lăudat pentru faptul că știa cum să țină unit un vestiar cu caractere diferite: „La Brașov l-am avut pe Marius Șumudică, era un personaj incredibil. Vorbea portugheză, pentru că jucase și el la Madeira când eram eu mic, îmi aduc aminte de el. A fost un antrenor foarte bun. De atunci ne spunea întotdeauna că o să ajungă el mare antrenor. Că o să ajungă sus, la echipe mari din afară și uite că a ajuns în Turcia și face treabă bună acolo. Cum era atunci? Era nebun, da! Șumudică era nebun și atunci. Un personaj. Are o manieră de a lucra care ține grupul unit și asta e foarte important. Antrenorii, acuma, mai mult decât tactic trebuie să știe să vobească cu jucătorii, să-i țină aproape. Ca și conducătorii. L-am avut pe Florin Prunea președinte la Iași. Știe să țină jucătorii, știe să vorbească, a fost și el fotbalist și știe limba jucătorilor. Șumudică e la fel, știe să aibă o relație foarte bună cu jucătorii. Și cu cine joacă, și cu cine nu joacă. Asta e mai important decât tactica la un moment dat. L-am avut și pe Adrian Szabo, un antrenor care știa să țină grupul, un om de cinci stele. Un antrenor foarte bun tactic a fost și Ionuț Badea, care lucra foarte bine, iar la Cluj l-am avut pe Mihai Teja”.

Cifrele lui Nuno Filipe Viveiros în România:

Politehnica Iași (2008-2010, 45 de meciuri, 1 gol)

FC Brașov (2010-2013, 78 de meciuri, 3 goluri)

FC Vaslui (2013-2014, 24 de meciuri, 3 goluri)

Universitatea Cluj (2014-2015, 26 de meciuri, 4 goluri)

CSMS Iași (2015-2016, 26 de meciuri, 2 goluri)

199 de meciuri în Liga I, 13 goluri, 18 pase decisive, 14 meciuri în Cupa României și 3 în Cupa Ligii.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes